Geleneksel Pazarlamadan Dijital Pazarlamaya

dijital pazarlama

  Pandemi ile birlikte birçok alışkanlığımız değişti. Gündelik hayat, iş hayatı ve akademik hayatımızda pek çok değişikliklere neden oldu. Peki, bu değişiklikler tüketim ve alışveriş alışkanlığımıza nasıl etki gösterdi? İhtiyaçlarımızı karşılamak için hangi alışveriş yöntemlerini tercih ettik? Dijital platformlar sayesinde hem temel ihtiyaçlarımıza hem de ihtiyaç olmayan isteklerimize pratik, hızlı ve bir tıkla ulaşabildik. Birçok firma da pazarlama yöntemlerinde değişiklik yaptı. Geleneksel pazarlamadan çok dijital pazarlama önemi arttı. Örneğin fuarlar, defileler dijital platformlara taşındı. Bu durum dijital pazarlamanın hayatımıza iyice entegre olmasına ve pandemi bittikten sonraki dönemlerde de dijital pazarlamanın hayatımızda yer edineceği anlamına gelmektedir.

geleneksel pazarlamadan dijital pazaramaya

Öncelikle şu soru ile başlamak istiyorum;

Pazarlama nedir?

Pazarlamanın tanımına bakıldığında pek çok görüş ile karşılaşmak mümkün fakat en geniş anlamı ile pazarlama; müşteri ihtiyaçlarının tatmin edilmesidir. Pazarlama süreci bir ürün üretilmeden önce başlayıp satış sonrasına kadar devam eder. Peki, pazarlama hangi elemanlardan oluşur? Bunu pazarlama karması ile açıklayacak olur isek;

Klasik 4P Anlayışı diyebiliriz.

-Ürün (product)

-Fiyat (price)

-Tutundurma (promotion)

-Dağıtım (place)

4p

 Bu 4P’nin günümüz modern pazarlama anlayışını ifade etmekte yetersiz kaldığını düşünen bazı araştırmacılar ilave olarak 3P daha önererek 7P yaklaşımını ileriye sürmüşlerdir. Bu 3P; insan (people) , süreçler (processes) ve fiziksel öğeler (physical evidences) dir.

dijital pazarlama 7p

Peki ya dijital pazarlama nedir?

Dijital pazarlamayı basit bir şekilde anlatmak gerekirse; interaktif ve çevrimiçi pazarlama ile tanımlayabiliriz. Yani, çevrimiçi araçlar ile tüketicilere daha kısa sürede ulaşıp marka bilinirliğini arttırabiliriz. Böylece dijital pazarlama, sayısızca kullanıcının bir tık kadar uzağındadır. 😊

Ayrıca geleneksek pazarlamadaki gibi dev billboardlara ve büyük bütçelere de gerek yoktur. İnteraktif pazarlama yöntemleri ile minimum bütçeler ile maksimum başarılar elde edilmektedir. Aynı zamanda, reklamların kolay ve anlık revize edilebilirliği maliyet açısından önemli bir avantajdır.

  Dijital pazarlamadaki en önemli kriter hedef pazarın doğru belirlenip, doğru stratejiler ile hamlelerin yapılmasıdır. Aşağıdaki dijital pazarlama kanalları kullanılırsa avantajlar artar.

Mail pazarlaması

Bir ürünün ya da hizmetin elektronik posta yoluyla tanıtılmasıdır. Var olan müşteri potansiyelini korumak ve geliştirmek için etkili dijital pazarlama araçlarından biridir. Bu aracı kullanırken dikkat etmemiz gereken unsur müşterilerin, mailleri spam olarak kabul etmeleridir. Bunu önlemek için de; üretkenlik, yaratıcılık, süreklilik, zamanlama ve kurumsal çizgi faktörlerine yoğunlaşmak gerekmektedir. Mail içeriğindeki yaratıcılık arttıkça tıklanma oranı da artar. Böylece e-bülten eklentisi ile yeni aboneler kazanılır. Sepette bekleyen ürünler için hatırlatmalar yapılır. Yani, e-mail pazarlamasında süreklilik de çok önemlidir. Gönderilen mail ile müşteri hareketleri; tıklanma ve açma oranları analiz edilir ve bir sonraki içerik buna göre hazırlanır.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

Anahtar kelimeler sayesinde organik yollar ile site içi hareketliliği yani, ziyaretçi sayısını arttırmak için kullanılan bir yöntemdir. SEO’nun en güzel kısmı hiçbir ücret ödemeden kişilerin kullanabileceği bir seçenek olmasıdır. Fakat SEO konusunda birçok ajans ücretli destek de vermektedir.

Siteye çekilmek istenen müşteri portföyü iyi analiz edilmelidir. Aynı zamanda belirlenen anahtar kelimelerin ürün ile alakalı olması çok önemlidir. Emek ve iyi analiz gerektiren uzun vadede geri dönüş alabileceğiniz bir yöntemdir.

SEM (Arama Motoru Pazarlaması)

Arama motoru pazarlamasında ikinci seçenek ise SEM’dir. Her ne kadar SEO ile karıştırılsa da birbirinden farklıdır. SEM kısa vadede dönüş alabileceğiniz ücretli bir dijital pazarlama aracıdır. Bu yöntem ile arama motorlarında reklamlarınızı (görüntülü reklamlar, metin reklamları, video reklamları) üst sıralara taşıyabilirsiniz. aynı zamanda site içi trafik arttırılarak, marka bilinirliği sağlamak için etkili bir yöntemdir. Bunlara ek olarak sürekli kontrol ile anlık revizeler yapılabilmektedir. SEO’da olduğu gibi hedef kitleyi belirleyerek doğru anahtar kelimelerin belirlenmesi gerekmektedir.

Google Ads

Google tarafından verilen bir reklam hizmetidir.Google aramalarında hizmetlerin üst sıralarda çıkmasını sağlamak için kullanılır. Başarılı bir reklam olabilmesi için mutlaka SEO ile uyumlu olmalıdır.

Blog siteleri

Markaların müşteriler ile duygusal bir bağ kurabilmesi için etkili bir seçenektir. Hizmetler hakkında bilgilendirici ve yaratıcı içerikler üretmek müşterilerin ilgisini çekecektir..

 Bu araçlar ile site içi trafik akışı artışı olur. Dolayısıyla bu da satışlara olumlu etki sağlar.

 Dijital pazarlama analiz edilip, ölçülebilirliği ile tüketici davranışlarına daha hızlı çözüm üretebilmektedir.

 Online servislerde tüketici ile satıcı arasındaki iletişim daha dinamiktir. Tüketici tarafından yapılan geribildirimlere daha hızlı çözüm üretilebildiği için müşteri memnuniyetini sağlamak daha kolaydır. Chatbotlar sayesinde müşteri ile anlık diyalog kurulmaktadır. 7/24 alışveriş yapma durumunda olmak da satışı olumlu etkilemektedir.

dijital pazarlama

Her şeyde olduğu gibi alışveriş yaparken de güven duymak isteriz. Örneğin online alışverişlerde bunu çok kolay sağlayabiliyoruz. Nasıl mı? Ürün değerlendirmeleri (sosyal ispat) ile mağazaya/markaya verilen puanlar ile saniyeler içerisinde ürün hakkında birçok bilgiye sahip olabiliyoruz. Bu sayede kararsızlık, güvensizlik gibi olguları ortadan kaldırabiliyoruz.

Online mağazaların kişiselleştirme stratejisini kullanması satışa yönelik olumlu bir hamleye dönüşmektedir. Örneğin, bana özel, en yeniler, trendler seçenekleri.

dijital pazarlama

Tabii ki dijital pazarlamaya talep arttıkça mağazalarda da bu alana ayrılan bütçeler arttı. Bundan böyle birçok mağaza mobil uygulama ve mobil uyumlu site ile müşteri konforunu arttırmakta ve müşterinin sıkılmadan sorunsuz bir şekilde alışveriş yapmasını sağlamaktadır.

Online özel indirimler, ücretsiz kargo, bir alana bir bedava gibi çeşitli promosyonlar müşterilerin satış motivasyonunu arttırmakta, online mağazalarda bu strateji ile güzel sonuçlar almaktadır.

Dijital pazarlama hayatımıza o kadar çok yer edindi ki neredeyse sosyal medya aracı kullanır gibi mağazaların uygulamalarını kullanıyoruz. İhtiyaç dışı tamamen zaman öldürmek için bu platformlarda geziniyoruz. Bu alışkanlığın oluşmasında influencerların büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Çünkü gördüğümüzü yapma isteğimiz, gördüğümüzü almaya da itiyor bizi. Peki ya buna popüler kültür etkisi diyebilir miyiz? Bence evet.

Dijital pazarlamada tutunabilmek için stratejiler belli; öncelikle hedefinizi belirlemelisiniz, rakiplerinizi iyi analiz etmelisiniz, hedef kitlenizi iyi analiz etmelisiniz, bütçenizi doğru kampanyalara ayırdığınıza emin olmalısınız, pazarlama kanallarını etkin ve uyumlu kullanmalısınız.

2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!

Kaynakça:

Geleneksel Pazarlamadan Dijital Pazarlamaya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön