Arama Motoru Optimizasyonunun (SEO) Dijital Dünyadaki Gücü

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

SEO, son zamanlarda dijital dünyada sıkça kendinden söz ettiriyor.

Nedir bu SEO?

Açılımı Search Engine Optimization olan SEO’nun karşılığı, arama motoru optimizasyonudur. Arama motoru optimizasyonu, arama motorlarında (Google, Yahoo!, Yandex vb.) yükselmek ve trafik akışı sağlamak amacıyla kullanılan tekniklerin bütününü ifade eder.

Bir doktor olduğunuzu düşünün ve hastanızın problemi ile ilgili araştırmalar yapıyorsunuz. Bu yaptığınız çalışmaların hepsi bir iyileştirme sürecidir. SEO ise sitenizle ilgili aramalar için daha üst sıralarda görünmesini istediğiniz ve bu süreçte yaptığınız iyileştirme çalışmaları anlamına gelir. Arama sonuçlarında görünürlüğünüz yükseldikçe dikkat çekme ve potansiyel ya da mevcut müşterilerinizi siteye çekme olasılığınızda yükselir.

Hemen bunu yapmalı ve üst sıralarda yer almalı…

Tam bu noktada üstünde durmamız gereken konu ise bu sürecin uzun vadeli bir strateji gerektirmesidir. Arama sonuçları sayfasında yüksek bir sıralamaya sahip olmak ve trafik akışı sağlamak uzmanlık, çaba ve sabır gerektirir. Optimizasyon sonucu garanti olarak sizi üst sıralara taşır demek doğru olmaz. Bunun için optimizasyon tekniklerinden size uygun olanı kullanarak süreci yönetmek önemlidir. Kuralları ve sınırları belirlenmiş stratejilerin aksine kişiselleştirilmiş stratejiler denebilir. SEO uzmanı tahminlerde bulunarak alakalı veri eğilimlerini inceleyerek uygulayacağı stratejiye karar verir.

İnternette gezinen bir şakayla arama motorlarının ilk sayfada çıkmasının önemi vurgulanır.

“Bir cesedi gizlemek gerekirse onu Google’ın ikinci sayfasına yerleştirin.”

Arama Motoru Optimizasyonu için önemli hususlar nedir?

Kalp bir insan vücudu için ne kadar önemliyse arama motoru optimizasyonunda da anahtar kelimeler bu öneme sahiptir. Potansiyel ziyaretçinizi düşündüğünüzde ne istediğini, neyi aradığını tahmin etmelisiniz. Bir doktor hastasını ameliyata alır ve tüm ekipmanlardan sadece gerekli olanları kullanır. Sayfa içerisindeki anahtar kelimeler de tam olarak bu mantıkla düşünülerek optimize edilmelidir.

Bir diğer önemli noktaya değinmek gerekirse, her yüksek trafik akışı stratejimizi doğru uyguladığımızı göstermez. Kaliteli trafik akışı sağlamak istiyorsanız anahtar kelimelerle eşleşen sonuçlar sağlamanız gerekir. Bu sağlandığında daha fazla trafik sizin için faydalı olur. Siz eğer teknoloji ürünleri olan bir siteyi optimize ediyorsanız yemek tarifleri yazınca üst sıralarda çıkması sizce verimli bir strateji uygulandığını gösterir mi? Bu soruya cevabınız “Hayır” ise SEO mantığını anladınız.

SEO’daki “SE”…

Soru yönelttiğimiz kutucuğun bulunduğu web sitesi olan arama motorlarından potansiyel yanıt alırız.

Peki bu yanıtlar nasıl geliyor?

Arama motorunun içerisinde, internette bulabildiği tüm içeriklerle ilgili bilgi toplayan tarayıcılar aracılığıyla dizin oluşturmayı hedefleyen; makine dili olan 1 ve 0’ları arama motoruna getirerek yanıt aradığınız soruyla eşleştiren bir algoritma bulunmaktadır. Bu algoritmaya giren faktörler bir grup uzman tarafından alan adı uzunluğu, alanların anahtar kelimelerindeki tam eşleşme, miktar kalitesini içeren yanıtlanan bağlantılar (Facebook paylaşımları vb.), tıklama akışı, çeşitlilik gibi kullanıcı-kullanım ve trafik sorgu verileri, medyada, haberlerde bulunma, marka ya da siteden bahsetme ve çevrimdışı kullanımı, içerik uzunluğu, alaka düzeyi, kaynak bağlantısının kalitesi, doğruluğu olarak tanımlanmıştır.

SEO’daki “O”…

Optimizasyon kısmında ise bir içeriğin yazılarak sunulması sonucu, insanların arama motorlarında görmesiyle anlaşılan kısım olarak karşımıza çıkmaktadır.

Dijital dünyanın bu denli önemli olduğu günümüzde SEO artık bir ihtiyaç diyebiliriz.

2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!

Kaynaklar

Arama Motoru Optimizasyonunun (SEO) Dijital Dünyadaki Gücü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön