Google Tag Manager Nedir? Nasıl Çalışır?

Google Tag Manager (GTM) ile günümüzde durmadan gelişen dijital iş dünyasına daha rahat ayak uydurabilirsiniz. Türkçe anlamı Etiket Yöneticisi olan bu ücretsiz uygulama ile etiketleri daha hızlı ve kolay yönetebilirsiniz. Bu araç ile web sitesi veya mobil uygulamadaki etiketleri rahatça gözlemleyebilirsiniz. Dahası, Google ve üçüncü taraf etiketler ile entegre edilebilmektedir. Böylece kod düzenlemeleri yapmadan web sitenizde veya uygulamanızda etiketlerinizi güvenilir ve basit bir şekilde oluşturabilirsiniz. 

E-Ticaret 101 Akademi olarak bu yazımızda etiket sorunlarınıza çözümler sunan Google Tag Manager konusunu tüm detaylarıyla ele alacağız. Keyifli okumalar dileriz. 

Google Tag Manager Nedir? 

Google Tag Manager

Google Etiket Yöneticisi, site geneli etiketleme yapma olarak tanımlanır. GTM, ziyaretçi hareketlerini izleyerek seçilen kullanıcı davranışlarını analiz eden bir etiket yönetim sistemidir. Bu izleme kodları ve ilgili kod parçacıklarının hepsi etiketler olarak isimlendirilmektedir. GTM ile birlikte etiketler daha hızlı kontrol edilir ve güncellenir. Kodsuz etiket yönetimi, doğru dönüşüm ölçümü ve site analizi gibi birçok özelliği vardır. Dijital pazarlamada yatırım değerini iyileştirmede en etkili araçtır. Dahası ekip üyelerinize hesap ve kullanıcı erişimi vererek çalışan verimliliğini artırabilirsiniz. Bu sayede pazarlamacılar daha hızlı bir şekilde daha etkili ve verimli kararlar alabilmektedir.  

Üstelik bu araç Google Analytics, Firebase ve Google AdWords gibi Google araçlarıyla ve üçüncü taraf etiketleriyle güvenilir bir şekilde entegre olur. Bu araçlar ile bağlantı kurulduğunda işlemler tek bir yerden görüntülenmektedir. Daha fazla veri elde ederek verimli ve güçlü analizler yapılabilmektedir. En önemlisi de etiket ekleyebilir, ayarlayabilir, yapılandırabilir, yönetebilir ve paylaşabilirsiniz. Örneğin etiket paylaşımının hangi durumlarda tetikleneceğini otomatik olarak ayarlanabilmektedir. Sonuçta bu araçla gereksiz veya yanlış etiketlerden kurtularak doğru analizler yaparak site performansını artırabilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir: En İyi 10 Sosyal Medya Yönetim Aracı-2022 Rehberi- 

Google Tag Manager Erişimi 

Google Etiket Yöneticisi hem site hem de mobil olarak ücretsiz erişime açıktır. Böylece etiketlerinizi zaman kaybetmeden daha kolay yönetebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantılara tıklayıp nasıl kurulduğunu öğrenek etiket dağıtımına başlayabilirsiniz. 

Web siteleri için tıklayın. 

Android veya İOS için tıklayın. 

Google Etiket Yöneticisine giriş yaptığınız zaman diğer sunucular ile otomatik bağlantı kurabilirsiniz. Bu aracı deneyimleyerek etiketleri tetiklemenizi sağlayan tetikleyiciler oluşturabilirsiniz. Ayrıca bunları otomatikleştiren değişkenler de yapabilirsiniz. 

Google Tag Manager Nasıl Çalışır? 

Google Etiket Yöneticisi birçok çalışma alanına sahip işlevsel bir araçtır. Bu çalışma ortamı ile birçok soruna yanıt bulur. Bu çalışma başlıkları şu şekildedir: 

  • Entegrasyonlar 
  • Kolay Etiket Teknolojisi  
  • Rahat Kullanılabilirlik ve Otomatik Etiket Yönetimi 
  • Çoklu Hesap ve Kullanıcı Rolleri 
  • Tetikleyici Kontrolleri ve Şablonlar 

Şimdi bu çalışma başlıklarını detaylı bir şekilde ele alalım. 

İlginizi Çekebilir: Crawl Budget Nedir? Nasıl Optimize Edilir? 

Google Tag Manager Nasıl Çalışır? 

Google Tag Manager

GTM’e kullandığınız Google araçlarını verimli ve güvenilir bir şekilde entegre edebilirsiniz. Böylece daha çok istatistik veri görerek işinizde etkili ve başarılı çözümler üretebilirsiniz. Google Etiket Yöneticisi ile entegre olabilen araçların bir kısmı şunlardır: 

  1. Kampanya Yöneticisi 360 

Floodlight etkinliklerine onay vermek için Kampanya Yöneticisi 360 kullanılarak Google Etiket Yöneticisi ile bağlantı kurulabilir. Böylece etiket çalışmaları daha hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılabilmektedir. 

  1. Google Optimize 360 

Google Optimize 360 aracı ile bağlantı kurularak web sayfaları çeşitleri test edilebilir ve performans analizi yapılabilir. Böylece etiket çalışmaları daha sağlam ve verimli şekilde yapılabilmektedir. 

  1. Üçüncü Taraf Etiket Desteği 

Üçüncü taraf etiket desteği ile bağlantı kurularak satıcı etiketlerinde kullanılan şablonlar basitleştirilmiştir. Böylece etiket yaparken kod yayınlamak kolaylaşır ve hatasız işlem yapılması sağlanır. 

  1. Google Reklamlar 

Google Reklamları ile entegre edilerek kampanya yatırım değerinizi artırabilirsiniz. Dönüşümlerinizi izleyerek aynı zamanda özel açılış sayfaları oluşturarak yeniden pazarlama yapabilirsiniz.  

  1. Google Analytics  

Google Analytics, Google Etiket Yöneticisi ile pazarlamacılar tarafından en çok bağlantı kurulan araçtır. Google Analytics ile birlikte pazarlamacılar ziyaretçi hareketlerini inceleyebilmektedir. Siz de ihtiyacınız olan istatistikleri öğrenerek gerekli aksiyonları alabilirsiniz. Sitenizi optimize ederek iş hedeflerinizi analiz edebilirsiniz. 

Google Tag Manager ile Kolay Etiket Teknolojisi 

Google Tag Manager

GTM’in sahip olduğu kolay etiket teknolojisi ile etiketlerin tanımlanmasında ve tetiklenmesinde tam kontrol gerçekleşir.  

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) Desteği: AMP desteği ile Google AdWords ve üçüncü taraf araçlara etiket desteği vermektedir.  

Eş zamansız Etiket Yükleme: Etiketlerin hepsi bağımsız yüklenir ve tetiklenir. Bu sayede sayfaları yavaşlatmaz. 

Yeniden Kullanılabilir Değişkenleri Tanımlayın: En önemli veriler seçilebilir ve değişkenler basitçe toplanabilir. 

Mobil Uygulama Desteği: Firebase’i entegre edilerek pazarlama ölçümlerinde istenilen anda güncelleme yapılabilmektedir. Üstelik bu veriler Google ve Kochava, Tune, Adjust gibi diğer ortak araçlar ile paylaşılabilir. 

Sunucu Tarafı Etiketleme: Ziyaretçiler herhangi bir sayfa ile etkileşime girdiğinde üçüncü taraf etiketleri site yerine direk sunucuya aktarılmaktadır. 

Kara Listeyi Etiketle: Site güvenliği için sayfaları tetikleyebilecek etiketler tanımlanarak kontrol ele alınabilir.  

Etiket Duraklatma: Etiketi tetikleme, silme veya ayarlama işlemi yapmadan etiket duraklatma işlemi yapılabilmektedir. 

Etiket Sıralama: Belirlenen etiketten önce ve sonra tetiklenme ihtimali olan etiketler ayarlanabilmektedir. 

Google Tag Manager ile Rahat Kullanılabilirlik ve Otomatik Etiket Yönetimi 

GTM, pazarlamacıların yanında olarak güvenli ve basit kullanım sağlayan bir araç olarak tasarlanmıştır. Kullanımı kolay web arayüzü, klasörler ve çalışma alanı sunmuştur. Anında arama ve otomatik tarama özelliği ile aradıklarınızı daha hızlı ve kolay bulmanızı sağlar. Saniyeler içinde yayınla özelliği ile yeni etiketler oluşturarak veya var olan etiketleri yapılandırarak hızlıca yayınlar. Ön izleme modu ile işlemler yayınlanmadan görülebilmektedir. Ayrıca site etiketine genel bakış ile işlemler tek seferde görülmektedir. 

Otomatik etiket yönetimi ile API kullanıcı erişimi hatasız kontrol etme ve özelleştirme imkânı sağlanır. Böylece kişisel çözümler eklenerek işlemler daha basit entegre edilir. Apps Komut Dosyaları Entegrasyonu ile Etiket Yöneticisi API’sinde rahatça hareket edilmektedir. Etiket Yöneticisi ile Gmail, Dokümanlar ve Drive gibi Google uygulamalarına entegre sağlanır. 

Google Tag Manager ile Çoklu Hesap ve Kullanıcı Rolleri 

GTM ile çoklu hesaplar ve kullanıcı rolleri güvenli ve etkili bir şekilde gerçekleşir. Bunun için izinleri doğru kişiler ile paylaşmalı ve kontrol etmelisiniz. Çoklu hesap desteği ile tüm hesaplar tek bir yerden izlenebilmektedir. Ayrıca hesaplar arası geçişler kolaydır. Çoklu kullanıcı desteği ile aynı hesaptan yetkili birçok kullanıcı işlem yapabilir. Üstelik her kullanıcıya farklı düzeyde erişim izni verilebilmektedir.  Etiket Yöneticisi 360 aracına özel olarak onay ve bölge izni verilebilir. Bu onay özelliği ile tam yayınlama erişimi sağlanmadan daha çok paydaş sürece katılabilir. Buradaki bölgeler özelliği ile de belirli kısımlara belirli tarzda etiket erişimi sağlanabilmektedir. 

Google Tag Manager ile Tetikleyici Kontrolleri ve Şablonlar 

GTM ile tetikleyicileri kontrol ederek veri toplanabilmektedir. Kod kullanmaya gerek kalmadan tetikleyiciler otomatik olarak ayarlanabilmektedir. Ayrıca ayarlanabilen tıklama özelliği ile ziyaretçiler bir şeye tıkladığında tetiklenecek etiketler oluşturulabilir. Özel etkinlik kısmı ile kaydedilen bir etkinlik ile tetikleyiciler çalıştırılarak etiketler ayarlanabilmektedir. Form gönderme, sayfa görünümü ve geçmiş değişikliği gibi özellikler kullanılarak da tetiklenen etiketler oluşturulabilir. 

Yerleşik şablonlar ile pazarlama etiketleri kolay ve hızlı bir şekilde hazırlanabilmektedir. Topluluk şablon galerisi ve özel etiketler ile yapılan işlerde hızlı ve basit etiket çözümleri bulunmaktadır. Üstelik Etiket Yöneticisi 360’a sahipseniz Özel Şablonların özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Bu özellik içinde izin merkezli ve korumalı alan vardır. Böylece güvenli ve etkili biçimde özel etiketler oluşturulabilmektedir. 

Google Tag Manager Avantajları 

Google Etiket Yöneticisi’ni kullanmanın birçok avantajı vardır. Bu avantajlar size etiketleme çabasından kurtaracak çözümler sunar. İş dünyasında rekabeti ve sürekliliği sağlamak için bir pazarlamacı olarak her türlü avantajlardan yararlanmalısınız. Bu yüzden GTM, işletmenizin büyüklüğü ne olursa olsun faydalanmanız gereken bir araçtır. Bu aracın avantajları şu şekildedir:  

  • Çevikliği Artırır: Dönüşüm izleme, site analizi ve yeniden pazarlama ile çevikliği artırır. Örneğin etiketleri istenilen zamanda yapılandırmak. 
  • İçiniz Rahat Olsun: Rahat ve basit kullanımı ile hata denetimini kolaylaştırır ve etiketleri hızlıca yükler. Örneğin önemli verileri güvenilir ve doğru şekilde biriktirir. 
  • Google ve Üçüncü Taraf Etiketlerini Dağıtır: Etiketler istenilen biçimde eklenir veya değiştirilir. Tüm etiketleri destekleme ve kullanıcı çerezlerini kullanabilme özelliğine sahiptir. Web sitesinde ve mobilde çoklu hesaplar için entegredir. Örneğin Google Analytics ve Google AdWords. 
  • Kuruluş Genelinde İş birliği Yapar: Çalışma ortamı ve ayrıntılı erişim denetimi sunar. Ekip üyeleri ile verimli ve farklı ortamlarda çalışma ortamı sağlar. Örneğin çoklu ortam testi vardır. 

E-Ticaret 101 Akademi olarak bu yazımızda Google Tag Manager konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Siz de hızla gelişen dijital iş dünyasında rekabet avantajı elde etmek için GTM’den yararlanabilirsiniz. Böylece etiketler ekleyip güncelleyerek ihtiyacınız olan bilgilere daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Dahası etiketleme zahmetinden de kurtulabilirsiniz. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret ederek, bizimle iletişime geçebilirsiniz.    

E-Ticaret ve Dijital Pazarlama hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, E-ticaret Bootcamp, sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.