Kısaca Machine Learning (Makine Öğrenmesi) Nedir?

Machine Learning (Makine Öğrenmesi), bilgisayarların herhangi bir kodlama yapmadan deneyim yoluyla öğrenme ve geliştirme yeteneği veren yapay zeka uygulamalarıdır. Ayrıca Machine Learning verilere erişir ve kendine ait algoritmalar yaratarak bu veriler ile sistemler oluşturur.

Machine Learning, veri bilimi alanında önemli bir bileşendir. İstatistiksel yöntemler kullanılarak algoritmalar, sınıflandırmaları veya tahminleri yürüterek veri madenciliği projelerinde önemli bilgileri keşfetmek için kullanılırlar. Bu bilgiler karar verme süreçlerini yönlendirir.

Machine Learning, günlük hayatımızda kullandığımız Netflix, Amazon ve Spotify gibi öneri sistemleri, Google ve Yandex gibi arama motorları, Instagram, Twitter, LinkedIn gibi sosyal medya uygulamalarının da temelini oluşturuyor. Bilgisayar yazılımlarının geliştirilmesine odaklanıyorlar ve insan müdahalesi yani açık kodlama olmadan algoritmalar oluşturabiliyorlar. Makine öğrenmesi, gündelik hayatımızda sıkça kullandığımız Otomotiv, Sanayi, Finans, Eğlence ve Tıp gibi bir çok alanda da aktif olarak kullanılıyor. Sensörlü sürücüsüz araçlar, kanser tespiti, veri görselleştirme veya pazarlama alanında kullanılan bir çok uygulama ve sistemler makine öğrenmesinden aktif olarak faydalanırlar.

Büyük şirketler, kullanıcı deneyimlerini analiz etmek ve iyileştirmek için halihazırda makine öğrenmesinden faydalanmaktadır. Dijital pazarlama sırasında büyük şirketler için müşterilerini ve hedef kitlesini segmente etmek fazlasıyla önemli. Kullanıcı profilleri, alışveriş sırasında tercih öncelikleri, ilgi alanları, yaş, cinsiyet ve iş alanları gibi bir çok segmente ayrılan kullanıcı bilgileri devamında kullanılmak üzere depolanır. Doğru iletişim stratejisi belirleme ve alakalı kampanyalar düzenleme aşamasında bu segmentlerin oluşturulmasında oldukça aktif kullanılıyor. Bu teknoloji sayesinde bir sonraki satın alma işlemlerinin ne olacağı da tahmin edilebiliyor. Bu alanda en büyük gelişmelerden birisi de ‘chatbot’ dediğimiz geliştirilmiş müşteri hizmetleri uygulamaları olduğunu söyleyebilirim. Chatbotlar, müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik cevaplar ve çözümler geliştirebiliyor. Aynı zamanda chatbotlar, özel olarak her müşteri hakkında bilgi edinmek için Machine Learning sistemlerini kullanıyorlar.

UC Berkeley, bir Machine Learning algoritmasının öğrenme sistemini üç ana bölüme ayırır.

3 Adımda Machine Learning Algoritması

  1. Karar Süreci: Bir tahmin veya sınıflandırma yapmak için makine öğrenmesi algoritmaları kullanıyorlar. Etiketlenebilen veya etiketlenemeyen bazı girdi verilerine dayanarak, algoritma verilerdeki bir model hakkında bir tahmin üretecektir.
  2. Hata Fonksiyonları: Bir hata fonksiyonu, modelin tahminini değerlendirmeye yarar. Bilinen örnekler varsa, modelin doğruluğunu değerlendirmek için bir hata fonksiyonu bir karşılaştırma yapar.
  3. Model Optimizasyonu: Model, eğitim setindeki veri noktalarına daha iyi uyuyorsa, bilinen örnek ile model tahmini arasındaki farkı azaltmak için ağırlıklar ayarlanır. Algoritma, bir doğruluk eşiğine ulaşılana kadar ağırlıkları bağımsız olarak güncelleyerek, değerlendirme ve optimize sürecini tekrarlayacaktır.

Temel Machine Learning Özellikleri

  1. Denetimli (Gözetimli) Machine Learning: Denetimli öğrenme, veri toplamanıza veya önceki deneyimden bir veri çıktısı üretmenize olanak tanır. Deneyimi kullanarak performans kriterlerini optimize etmenize yardımcı olur. Çeşitli hesaplama problemlerini çözmenize yardımcı olur.
  2. Denetimsiz Machine Learning: Denetimsiz Machine Learning, verilerdeki her türlü bilinmeyen modeli bulur. Denetimsiz yöntemler, sınıflandırma için yararlı olabilecek özellikleri bulmanıza yardımcı olur. Gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilir, bu nedenle tüm girdi verileri analiz eder ve etiketlendirir. Bir bilgisayardan etiketlenmemiş verileri almak, manuel müdahale gerektiren etiketli verilerden daha kolaydır.

Bütün işletmeler yakın gelecekte yapay zeka uygulamalarının bir çoğunu, özellikle makine öğrenmesini kullanmak durumunda kalacaklar. Müşterilerine daha iyi ve hızlı hizmetler sunabilmek için güncel teknolojilerini bünyelerine entegre etmeleri artık kaçınılmaz. Makine öğrenmesini yazılım üreten firmalar kullanırlar. Ve aynı zamanda ürün/hizmet satan firmaların ve de bireysel kullanıcıların vazgeçilmezi haline gelmiştir. Hayatı kolaylaştıran ve hızlandıran etkiler yaratmaya devam ediyor.  Gelecekte bu kavramı daha çok duyacağımızdan eminiz.

Kaynakça

netuce.com

www.expert.ai

www.smartinsights.com

Kısaca Machine Learning (Makine Öğrenmesi) Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön