Teknolojinin her gün gelişmesiyle dijital araçlar hayatımızda önemli bir yer tutmaya başladı. Gelişimi her geçen gün artarak süren bu dijital araçlar hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Bu dijital araçlardan biri de finans ve teknoloji sektörünün kümülatif bir şekilde gelişmesiyle ortaya çıkan fintech sektörüdür. Bu yazımızda dijital dünyanın yeni gözdelerinden fintech sektörünü detaylı olarak anlatmaya çalışacağız. Keyifli okumalar dilerim.
Fintech Nedir?
2015 yılının başında hayatımıza giren fintech (Finansal Teknoloji), teknoloji ve finans sektörlerini harmanlayarak geleneksel finans hizmetlerinin teknoloji aracılığıyla yapılabildiği gelişmiş bankacılık sistemidir. Finansal Teknoloji sektörünün amacı finansal işlemleri hızlandırarak ve kolaylaştırarak müşterilere daha etkin hizmet verebilmektir. Özellikle ABD ve İngiltere gibi ülkelerde yaygın olan bu kuruluşlar ülkemizde de gelişen genç bir sektördür.
İlk başta sadece muhasebe alanında kullanılan bu sektör mobil uygulamaların yaygınlaşması ile daha çok kullanım alanı sunmaya başladı. Fintech artık para transferi, akıllı telefonunuzla çek yatırma, bir işe başlama için para toplama veya bir kişinin yardımı olmadan yatırımlarınızı yönetme, kripto para alımve satımı gibi finansal hizmetler sağlıyor.
Bu sektörün bu kadar büyümesi ve yatırım almasının önemli iki nedeni var. Bunlardan birincisi blockchain teknolojisinin yükselişi, ikinci ve en önemli neden ise içinde bulunduğumuz Covid-19 pandemi koşullarında sektörün müşterilerine karşı sağladığı kolaylıktır. Pandemi şartlarında evinden dışarı çıkamayan insanlar için çevrimiçi finansal hizmetlerin tercihinin arttığı bu dönemde bu kuruluşlar hayatta kalmakla kalmayıp hızla büyümeye devam ettiler. Covid-19 salgının yarattığı bu gerçeklikle finansal sektörün hızla büyümesine devam etmesi hayli olası.
Fintech Sektörünün Faydaları Nelerdir?
- Eskiden bir banka hesabı açmak için, birçok evrakla birlikte bir banka şubesine gitmeniz gerekiyordu. Fintechler ise nerede olursanız olun bu işlemi mobil uygulama üzerinden yapmanızı sağlıyor.
- Fintechler ile akıllı telefonunuzu “dijital cüzdan” haline getirebilir ve paranızı istediğiniz gibi harcayabilirsiniz.
- Finansal hizmetleri dijital ortamda sunan bu kuruluşlar kullanıcılarının hayatına hız ve kolay erişilebilirlik sağlamaktadır.
- Müşterilerine zamandan ve konumdan bağımsız hizmet sunan fintechlerin hizmet çeşitliliği geleneksek finansal hizmetlerden daha fazladır.
- Finans hizmetlerini dijital bir şekilde sağlamak iş gücü ihtiyaçlarını ve hata riskini azaltıyor. Böylelikle bu kuruluşların önemli bir faydası da maliyetleri minimalize etmesidir.
- Fintech kuruluşlarının, şube gibi fiziksel yapılar için harcama yapmasına gerek yoktur. Bu nedenle bu kuruluşlar birçok hizmette geleneksel yöntemlere göre fiyat avantajına sahiptir.
- Fintech kuruluşları her geçen gün artan inovatif fikirler ile büyümeye devam ediyor. Bu kuruluşların bu şekilde büyümesi bankalarında teknolojik olarak hizmetlerini geliştirmesine katkıda bulunuyor. Böylelikle bu sektörün rekabet oluşturması mevcut finansal modellere de yarar sağladığını gösteriyor.
- Fintech kuruluşları yatırımcıların bireysel yatırımlarını birisine ihtiyaç duymadan yönetmesini sağlıyor.
- Fintechler, kullanıcı dostu ara yüzleri ve kullanım hatasını en aza indiren yazılımlarıyla kullanıcılar için finansal işlemlerde daha güvenilirdir.
- Bu kuruluşlar sahip oldukları teknolojik çeşitlilik sayesinde müşterileri hakkında daha fazla veri toplayabilirler. Böylelikle fintech kuruluşları müşterilerine daha fazla kişiselleştirilmiş bir hizmet sunabilirler.
İlginizi çekebilir: İşletmelerde Kişiselleştirilmiş Pazarlama Stratejilerinin Önemi
Fintech Finans Sektörünü Nasıl Etkiliyor?
- Çok Kanallı ve Şubesiz Bankacılık
Fintech, finansal hizmetlerin bankalara özgü fiziki şubelere bağımlılığını azaltıp, bu finansal hizmetleri çevrimiçi ve mobil gibi dijital kanallara dönüştürdü. Son verilere bakarsak birçok bankanın bütüncül bankacılığı tercih ederek şube sayısını azalttığı söylenebilir.
- Chatbot
Chatbot son zamanların en gözde teknolojilerinden biridir. Müşteri memnuniyetini arttırıp maliyetlerin düşmesinde etkili olan chatbotlar fintech kuruluşları tarafından da en çok kullanılan teknolojilerdendir.
İlginizi çekebilir: Chatbot Dünyasına Giriş 101
- Yapay Zeka (AI)
Fintech finansal hizmetlerinin temelini oluşturan yapay zeka, makine öğrenmesi ile birlikte dolandırıcılık tespiti için oldukça önemlidir. Bu tespit için bankaların kullandığı yazılımlar bir hileli işlem olduğunda uyarılar verir. Ancak daha profesyonelleşen dijital saldırıların tespiti artık daha da zorlaşmaktadır. Bu saldırılarla mücadele etmek için bankalar artık AI teknolojisi benimsiyor.
- Mobil Bankacılık
Akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasıyla insanların telefonlarında geçirdiği vakitte artmaya başladı. Bu artış bankaları dijital finansal hizmetleri sunan mobil uygulamalar geliştirmeye zorladı. Günümüzde çoğu fintech kuruluşu ve bankaların kullanıcı dostu arayüzlü mobil uygulaması bulunmaktadır.
- E-Cüzdan’lar
Dijital finansal hizmetlerin yükselişinde E-cüzdanların hızlı bir şekilde büyümesi de büyük bir etkendir. E-cüzdan, kişiselleştirilmiş teklifler, karlı geri ödemeler, ödül puanları gibi cazip teklifleri nedeniyle kullanıcıları çekmeyi başarmış durumdadır. Kullanıcıları çeken bu özelliklerinden dolayı birçok banka ve fintech kuruluşu e-cüzdanın öneminin farkına varmıştır.
Türkiye’de ve Dünya’da Fintech Sektörü Ne Durumda?
Türkiye’de fintech sektörü genç olmasına rağmen hızla gelişen bir sektördür.Bu sektör Türkiye’de en çok yatırım alan girişim alanlarından biridir. Çeşitli raporlara göre Türkiye’deki dijital finansal kuruluşlara yatırımların 15-20 milyon seviyesinde olduğu görülüyor. Aynı zamanda Türkiye Paraşüt, İyzico, KetchupLoyalty Marketing, Ödeal, Monitise gibi çoğu yurt dışından yatırım alan fintech şirketlerine sahip. Bu şirketlerin yıllık büyüme hızı %15-20 civarında olduğu görülüyor. H2 Ventures ve KPMG’in birlikte hazırladığı dünyanın en yenilikçi fintech firmalarını kapsayan raporunda iki Türk girişimin listeye girmesi dikkat çekti. Bu listeye giren iki şirket Papara ve MenaPay oldu.
Dünya da ise fintech girişimlerinden 1 milyar doların üzerinde değerlemesi olanların çoğunluğu Çin ve ABD merkezlidir. ABD’de finans sektörüne yapılan toplam yatırımların %65’ine fintech firmaları sahiptir. Dünya da en çok kullanılan fintech hizmetleri; tasarruflar ve yatırımlar, borçlanma, sigorta, finansal planlanma, para transferleri ve ödemeleri ve kripto para alım-satımıdır. Türkiye ve dünyadaki verilere bakıldığında geleneksel finans kurumlarının birkaç yıl için de köklü değişikliklere gitmesi ve teknolojiyi hizmetlerine entegre etmeye başlaması çok olası görülüyor.
Bu yazımızda dijital dünyanın en gözde sektörlerinden olan fintech kuruluşlarını detaylı olarak inceledik. Hızla gelişen teknolojilerle birlikte bu kuruluşları, gelecek günlerde ne gibi yatırımlar ve gelişmeler bekliyor hep birlikte göreceğiz.
Kaynakça: