Gerilla pazarlamanın babası olarak bilinen ve “Guerrilla Marketing” kitabının yazarı Jay Conrad Levinson tarafından temelleri atılan bu strateji, düşük maliyet ile maksimum sonuç yakalamaya çalışan pazarlama stratejisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Agresif bir isme sahip olan bu pazarlama adından da anlaşılacağı üzere küçük ve orta ölçekli şirketlerin tercih ettiği bir pazarlama türüdür; fakat günümüzde büyük şirketlerin göz bebeği haline geldi dersek yanlış ifade etmiş olmayız.
Neden Gerilla Pazarlama Stratejisini Tercih Etmeliyiz?
Hayal gücüne dayanan gerilla pazarlama doğru uygulanıldığı takdirde tercih edilmesinin belli başlı sebepleri vardır. Bunlar;
- Düşük bütçeye sahiptir.
- Yüksek getiri sağlar.
- Genç hedef kitlesi olan işletmeler için biçilmiş kaftandır.
- Yenilikçi ve ilgi çekici olmasından dolayı marka bilinirliğine direkt olarak katkı sağlar.
Gerilla Pazarlama Örnekleri
Gerilla pazarlama hareketini başlatan Jay Conrad Levinson “Guerilla Marketing” isimli kitabında gerilla pazarlamayı küçük işletmelere ithaf etmişti. Değişen dünya, dengeleri de değiştirdi. Oyuna büyük ölçekli firmalar da dahil oldu. Böylece gerilla pazarlamanın kullanım alanları genişledi. Toplu taşıma araçları, otobüs durakları, yaya geçitleri, banklar, reklam panoları başta olmak üzere her yerde karşımıza çıkmaktadır.
NOT: Aşağıda bulunan örnekleri internet ortamında binlerce bulunan gerilla pazarlama çalışmalarının arasından amacına en uygun, en güncel ve en dikkat çekici olanlarını süzgeçten geçirerek seçtim.
1.Bordo giyim mağazası
Kaynak: www.hurriyet.com.tr
Herkes tarafından bilinen Mavi Jeans mağazasının yanına bir girişimci bordo adı altında yazının fontu dahi aynı olan bir işletme açtı. Trabzon şehrinde olan bu işletme kısa süre içerisinde sosyal medyada gündem oldu. Bu şekilde Trabzonspor’un renkleri olan bordo ve mavi renklerinin yan yana gelmesini sağlayan “bordo” işletmesi Trabzon halkı tarafından beğeniyle karşılandı. Uygulamış olduğu gerilla pazarlama stratejisini tüm hatlarıyla yansıtan bu işletme pazarlamacılar tarafından ise tam not aldı. Ayrıca bu reklamı diğerlerinden ayıran nokta, iki işletmeden birisi mevcut yerinden ayrılana dek yapılan reklamın sürecek olmasıdır.
2.Yumoş
Kaynak: https://mediacat.com/
Türkiye’de gerilla pazarlamayı çok görmememizden dolayı bu reklam kampanyası çok ses getirdi. Henüz çok yeni olması listemde yer edinmesini sağladı. İstanbul Nişantaşı’nda bulunan bir apartman 89 (Haberlerde bu sayı çok vurgulanmış acaba bir anlamı var mı diye düşünmedim değil) tane renkli ayıyla süslendi. Haliyle kısa sürede sosyal medyada yerini aldı. (Ayıları evlerine götürenler mi dersin beraber piknik yapanlar mı dersin 😊). Hedef kitlesi orta yaş ve üzeri olan bir firmanın genç hedef kitlesine yönelik reklam kampanyası bazı soru işaretler oluştursa da zor günler geçirdiğimiz bu zamanlarda hayatımıza bir nebze de olsa renk katmıştır.
3.Monolit
Kaynak: https://arkeofili.com/
“Gizemli monolit Türkiye’de”
“Uzaylılar Anadolu’da”
Ajanslara bu manşetlerle düşen gizemli monolit daha önce ABD, Romanya, Birleşik Krallık ve Belçika’da görülmüştü. Bu kez Türkiye’de Göbeklitepe yakınlarında görülen gizemli monolitin üzerinde Göktürk alfabesiyle yazılan “Gökyüzüne bak, Ay’ı gör” cümlesi merakların artmasına yol açmıştı. Sonrasında ise Türkiye’nin Milli Uzay Programının tanıtım parçası olduğu ortaya çıktı. Bu reklam kampanyası tanıtım için farklı bir yol izlenildi ifadesiyle haber sitelerinde yer aldı!
NOT: Dünyada görülen monolitlerin arkasından ise Netflix çıktı. Yani biz Türkiye olarak atılan pası gole çevirmiş olduk.
4.Nestle-Kitkat
Kaynak : https://tr.pixiz.com/
Çok sevdiğim ve maalesef Türkiye’de son yıllarda göremediğim bir çikolata olan Kit kat çikolatasının bu reklam kampanyasını yazıma koymasam olmazdı. Gerçekten çok beğendiğim sade ve şık olan reklam çalışması, banktaki tahtaları çikolata barına benzetilmiş olmasıyla iyi bir sinerji yakalandığını göstermektedir.
5. Netflix
Kaynak: www.reddit.com
Gerilla pazarlamayı bu kadar çok seven başka bir şirket olamaz desek çok da yanılmış olmayız. Çünkü Gerilla pazarlamanın her yöntemini kullanmaya çalışan ve hakkını veren bir şirkettir. Yani Netflix için gerilla pazarlamada ayrı bir yazı yazsam yeridir diyebilirim. En sevdiğim çalışmalardan biri olan bu çalışma, billboard reklam afişinde ışıklar sayesinde hava kararmaya başladığı zaman Dracula silüeti beliriyor. Ayrıca Altered Carbon, Narcos, Stranger Things gibi dizilerde de gerilla pazarlama stratejisi kullanmıştır.
6. Ankara Billboard
Bir diğer billboard gerilla pazarlama kampanyası “Buraya bakarlar”.
Ankara’da üniversite okuduğum dönem boyunca Kızılay alt geçidinde her zaman karşılaştığım manzara tam olarak buydu. Gözümü yukarıdaki görselde bulunun panolardan hiç alamazdım, sürekli bakardım. O an bunun bir pazarlama aracı olarak kullanıldığını anlamıştım; fakat bu kadar sert ifadeli görselin kullanılması beni biraz düşündürmüştü. “Buraya bakarlar” ifadesinin net olması insanların oraya bakmasını sağlamaktadır; fakat sert bakış ise insanları korkutmaktadır. Velhasılıkelam bu reklam kampanyasının ilginç noktaları da vardır. Dünyadaki en ucuz gerilla pazarlama kampanyası olmaya adaydır kendileri. 😀 Reklam panosunun reklamının yapılması ise gerilla pazarlamaya ayrı bir boyut kazandırmıştır. 😀
Gerilla Pazarlamasının İş Ortakları
Yukarıdaki reklam kampanyalarının başarılı olmasında çeşitli mekanizmalar devreye girmiştir. Geleneksel reklam medya kanallarının (televizyon, radyo vb.) etkinliğini günden güne yitirmesi tam tersine sosyal medyanın günden güne daha popüler hale gelmesi, sosyal medya ve gerilla pazarlama stratejisi arasında bir ortaklık doğmasına neden olmuştur. Tabii ki bu ikisinin olduğu yerde viral pazarlamadan söz etmezsek olmaz. Viral pazarlama, bir hizmetin çok kişi tarafından paylaşılmasının amaçlandığı bir pazarlamadır. Bu tanım bize doğrudan viral pazarlama ve gerilla pazarlama arasında güçlü bir bağ olduğunu göstermektedir.
Sonuç
Gerilla pazarlama çalışmaları doğru yapıldığı taktirde taraflı tarafsız birçok kişi tarafından beğenildiği açıkça ortadadır. Pazarlamanın göze en çok hitap eden türlerinden biri olan gerilla pazarlamanın daha yaygın kullanılması pazarlamaya olan bakış açılarını olumlu yönde netleştirecektir.
Sağlıcakla kalın.
Bir önceki yazımıza https://101akademi.com/modern-yonetimin-babasi-peter-drucker/ linkinden ulaşabilirsiniz.
Kaynak: