Quora Ve Reddit Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Quora ve Reddit Üzerinden Pazarlama 

Her geçen gün pazarlama faaliyetleri çeşitleniyor. Pazarlamacılar her bir platformu ayrı bir müşteri segmenti için kullanıyorlar. Bununla beraber her bir platformda oradaki kişilerin ilgisini çekebilecek farklı içerikler paylaşılıyor. Quora ve Reddit pazarlama her ne kadar ülkemizde çok sık ismi duyulmasa da oldukça aktif şekilde pazarlama faaliyeti yürütülen platformlardan ikisidir. Son dönemde pazarlama faaliyetlerini bu mecralar üzerinden yürüten markaların elde ettikleri başarılı geri dönüşler, pazarlamacıların bakışlarını bu platformlardan yana çevirmesine sebep oldu. Bu yazımızda Quora ve Reddit pazarlama faaliyetlerinin nasıl yürütülmesi gerektiğini inceleyeceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

Neden Quora ve Reddit

Quora ve Reddit gibi soru-cevap tarzı forumlarda pazarlamacılar; markalar ve ürünler hakkında dürüst ve samimi geri dönüşler alabilmektedir. Ayrıca buralar kolaylıkla müşteri şikayetleri ve yorumlarına ulaşabilecekleri yerlerdir. 

Reddit ve Quora ülkemizde olmasa da dünya çapında oldukça fazla kullanılan platformlar arasında yer almaktadır. Bu mecralarda İnstagram ve Facebook gibi platformlarda olmadığı kadar yorum ve görüş paylaşılmaktadır. Bu da kullanıcıların daha çok iletişim kurmasına ve kendi aralarında gruplar oluşturmasına imkan tanır. Bu bakımdan markanın müşteriyle sağlıklı bir iletişim kurması ve güven oluşturması için mutlaka odaklanılması gereken yerlerdir.

Yaptığınız işin uluslararası bir platformda tartışılması ürün ve hizmetlerinizin ülke dışına çıkmasını istiyorsanız bu platformlarda yerinizi almalısınız. Özellikle SaaS şirketleri, B2B’ler, danışmanlık verenler ve uluslararası arenada boy gösteren firmaların Quora ve Reddit’te yer alması oldukça önemlidir. Bununla birlikte, Quora ve Reddit pazarlama faaliyetleri de aynı ölçüde önem kazanmaktadır.

Quora Nedir?

2022 yılı itibariyle toplam ziyaretçi sayısı 614.3 milyonu bulan Quora en çok ziyaret edilen siteler sıralamasında 73. sırada yer alıyor. Siteye en çok trafik Amerika üzerinden geliyor. En çok trafiğin geldiği yerlerde 2. sırada Hindistan, 3. sırada Birleşik Krallık yer almaktadır.

%61.35 oranında erkeklerin kullandığı platformda yaş dağılımının en yüksek olduğu aralık %31.12 ile 25-34 yaş aralığı diyebiliriz. En popüler kategoriler sırasıyla programlama ve yazılım, bilgisayar-elektronik-teknoloji ve haberlerdir.

Quora 2009 yılında iki eski Facebook çalışanı tarafından kurulan soru-cevap şeklinde işleyen bir internet ansiklopedisidir. Vox’un gazetecilerinden Theodore Schleier Quora’yı şöyle tanımlıyor: “Daha organize bir Yahoo Answers, daha klas bir Reddit ve fikir sahibi bir Wikipedia.”. 

İçerisinde 400,000 soruyu barındıran platformun konu skalası da oldukça geniş. Örnek vermek gerekirse komikli kedi videolarından tutun da veri bilimine, ebeveynlikten dağcılığa kadar birçok konuda sorular ve içerikler yer alıyor. 

Quora’da genel olarak yapabileceklerinizi şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İlgi duyduğun spesifik konuları ve anahtar kelimeleri aratabilir
  • İçeriklerini Medium veya LinkedIn’de olduğu gibi paylaşabilir
  • Endüstri liderlerine sorular sorabilir
  • Quora’ya reklam vererek sorularının daha çok insan tarafından görülmesini sağlayabilirsin.

İlk defa siteye giren birisinin aklını oldukça karıştıracak bir yapıya sahip olsa da siyasetten, teknolojiye birçok endüstri lideri ile iletişime geçmeyi mümkün kılan derya deniz bir platform. Aşağıdaki ekran görüntüsünde Barack Obama’nın Quora’da sorulan bir soruya verdiği yanıt yer alıyor.

Quora ve Reddit Pazarlama

Quora’nın bir diğer özelliği platformda paylaşılan içeriklerin diğer kullanıcıları tarafından upvote edilmesi ile üst sıralara taşınması. Bu sayede sitede yer alan kaliteli ve faydalı içerikler daha görünür oluyor. Aynı şekilde genellikle reklam içerikleri konuyla alakasız içerikler veya spamlar downvote ile alt sıralara gönderiliyor.

Quora Kullanıcı Profili

Quora’nın kullanıcı profiline baktığımızda büyük çoğunluğun erkek olduğunu görüyoruz. Bununla beraber hane geliri yıllık 100 bin doların üstünde olduğu için genellikle üst sınıfın kullandığı bir platform diyebiliriz. Quora kullanıcıları yüksek eğitimlidir ve %65’i üniversite diplomasına ve %28’i yüksek lisans derecesine sahiptir. Bu nedenle Quora’da vereceğiniz cevapların oldukça kaliteli, faydalı ve reklam faaliyetlerinizin de belli bir dozu olması gerekir.

Ayrıca Quora’da geçirilen zaman, LinkedIn’de harcanan zamandan 2 kat fazladır. Bununla beraber buradaki reklam faaliyetlerinin 4 kat daha fazla dönüşüm ile sonuçlanması pek çok pazarlamacının gözünde Quora’nın önemini artırmaktadır.

Quora Pazarlama Faaliyetlerinde Nasıl Kullanılabilir?

Quora’yı neden kulanmamız gerektiğini ve kullanıcı profilini inceledik. Şimdi ise bu platformu pazarlama faaliyetlerimizin içine nasıl entegre edebiliriz sorusunu cevaplayacağız.

Quora’da başarılı bir pazarlama stratejisi oluşturmak istiyorsanız aşağıdaki adımlar size bir fikir verebilir:

  1. Öncelikle başarılı bir profil oluşturun. Bio’nuzda yaptığınız iş mutlaka geçmeli. İnsanların sizin sözünüze değer vermesi için yetkinliklerinizi bilmeliler. Aşağıda örnek bir profil yer alıyor.



     
  2. Quora’nın aylık 300 milyona ulaşan ziyaretçisiyle etkileşimde bulunabilirsiniz. Yetkinliğinizin olduğu alanlarda bilginizi diğerleriyle paylaşmak, sorulan soruları cevaplamak sizi görünür kılacaktır. Ayrıca daha önce verilen cevapları incelemek ve eksik noktaları belirtmek de daha çok upvote almanıza fayda sağlayabilmektedir.
  3. Endüstriniz özelinde otorite ve uzmanlığınızı gösterebilirsiniz. Quora’da sorulan sorular genellikle işin uzmanları tarafından cevaplandırılmaktadır. Siz de takipçilerinize alanınızda ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu soruları cevaplandırarak veya ilgili içerikler paylaşarak belli edebilirsiniz. Alanınızla alakalı verdiğiniz yanıtlar algoritma sayesinde ilgili kullanıcılar tarafından görülecek ve sektörünüzdeki kişiler tarafından daha çok görülebileceksiniz.

    Bonus: Sorulan bir soruya mümkün olan en kısa sürede cevap verdiğiniz takdirde daha çok upvote alabilirsiniz. Genelde en yüksek upvote alan cevaplar ilk anda yazılanlardır.
Quora ve Reddit Pazarlama
  1. Diğerlerinden öğrenebilir, endüstri uzmanlarını takip edebilirsiniz. Quora, özellikle teknoloji temelli pek çok sektörün uzmanı tarafından aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Alanınızda yaşanan son gelişmeler ve haberler ilgili gruplarda mutlaka karşınıza çıkacaktır.
  2. Rakiplerinizi platform üzerinden takip edebilirsiniz. Hatta onların güçlü ve zayıf yönlerini saptamak için bile platform üzerinden onlara karşı yazılanları okuyabilirsiniz.
  3. Ürünlerinize gelen soruları bu platform aracılığıyla cevaplandırabilirsiniz. Hatta sizden şikayet eden bir paylaşımın altına yapacağınız nazik bir yorumla gönülleri fethedebilirsiniz.
  4. Size sorulmayan ancak endüstri genelinde insanların merak ettikleri soruları da buradan cevaplandırabilirsiniz. Bu marka bilinirliğinizi ve endüstrideki otoritenizi göstermek için çok doğru bir yöntemdir.
  5. Ayrıca organik tarafın yanı sıra siteye reklam verebilirsiniz. Bu sayede gönderilerinizin daha çok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Sponsorlu cevaplar sayesinde ilgili kişilerin ana sayfalarında çıkabilirsiniz.
Quora ve Reddit Pazarlama

DashThis’de içerik pazarlamacısı olarak çalışan Marie Lemonade Quora’nın pazarlama faaliyetlerinde nasıl kullanılacağını şu şekilde açıklıyor: “Quora’yı reklam amacıyla kullanırken aklınızda bulundurmanız gereken şey, insanların sorularını yanıtlamak ve kendinizi alanınızda bir uzman olarak konumlandırmak için orada olmanızdır. Burası, şirketinizi sergilediğiniz bir reklam panosu değildir. Dürüst ve ilgili kalın. Bu size harika sonuçlar getirecek.”

Quora Pazarlaması Size Ne Kazandırır?

Quora’da tüm bu pazarlama faaliyetlerinde aktif rol oynadığınızda nasıl bir geri dönüş alacaksınız?

  • Olağanüstü erişim: Aylık 300 milyondan fazla ziyaretçiyle soru ve yanıtları paylaşın. Quora, alanındaki en saygın UGC platformlarından biridir.
  • Arama görünürlüğü: Quora soruları Google üzerinden aranabilmektedir. Buradaki içeriğiniz yıllar sonra bile burada kalır ve bir sorun ortaya çıktığında insanları sitenize geri çeker.
  • Düşünce liderliği potansiyeli: Gönderileriniz ve yanıtlarınızla sektörünüz tarafından daha çok tanınabilirsiniz. 
  • Daha yüksek kaliteli trafik: Sorularını yanıtlayarak ve ürün veya hizmetinizin sorunlarını nasıl çözdüğünü göstererek müşterileri web sitenize geri çekin. Quora’dan elde ettiğiniz trafik belki diğer sosyal mecralara oranla daha düşük olabilir. Ancak bu trafik daha düşük hemen çıkma oranı ve daha yüksek bir dönüşüm oranı sağlayabilmektedir.
  • Kitlenize ilişkin iç görüler: Quora, işe yarar yanıtlar arayan insanlar için bir platformdur. Kitlenize yardım ederseniz, ürünlerinize ve hizmetlerinize yatırım yaparak karşılığında sizi destekleyeceklerdir. Hatta birkaç yeni marka savunucusu bile kazanabilirsiniz.

Reddit Nedir?

2005 yılında Virgina Üniversitesi’nde oda arkadaşı olan Steve Huffman ve Alexis Ohanian tarafından Aaron Swartz ile birlikte kuruldu.Platformun 2022 itibariyle aylık 430 milyon ziyaretçiye sahip ve ziyaretçilerinin yarısı Amerika’dan geliyor. Semrush verilerine göre Amerika’da en büyük 6. ve globalde 9. sırada yer alan bir forumdur. 

Tıpkı Quora gibi insanların haberleri, içeriklerini ve yorumlarını insanlar ile paylaşabildikleri bir sosyal içerik platformu. Burada konular subreddit olarak ayrılıyor. Örneğin (r/climbing) bir subreddit veya (r/Entrepreneurship). Bu şekilde kategorilere ayrılan başlıkların altında redditor denilen kullanıcılar görsel veya yazı biçiminde ilgili içerikleri paylaşıyorlar. Her bir subredditin kendi kuralları, moderatorleri ve abone olan kişilere dayalı bir ortamı var. Her topluluk içindekilerle beraber fayda ve eğlenceye dayalı bir yapı oluşturuyor bu nedenle genellikle ofansif pazarlama hareketleri gruplardan çıkarılmaya neden olabiliyor. Halihazırda Reddit üzerinde 2.2 milyon subreddit ve 130 milyon aktif komünite bulunmaktadır.

Aynı Quora’da olduğu gibi buradaki içerikler upvote ve downvote’lar ile oylanıyor. Elbette daha çok upvote edilen içerik daha üst kısımlarda yer alıyor. Bununla beraber çok sık yeni içerik paylaşıldığı için dikkat çekmesi zor bir platform olarak görülmektedir.

Reddit Müşteri Profili

Reddit 2022 itibariyle 430 milyon aktif kullanıcıya sahip Amerika’nın en popüler 6. sosyal medya platformudur. Zaten Reddit’e gelen trafiğin yarısından fazlası Amerika kaynaklıdır. Neredeyse 25-29 yaş arasında yer alan 4 kişiden biri platformu kullanmaktadır. Amerika’dan sonra en çok trafiğin geldiği yerler İngiltere ve Canada olarak sıralanabilmektedir.

Reddit kendi sitesinde bazı müşteri profili istatistiklerini paylaşıyor. Bunlardan dikkat çekici olanları sıralayalım:

  • Kullanıcıların %58’i 18-34 yaş aralığında
  • %56’sı erkek
  • %73’ü siteye mobilden bağlanıyor.
  • Reddit kullanıcısı olan konsol gamer’ların sayısı Twitch, IGN, and GameSpot kullanıcıları toplamından daha fazla
  • Platform içerisinde IMDB, Hulu veya Netflix’ten daha fazla televizyon ve film meraklısı var.
  • Vogue, Glamour, GQ, Esquire, Bustle ve Allure’ın toplamından daha fazla moda tutkunu yer alıyor.

Sitede geçirilen ortalama süre 34 dakika ki bu süre Facebook ve Youtube’da geçirilen vakitten daha fazla. Bunun sebebi kişilerin takip ettiği ilgi alanlarına yönelik çıkan harika içerikler.

Reddit kullanıcı kitlesini “gerçekten arayanlar, kaydırmayanlar” olarak anmaktadır.

Spam veya reklamcı olduğu tespit edilen kişiler derhal gruplardan uzaklaştırılıyor. Bu konu özellikle platform üzerinden reklam yapmak isteyen pazarlamacılar için çok önemli. Pazarlamacıların bu gruplarda çok daha yumuşak bir tavır sergilemesi ve çok fazla dikkat çekmemesi gerek.

Reddit Pazarlama Faaliyetlerinde Nasıl Kullanılabilir?

Öncelikle yapmanız gereken Reddit’in kurallarını içeren reddiquette’i detaylıca okumak. Burada yer alanlar redditor’ler tarafından oluşturulmuş ve üyelerden uyulması istenen kurallar. Aynı zamanda redditor’leri daha iyi tanımak için de okunması gereken bir kılavuz.

İkinci adımda sunduğunuz hizmet ile doğrudan alakalı bir segment bulmalısınız. Reddit üzerindeki binlerce subreddit komünitesi arasından ilgili olanların seçilmesi iyi bir başlangıç olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus subreddit’lerin büyüklüğü. Eğer çok fazla takipçisi olan popüler bir subreddit seçtiyseniz daha çok kişiye hitap edeceksiniz demektir. Ancak bu kitlenin hepsinin sizin işinize ilgi duymasını bekleyemezsiniz. Diğer taraftan küçük ama alanınızla daha alakalı bir subreddit komünitesinde içeriklerinizi paylaşırsanız, belki sesinizi duyan daha az kişi olur. Ancak bu kitlenin size geri dönüşleri muhtemelen daha çok olacaktır.

Market segmentasyonu konusunda daha detaylı bilgiye ilgili yazıdan ulaşabilirsiniz.

Reddit üzerinde doğrudan reklam yapmanızın banlanmanıza sebep olabileceğini hatırlatarak buradaki kitleye sunduğunuz içeriğin nasıl daha orjinal ve eşsiz olabileceğine geçelim.

Pazarlama faaliyetlerinizi tasarlarken mutlaka içeriklerinizin bir insan tarafından paylaşıldığını hissettirmelisiniz. Komüniteyle iletişim kurmak veya eğlenceli içerikler paylaşmak bu amacı sağlamaya yönelik iyi adımlar olabilmektedir. Reklam yapmadan pazarlama yapmak aslında okunduğu kadar zor değildir. Bu aşamada aşağıdaki liste size fikir verebilir:

Şirketinizin alanı çevresinde subredditler oluşturmak.

Bu aşamada McDonalds örneği konuyu daha iyi açıklayacaktır.

Quora ve Reddit Pazarlama

Burada yer alan komüniteler resmi olarak McDonals tarafından yönetilmese de kullanıcılara ve markaya fayda sağlayabilirler.

İlgili içerikler paylaşmak.

Reddit geçtiğimiz ay “Meet Your Maker” isminde yeni bir video serisi oluşturdu. Burada Reddit üzerinde başarılı kampanyalar oluşturan markalar ile yapılan ropörtaj tarzı kısa videolar yer alıyor. Bu markalardan birisi de “noosa Yoghurt”. Reddit üzerinde yaptıkları lezzet anketi ile kullanıcılara en çok tercih edilen aromanın ne olduğu soruldu. Oldukça yüksek bir ilgiyle karşılanan ankete yüzlerce yanıt geldi. Bu anket marka tanınabilirliğine %119 oranında katkı sağlarken satın alma niyetinde %44’lük bir artışa ulaştı.


Komünitede aktif olmak:

Aktif bir şekilde içeriklerinizi paylaşmak, müşterilerinizin ürününüzle ilgili sorularına cevap vermek aynı Quora’da olduğu gibi endüstriniz hakkında merak edilenleri cevaplamak insanların ilgilerini çekebilecek içerikler olabilir. Bu tarz bir içerik olarak Nissan’ın 2015 yılında AmA (Ask me Anything) formatındaki içeriği oldukça ses uyandırdı. Nissan CEO’su kendini tanıttığı bir yazının ardından markayla ve sektörle ilgili merak edilen soruları cevaplandırdı.



Bu adım markaya olan güveni arttırmak ve markanın samimiyetini kanıtlamak için yapılmış muhteşem bir hamle.

Bununla beraber Reddit üzerinden reklam yapabilmenin daha pahalı yöntemleri de var. Platform üzerindeki ücretli reklamlar; sponsorlu reklamlar ve görüntülü reklamlar olarak 2’ye ayrılıyor.

Sponsorlu Reklamlar

Bunlar herhangi bir subreddit’in üzerinde yer alarak spesifik bir kitleye hitap edilebilen dikkat çekici reklamlar. Sosyal medya mecralarında karşılaştığımız sponsorlu içeriklerden pek bir farkı yok. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus sponsorlu reklamın hangi subreddit başlığı altında yayınlanacağı. Aşağıdaki görsel Ally Bank’ın r/Playstation subreddit’i altında yer alan reklamı.

Quora ve Reddit Pazarlama

Playstation bağımlıları için oldukça dikkat çekici değil mi?

Görüntülü Reklamlar

Video şeklinde oluşturulabilen görüntülü reklamlarda müşteri hikayeleri, markanın sundukları veya hızlı AmA gibi ilgi çekici içerikler paylaşılabilmektedir. Reddit, Ads Dashboard üzerinden reklamlar için CPC (Cost per Click), CPM (Cost per Mile) veya CPV (Cost per View) seçeneklerini verir.

Quora ve Reddit Pazarlama
Son Sözler

E-Ticaret 101 Akademi olarak bu yazımızda Quora ve Reddit pazarlama konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Quora ve Reddit üzerinde görünür olmak için etkileşim kurmanız ve yazdıklarınızı bir bilgisayar ekranına değil bir kişiye yazdığınızı unutmamanız gerekiyor. Quora ve Reddit pazarlama faaliyetlerinin en dikkat çeken özelliği ise aşırı reklam içeren paylaşımların bir şekilde cezalandırılıyor olmasıdır. Bu sebeple bu faaliyetlerin sezdirilmeden native reklamcılık kullanılarak yapılması gerekiyor. Native Reklamcılık hakkında daha fazla bilgiye ilgili yazıdan ulaşabilirsiniz.