Anahtar Kelimeler ve Anahtar Kelime Bulma Araçları

Bugün hep birlikte çok farklı bir konuyu ele alacağı. Anahtar kelime ve araçları hakkında konuşma fırsatı bulacağız. Nedir, ne değildir yakından inceleyeceğiz. Böylece, hiç bilmeyenler için güzel bir başlangıç, bilenler için ise keyifli bir yazı belki de yeni şeyler öğrenecekleri kaliteli bir zamana dönüşeceğini umut ediyorum. Eğer bir web siteniz var ise ve sitenizdeki trafiği arttırmak istiyorsanız bu konuyu bilmelisiniz, bilmek de tek başına yetmeyecektir doğru uygulamalısınız. Gelin hep beraber biraz daha yakından tanıyalım…

Anahtar Kelime Nedir?

Anahtar kelime, internetteki yazıların, sitelerin, görsellerin ve videoların ilişkilendirildiği bir veya birden fazla kelimeye sahip terimlerdir. İnternet kullanıcıları arama motorunda bir şey ararken en alakalı web sitelerine ulaşmak ister. Anahtar kelimeler internet sayfası üzerinden girilir. Bu kelimeler sayesinde arama motorları kullanıcıları en doğru içeriğe yönlendirir.

Anahtar kelimeler kavramı hayatımıza, arama motorlarının herkes tarafından kullanılmaya başlanması ile önemli bir yer edinmiştir. Örneğin, Google gibi arama motorları, internet sitelerini dizine ekleyerek bu kayıtları veri tabanında tutar. Arama motoru ile bir sayfaya ya da bilgiye ulaşmak isteyen tüm kullanıcılar ‘’anahtar kelime’’ girerek aramasını yapabilir.

Anahtar Kelime Araştırması

Arama motorlarına yazılan popüler arama terimlerini arama motoru sonuç sayfasında (SERP) daha yüksekte görünmek için yapılan bir araştırmadır.

Anahtar kelime araştırması için arama motoru optimizasyonunun (SEO) temeli denilebilir. Bu kelimeleri doğru belirlediğinizde sizi zaman kaybından, boşa kürek çekmekten kurtarır ve doğru bir SEO stratejisi belirlemenizde baştan sona yardımcı olur.

Anahtar Kelime Seçimi Neden Önemlidir?

  • İlgili reklam gösterimleri ve bu sayede tıklamalar almak.
  • Kalite puanı yüksek reklam kampanyaları oluşturmak.
  • Sektörel kelime havuzu oluşturmak ve fırsatları keşfetmek.
  • Rakiplerin pozisyon kazandığı anahtar kelimeler ile mücadele edebilmek.
  • Web sitenizdeki ürün, içerik ve hizmetle ilgili kitleye ulaşabilmek.
  • Sitenizin arama motorlarında ki görünürlüğünü arttırmak.
  • Marka bilinirliğini arttırmak.

Anahtar Kelime Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Herhangi bir kelime çalışması yapmadan önce web sitesinde ulaşmak istediğimiz hedefler belirlenmeli. Böylece istenilen kategori ve ürünleri öne çıkartmak için kelime grupları hedeflere göre seçilmeli.

Anahtar kelime listesi yaparken izlenmesi gereken adımlar;

  • Hedeflenen kelime ve kelime gruplarına seçerek taslak bir anahtar kelime listesi hazırlanmalı.
  • Benzer anahtar kelimeleri ayıklama.
  • Seçilen kelime ve gruplarının aranma hacimlerini tespit etme.
  • Rekabet ve zorluk düzeylerinin analizi.
  • Anahtar kelimelerin tıklanma oranlarına göre kar düzeyinin belirlenmesi.
  • En uygun anahtar kelimelerin seçilmesi.
  • Kelimelerin uygun etiket gruplarına ayrılması.

Anahtar Kelime Zorluk Derecesi

Yeni bir siteye sahip veya rekabetçi olmayan anahtar kelimeler kullanmak istiyorsanız long tail anahtar kelimeler seçmelisiniz.

SEO’da anahtar kelime üç kategoriye ayrılır; head, body ve long(tail).

  1. Head: Bu kelimeler genellikle arama hacminin çok olduğu tek kelimeli anahtar kelimelerdir bundan dolayı rekabet çok fazladır.
  2. Body: İyi arama hacmine sahip, head anahtar kelimelerden daha belirgin olan 2–3 kelimelik ifadelerdir.Bu kelimeler tek kelimelik anahtar kelimelerden daha az rekabet içindedir.
  3. Long Tail: Genellikle 4+ kelimelik ifadelerdir.Bu kelime gruplarının arama hacmi düşüktür.Ancak, kelimeleri bir araya getirdiğinizde daha spesifik bir konuyu hedeflemiş olursunuz. Fazla arama yapılmadığı için uzun kuyruk kelimeler çok daha az rekabetçidir.

Hangisini seçmeliyim diye sorarsanız eğer hepsinin kendi aralarında pozitif ve negatif yönleri vardır. Ancak en az rekabetçi olan long tail kelimelerin olduğunu göz önünde bulundurabilirsiniz.

anahtar kelime

Ücretsiz Anahtar Kelime Bulma Araçları

  1. Google Ads

Listenin en başında Google arama motorunun Anahtar Kelime Aracı yer alıyor. Aslında Google, tamamen ücretsiz olan bu servisi Google Ads’te reklam vermiş olanlar için geliştirdi.

Faydaları;

  • Hedeflenen kitleye ulaşmak için yeni anahtar kelimeler bulabilir,
  • Belirlenen kelimeler aylık aranma oranını ve rekabet düzeyini öğrenebilirsiniz.

Link: https://ads.google.com

2. KeySearch

KeySearch, blog ve işletmeler için anahtar kelime çözümleri üreten bir firma. Kolay kullanımı ve güçlü alt yapısı ile tavsiye edebileceğim bir araç.

Faydaları;

  • Hızlı üyelik ile kelime ve seo analizi sağlar,
  • Aranma hacimleri ve zorlukları hakkında doğruya yakın sonuçlar verir.

Link: https://www.keysearch.co

3. SEOmonitor

Bir diğer araç ise SEOmonitor. Bir kelime bulma aracından çok daha fazlası üstelik ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Aramalarda yer alan sitelerin görüntülenme ve tıklanma düzeyleri hakkında bilgi almak için kullanabilirsiniz.

Faydaları;

  • En yakın tahmine göre ilgili benzer kelimeler,
  • Aranma hacimleri ve tıklanma oranları,
  • Arama sonucunda kaç video, işletme ve haber sonucu yer alıyor.

Link: https://www.seomonitor.com

2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!

Kaynakça