SEM Nedir ? SEM’in Süreçleri ve Avantajları Nelerdir ?

Şimdilerde direkt olarak ilgilenebileceğimiz reklamların önümüze çıkmasına oldukça alışmış durumdayız. Ancak yeni ürün ve hizmetlerin hedef kitle belirleyemeden herkese televizyon reklamları ve gazetelerden geleneksel pazarlama yöntemleri ile ulaştığı yıllar şimdi baktığımızda çok uzakta değil. Yıllar içinde internetin gelişip de ürün veya hizmet sağlayıcılarının dijital pazarlama aracılığıyla ulaşmak istediği insanlara nokta atışıyla ulaştığını zaman makinesi ile yola çıkarak yetmişli yıllarda birine anlatmaya çalışsak çok büyük ihtimalle ya bizi deli sanarlar ya da fikrimizi kitap olarak basıp bilim kurgu reyonuna koyarlardı. İnternette arama yaptığımızda reklam görmeye o kadar alıştık ki çoğu zaman bunun üzerine düşünmüyoruz bile. İşte bu yazımızda neredeyse internetteki her arama sonucunda çıkan reklamların yani SEM faaliyetlerinin arka planını anlamak için yola çıkacağız. Şimdiden iyi okumalar dilerim.

Temelden başlayalım: SEM (PaidSearch) Nedir?

Dilimize “Arama Motoru Pazarlaması” olarak çevrilen SEM (Search Engine Marketing) kavramını en basit haliyle ifade etmek gerekirse; ücretli reklamı verilen sayfanın arama sonuçlarında en üst sıralarda çıkmasını sağlamaya yönelik yapılan faaliyetlerdir.

Betimleyerek daha geniş bir tanım yapmamız gerekirse SEM ile markalar, reklamların arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) arama sonuçları olarak görünmesi için ödeme yapar. Bir kullanıcı bu terimleri aradığında markaya ait bir reklam görmesi için belirli anahtar kelimeleri hedeflerler. Marka, yalnızca bir kullanıcı reklamı tıkladığında ücret öder.

SEM, PAID SEARCH ve PPC Arasındaki Fark Nedir ?

SEM kavramı size geniş bir pazarlama faaliyetleri yelpazesi içerdiğine dair bir izlenim vermiş olabilir. Bu oldukça normal çünkü önceden, arama motorları ile alakalı tüm pazarlama faaliyetleri ( SEO ve searchads) SEM adı altında yer alıyordu. İlerleyen zamanlarda ise SEM sadece ücretli reklamlar anlamını taşıyacak şekilde daraldı. Bu yüzden PaidSearch kavramını gördüğümüzde de aslında SEM’den bahsedildiğini anlamamız gerekiyor.

Dijital pazarlama alanında derine gidildikçe önünüze birçok kavram ve tanım çıktığı gibi bunların arasında kafanızın karışması da normal. SEM kavramını inceledikçe önünüze PPC (pay perclick) kavramının da sürekli geldiğini göreceksiniz. Hatta PPC kısaltması önünüze düştükçe CPC (costperclick) kısaltmasını da göreceksiniz. Daha fazla kafa karışıklığı yaratmadan, PPC ve CPC kısaltmalarının İngilizce açılımlarına bakarak aynı kavramı karşıladıklarını belirtelim. Pay perclick kavramını da SEM yapabilmek için gerekli bir taktik olarak değerlendirebiliriz.

Yani tam olarak aynı anlama gelmeseler de hepsi birbirlerinin yerine kullanılan kavramlar. Bu yazımda olduğu gibi dijital pazarlama ile alakalı araştırmalar yaparken kafa karışıklığı yaşamamanız için bu kavramları aklınızdan çıkarmayın.

Neredeyse tüm arama sonuçları sayfasında görebileceğiniz ücretli reklamları örneğin arama motorları arasından en çok kullanılan Google’ı örnek verirsek, başlığın sol yanında “reklam” yazacak şekilde gösteriyor. SEM’ler organik arama sonucunun üstünde ve altında daha dikkat çekici, gören kişinin ilk olarak tıklamak isteyeceği bir seçenek olarak yer alıyor.

SEM Faaliyetleri

Yukarıdaki aramada mediamarkt.com arama motoru pazarlaması(SEM) ile bulunduğu konuma gelmiş. Hepsiburada.com ise organik sonuçlarda gözükmektedir. Organik arama sonuçlarında daha üst sıralara çıkmak için yapılan çalışmalara ise SEO denmektir.

Yukarıdaki görselde üst kısımdaki ürün kataloğu, farklı web sitelerinin SEM stratejileri çerçevesinde Google tarafından oluşturulmuştur. Ürünlerin isimleri, fiyatları, markaları ve öne çıkan özellikleri, (değerlendirme ya da ücretsiz kargo bilgisi) Google’ın SERP’te kullanıcı odaklı bir tasarım sunma amacı doğrultusunda detaylandırılmıştır.

SEM Ne İşe Yarar?

SEM, web sitelerinin arama motorlarına verilen reklamlar ile ziyaretçilere ulaşmasında etkili olur. Bu yüzden SEM kapsamında verilen reklamların içeriği ve reklamlara ait metinlerin doğru bir şekilde seçimi önem arz eder. Bunun yanında SEM beraberinde çeşitli avantajlar da getirir.

Şimdi, SEM ne işe yarar? daha yakından göz atalım.

  • SEM, web sitelerinin internet kullanıcıları tarafından görünmesine yardımcı olur. Özgün sayfalar için arama motorlarına verilen reklamlar ilk sırada görüntülenmek mümkündür.
  • Bunun yanında ürün ya da hizmetin hedef kitleye ulaşmasını sağlar ve gerçek alıcıları hedef alır.
  • Farklı reklam modelleri ve uygulamaları kullanıcıların ilgili web sitesine ait ana sayfasına ya da diğer sayfalara ulaşmasına olanak sağlar.
  • Web sitesine yapılan ziyaretler sonucunda kullanıcıların hareketlerini saptama konusunda etkilidir. Bu şekilde web sitelerini geliştirmek ve yeni fikirler üretmek mümkün olur.
  • Ürün ya da hizmetlerin potansiyel müşterilere ulaşmasına yardımcı olur.
  • Diğer yandan site grafiği, ziyaretçi sayısı ya da geri dönüşüm gibi konularda SEM analizleri yeni pazarlama stratejileri yapmaya olanak sağlar.
  • Minimum reklam bütçesi ile en yüksek verimin alınmasına katkı sağlar.

Reklam Açık Artırması Nasıl Çalışır?

Şimdiye kadar SEM’in ne olduğundan ve öneminden bahsettik. Peki ama reklam vermek isteyen her kişi ya da kurum direkt olarak reklamını arama ağının bu ayrıcalıklı noktasında göstermeyi başarabiliyor mu?

Reklam vermek için para harcamaya hazır olduğunuzda bir reklam açık artırmasına girmeniz gerekecek. Öncelikle teklif vermek istediğiniz anahtar kelimeleri veya anahtar kelime öbeklerini seçmelisiniz. Sonrasında ise bu teklif vermek istediğiniz anahtar kelimelerin her biri için tıklama başına ne kadar harcamak istediğinizi netleştirmeniz gerekir. Böylece bir reklam açık artırmasına girebilirsiniz. Yani arama motoru sonuç sayfasında gördüğünüz tüm reklamların bir açık artırma sonucunda orada göründüğünü düşünebilirsiniz.

Google teklif verdiğiniz bu anahtar kelimelerin eğer başka bir kullanıcının arama sorgusunda yer aldığını belirlerse sizin teklifiniz de reklam açık artırmasına girer.

Önemli bir diğer ayrıntı ise teklif verdiğiniz anahtar kelime reklam için uygun olsa bile, bu açık artırmayı kazanacağınız anlamına gelmiyor. Reklam açık artırması; kazananları belirlerken, sizin verdiğiniz maksimum teklif ve reklamınızın kalite puanı gibi iki temel faktörü dikkate alıyor.

Kalite Puanı Nedir?

