Google Analytics 4 vs Google Analytics Universal

Dijital Pazarlamada Bir Devir Kapanıyor

Ölçümlemede, analizde, raporlamada, izlemede ( tracking ) bir devir kapanırken çok güzel bir devir açılıyor. Pandemi ile birlikte inanılmaz büyüyen e-ticaret ve dijital pazarlama dünyası, yetersiz işgücünden dolayı kalifiyeli olmayan insanlara ev sahipliği yaptı. Bazı kişiler bu fırsatı değerlendirip kendilerini geliştirirken bazıları ise bu dünyaya ayak uyduramadı.

Bu sektörün bir adım daha ileri gitmesi için gerçekten kalifiyeli, sürekli araştıran, kendini geliştiren insanlara ihtiyaç var. Google duyurduğu bir haberle artık Google Analytics Universal’ın 2023’ten sonra kullanılmayacağını bize bildirdi. Google Analytics 4 bir süredir hayatımızdaydı. Fakat çok da yüzüne bakmak istemiyorduk, çünkü alışkanlıklardan vazgeçmek ve yeni şeylere alışmak zordur.

Google Analytics 4 İle Öne Çıkın

Ama artık bu işi meslek olarak yapan ve gerçekten hakkı ile yapan kişilerin bir adım daha öne çıkacağı ve fark yaratacağı bir fırsatla karşı karşıyayız. Google Analyitcs Universal’ın bize sunduğu kolay, basit, pek de yorulmadan yorumlamamıza yardımcı olan paneli çoğu kişi tarafından büyük bir nimet olarak görünüyor. Fakat Google Analytics 4 bize daha fazla yorumlama, farkımızı gösterme, kullanıcımızı daha iyi anlama fırsatı sunuyor. Bunu yaparken tabi ki bizi biraz yoruyor ama gerçekten doğru içgörüler çıkaracağımız ve herkesin yapamayacağı analizler yapmamıza olanak sağlıyor.

Google Analyitcs 4 ‘ün bize korkutucu gelmemesi ve onu sevmemiz için birkaç neden sıralamak istedim. Google Analytics 4 ile yapabileceğiniz ama şu an kullanılan Google Analytics Universal ile yapamadıklarımızı sıralayacağım. Bazı maddelerde belki ben daha önce Universal ile yapmadığım için yapılmıyor sandığım özellikler olabilir. Lütfen bu konuda beni uyarabilirsiniz.

Veri Odaklı Dijital Pazarlama

Artık veri ile daha fazla haşır neşir olacağımız ve veri analizinin her gün hayatımızda olacağı döneme doğru gidiyoruz. Bugünden sonra sadece panelde gördüklerimizi değil görmediklerimizi de analiz edip yorumlamak zorundayız. Zaten bu şekilde çalışmalarını yapanlar uzun süredir fark yaratıyordu. Şimdi yapmayanların da bu kervana katılacağı, eğer katılmazsa sektör dışında kalacağı bir dönem olacak.

Universal’da Yapamayıp GA4’da Yapabildiklerimiz

  • Kitle Tabanlı Dönüşüm
    1. Google Analytics Universal’da kurduğunuz bir event veya sayfa tetiklendiğinde dönüşüm olarak sayılıyor. Burada istediğiniz farklı varyasyonlarda sayfa ve event kurguları yapılabilir ve takip edilebilir.
    2. Google Analytics 4 üzerinde oluşturacağınız bir kitleyi dönüşüm olarak kayıt edebilirsiniz. Hem bu kitlenizi farklı amaçlarla takip edebilir veya bir yerde kullanabilir hem de bu kitleyi dönüşüm olarak seçebilirsiniz.
Kitle Tabanlı Dönüşüm
Kitle Tabanlı Dönüşüm
Kitle Tabanlı Dönüşüm
Kitle Tabanlı Dönüşüm
  • Geçen Süre
    1. Google Analytics Universal’da sayfada geçirilen süre, oturum süresi gibi süreler gösteriliyorken,
    2. Google Analytics 4 bize herhangi bir etkileşim, etkinlik arasında geçen süreyi veriyor. Bu sayede bir funnel çıkararak bu etkinlikler arasında geçiş yapan ve yapmayan kullanıcıları ve ne kadar süre geçtikten sonra yaptıklarını görmüş oluyoruz.
Geçen Süre
Geçen Süre
  • Trend Funnel
    1. Google Analytics Universal’da funnelı huni şeklinde görürken,
    2. Google Analytics 4’da funneldaki adımları toplu veya tek tek trend şeklinde hızlıca görüp yorumlayabiliriz.
Trend Funnel
  • Event Tabanlı Segment
    1. Google Analytics Universal’da segment oluştururken kullanıcı ve oturum bazlı segmentler oluştururken,
    2. Google Analytics 4’da event bazlı segmentler oluşturabiliyoruz.
Event Tabanlı Segment
Event Tabanlı Segment
  • Geriye Doğru Akış
    1. Google Analytics’te funnelde başlangıçtan sona doğru gidilirken,
    2. Google analytics 4’da hedeflediğiniz bir eventin geriye doğru akışını görebilirsiniz.
Geriye Doğru Akış
Geriye Doğru Akış

Tabi ki Google Analytics Universal’ın GA4’a göre daha iyi olduğu yanlar da vardır. Fakat ben bu yazıda tam tersini göstermek istedim, çünkü ortada alınmış bir karar var. GA4 artık hayatımızda olacak. Universal’ı övmenin ve onun iyi olduğunu ortaya dökmenin ( öyle değil zaten de ) bir anlamı yok.

Hele ki Google Analytics Universal’ın GA4’a göre daha güzel bir arayüzü olduğu yorumlarını hiç dikkate almıyorum. Bu tamamen alışkanlık bence.

Siz aksini düşünüyorsanız ya da bu konuyla alakalı 1-2 saatlik eğitim düzenlenmesini talep ediyorsanız Linkedin’den bana ulaşabilirsiniz.

Bu alanda çalışmaya yeni başlayanlar hangi eğitimleri alarak başlamalı sorusuna cevap veren yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

1 Comment

  1. Elbet buna da alışacağız.
    Evet yıllardır Universal’i kullana kullana avucumuzun içi gibi biliyoruz. Analytis 4’ü de alışacağız.
    Google bizim gördüğümüz google.com ‘da kat ve kat hızlı gelişiyor. Yıllardır elindeki biriken büyük datanın haddi hesabı yok. Eğer böyle kökten bir değişim yaptıysa mutlaka analizlere göre yapmıştır ve Analytics 4’ün üstünlükleri de vardır ki bu makalede bir kaçına değinmişsiniz.
    Emeğinize sağlık .

Comments are closed.