Arama motoru sonuç sayfasında reklamların sıralamasında kullanılan bir metriktir. Her anahtar kelime için 1–10 arasında bildirilen kalite puanı; beklenen tıklama oranı, reklam alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyimi etkenlerine bağlı olarak belirlenir. Kalite puanınızın yüksek olması durumunda Google, reklamınızın ve açılış sayfanızın reklamı göstereceği kullanıcının ilgisini çekeceğini ve o kullanıcıya faydalı olacağını düşünür.

İyi bir kalite puanına sahip olabilmeniz için açılış sayfanızın (landing page), reklam ve anahtar kelimeyle doğrudan alakalı olması oldukça önemlidir. Reklamınızda bahsettiğiniz ürün veya hizmetin açılış sayfanızda yer almalı ve bulması kolay olmalıdır. Her şeyin hızlandığı artık insanların saniyeler beklemeye tahammül edemediği bir dünyada yaşıyoruz. Bu yüzden sayfanızın açılış süresi, kullanıcının tıkladığı an karşısına çıkması bir diğer önemli kriterdir. Son olarak mobil ile uyumlu bir açılış sayfası dizayn edilmelidir.

SEM Nasıl İşliyor ?

Buraya kadar SEM hakkında bir ön bilgi edindik. Daha derinlere inmeden basitleştirilmiş haliyle SEM’in nasıl işlediğine sırasıyla göz atarak bir genel bakış sağlayalım;

  1. Reklam veren olarak, reklamlarınızda hedefleyeceğiniz anahtar kelimeleri seçmelisiniz. Seçeceğiniz bu anahtar kelimelerin ürünlerinizi ve hizmetlerinizi hedef kitlenize en iyi şekilde aktarabileceğinden emin olmalısınız.
  2. Sonrasında reklamınıza tek bir kullanıcı tıklaması için ödemeye hazır olduğunuz maksimum tıklama başı maliyeti belirlemelisiniz.
  3. Bir tüketici sizin anahtar kelime listenizle ilişkili kelime ya da ifadelerle alakalı bir arama yaptığında, arama motoru sonuç sayfasında bu isteğe karşılık gelen reklam gösterilecektir.
  4. Tüketici bir reklamı tıklarsa, reklam veren olarak tıklama başına ücretlendirilirsiniz.

Etkili Bir Sem Stratejisi Belirleyin

Etkili bir strateji oluşturmak, ücretli arama reklamlarını nihai bir hedef belirleyerek optimize etmek anlamına geliyor. İyi bir strateji oluşturabilmek için takip edilmesi gereken değişkenleri iyi bir şekilde yönetmelisiniz.

İyi bir anahtar kelime seçin

Hangi anahtar kelimelere teklif vereceğiniz yani hangi kelimeler veya kelime öbekleri ile reklamınızın gösterilmesini belirlemeniz için araştırma yapmanız gerektiği anlamına gelir. Marka terimleri, ürününüzü veya hizmetinizi betimleyen ifadeler hatta rakiplerinizin reklamlarda çıktığı anahtar kelimeleri araştırın. Bütçenize göre nasıl kelimelere kaynak aktarımı yapacağınızı belirleyebilirsiniz. Kısıtlı bir bütçeniz varsa sadece satış odaklı sizi en iyi tanımlayan daha özel kelimeler seçmelisiniz. Eğer büyük bir bütçeye sahipseniz daha geniş anlamlara sahip anahtar kelimeler kullanarak satış hunisinde daha önceki aşamalarda tüketicinin karşısına çıkabilirsiniz.

Anahtar Kelimenizin Nasıl Bir Rekabet Ortamında Olduğuna Dikkat Edin

Hiç kimsenin aramayacağı anahtar kelimelere reklam verirseniz reklamlarınızdan sonuç alamayacaksınızdır. Aynı zamanda, çok yüksek hacimli anahtar kelimeler de fazla rekabet çeker. Hatta bazı durumlarda alaka düzeyini kaybeder. Bu yüzden anahtar kelime araştırması yaparken yüksek hacimli; düşük rekabete sahip anahtar kelimeler bulmak daha avantalı bir durum sağlayacaktır.

SEM’de Hedef Kitle Belirleme

Google size şunu sorar: ‘’Tamam, bu anahtar kelimelerle arama yapanların karşısına seni çıkaracağım. Peki, hepsine mi?’’

Çünkü eğer hepsine ise ayırmanız gereken bütçe gerçekten çok büyük olmalıdır. Herkes sizin istediğiniz dönüşümü sağlayacak hedef kitlenin içinde olmayabilir. Bu yüzden detaylı bir hedef kitle belirleme sürecini gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Peki, hedef belirleme süreçleri nasıl gerçekleşecek? İşte birkaç hedef belirleme parametresi:

  1. Lokasyon hedefleme: Belirli bir coğrafi alanda yaşayan ve ilgili anahtar kelimeyi arayan kişileri hedeflemenize yarayan parametredir. Özellikle yerel SEO yapan uzmanlar lokasyon hedefleme çerçevesinde anahtar kelime belirlerler. Belirlenen anahtar kelimeler SEM stratejisi çerçevesinde de kullanılır.
  2. Zaman planlama: Reklamın günün belirli saatlerinde ya da haftanın belirli günlerinde gösterilmesini sağlayan planlama parametresidir. Özellikle günün belirli saatleri ya da haftanın belirli günlerinde spesifik bir aramanın yapıldığını düşünen kullanıcılar SEM stratejisine bu tür bir sınırlama getirebilir.
  3. Demografik hedefleme: Google kullanıcıların yaşları, cinsiyetleri, eğitim durumları ya da diğer demografik bilgilerine göre gerçekleştirilen özelleştirmedir. Bu sayede hedef kitlenizi daha iyi sınırlarsınız. Bu özellik sizi daha az bütçe ile daha yüksek dönüşüm oranına götürebilir. Demografik hedefleme neredeyse her reklamda kullanılmaktadır.
  4. Cihaz hedefleme: Hangi aramaları hedeflemek istediğinize karar verin: masaüstü aramalarını mı, mobil aramaları mı, yoksa ikisini de mi?

Anahtar Kelime Maliyeti

Daha yüksek tekliflerin ve daha kaliteli reklamların sıralamada daha üst sırada çıktığından bahsetmiştik. Kaliteli bir reklam verdiğinizi düşünüp, çok düşük miktarda teklif verirseniz reklamınızın gösterilmeme olasılığı vardır. Teklif vereceğiniz anahtar kelimenin rekabet düzeyini çeşitli araçlarla öğrenerek bütçenizi buna göre belirlemek bu yüzden önemlidir.

İyi bir Reklam Metni Yazın

Açık artırma sonucunda belki de en üst sırada yer alabilirsiniz. Ancak yine de insanların sizin reklamınıza tıklamaları için dikkat çekici bir reklam metni yazmanız gerekir. Reklamınız arama yapan kişinin karşısına üç temel bileşen ile çıkar. Bunları; başlık, görünen url ve açıklama olarak görebilirsiniz. Arama yapanların temel istek ve ihtiyaçlarını iyi yorumlamalısınız. Müşterilere cevap niteliğinde olabilecek bir reklam metni yazmanız tıklanma sayınızı artıracaktır.

Hangi Platformlarda SEM Yapabilirim?

Google Ads ya da Bing Ads, arama motoru pazarlamacılığı hizmetlerini sunar. Dünyada en yoğun olarak kullanılan SEM alanı ise tahmin edebileceğiniz gibi Google. Bing ise, kendi açıklamalarına göre, Google’ın ulaşamadığı tam 3 milyon online kullanıcıya ulaşabiliyor. Ayrıca reklamlarını kendi bünyesindeki Yahoo ve MSN üzerinden de sağlıyor.

Bu yazımızda size SEM’in dijital pazarlamada oldukça büyük bir öneme sahip olduğundan bahsettik. Gerekli adımları uyguladığınızda siz de işletmenizin reklamlarını nasıl daha iyi hale getirebileceğinizi görebilirsiniz.


Mayıs 2021 eğitimlerimize göz atın !

KAYNAKÇA:

www.crmmedya.com

www.cancankiran.com

www.semseo.com.tr

earnado.com

SEM Nedir ? SEM’in Süreçleri ve Avantajları Nelerdir ?

SEM Nedir ? SEM’in Süreçleri ve Avantajları Nelerdir ?” için bir görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön