YouTube SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Sadece bir kamera ile YouTube üzerinden milyonlarca kişiye ulaşabiliyorsunuz. Üstelik ürettiğiniz içerikler sayesinde, kendinizi ifade edebildiğiniz gibi para kazanmanız da mümkün. Peki, yüklediğiniz videolarda YouTube SEO çalışması yapıyor musunuz?  

Eğer yapmıyorsanız potansiyel izleyicilerinizin büyük bir bölümünü kaçıyorsunuz demektir. E-Ticaret 101 Akademi olarak hazırladığımız yazıyı okuyarak konu hakkında temel bilgileri edinebilir ve kanalınızı üst sıralara çıkaracak bazı ipuçlarını öğrenebilirsiniz. 

YouTube SEO Nedir?  

YouTube SEO, video görünürlüğü arttırmak için kanal ve kanaldaki içeriklerin optimize edilmesidir. Anahtar kelimeler, hashtagler, video etiketi ve video başlığı gibi birçok alanı kapsar.  

Etkili ve doğru bir çalışma gerçekleştirilirse paylaşım yapılan kanalın videoları arama sonuçlarında daha fazla kişiye ulaşır. Video izlenme süreleri önemli ölçüde artar ve kanalın abone sayısı normale göre daha hızlı yükselir.  

Kısaca YouTube SEO, video başlığından kullanılacak küçük görsellere kadar; izleyiciler için videoları daha cazip hâle getirme sürecidir. Bu çerçevede yapılan çalışmalar genel olarak şunlardır;   

Youtube SEO

YouTube SEO Nasıl Yapılır?  

YouTube SEO nasıl yapılır?”, “İzlenme sayısını arttırmak için neler yapılmalı?” gibi soruların cevaplanması, özellikle bireysel kanal sahiplerinin başarıya ulaşması için önemlidir. Ek olarak e-ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların, YouTube aracılığı ile satış rakamlarını arttırması için yine SEO çalışmalarını mutlaka yapmalıdır.  

Yazıda da belirttiğimiz gibi YouTube SEO, birçok farklı alanı kapsar. Her video için gerekli SEO optimizasyonlarının yapılması oldukça önemlidir. Bunları kısaca açıklayacak olursak;  

Anahtar Kelimeler 

Anahtar kelimeler sadece YouTube’de değil diğer tüm SEO çalışmaları için çok önemlidir. Çünkü herhangi bir konu ile ilgili araştırma yaparken çoğunlukla bu anahtar kelimeler kullanılmaktadır.  

Anahtar kelimelerin belirlenmesinde ise çeşitli SEO araçların yararlanılır. Bunlardan bazıları basit ve herkesin faydalanabileceği ücretsiz araçlarken, bazıları ise tamamen YouTube için tasarlanmıştır. Örneğin Google Trends herkesin kolayca ulaşabileceği ve doğru anahtar kelimeleri bulabileceği bir hizmettir. YouTube içerik üreticileri Google Trends’in sağladığı avantajlardan şu şekilde yararlanabilmektedir;  

Kanal sahipleri “YouTube Arama” barına tıklayarak, yüklemek istediği videonun çekirdek anahtar kelimesini buraya yazar. Ardından Youtube Autocomplete özelliği sayesinde ilgili sözcükler tamamlanır ve alternatif arama sonuçları listelenir. Bu liste, kullanıcıların arama eğilimlerini gösterir. Veriler direkt Google’den alındığı için son derece güvenilirdir.  

Google Trends haricinde YouTube SEO optimizasyonu için tasarlanan farklı ücretli araçlar da vardır. İçerik üreticileri bunları kullanarak SEO haricinde kanal istatistiklerinin takibi yapabilmektedir. Bununla birlikte, benzer içerikleri üreten rakip kanalların analizi, her bir videoya ait özel veriler, aboneler ve izlenme süresi gibi pek çok bilgiye erişim sağlayabilir.  

Dosya adı 

YouTube yüklenen videonun ne hakkında olduğunu ve kime hitap ettiğini anlayamaz. Dolayısı ile henüz ilk aşamada, YouTube ‘a video hakkında bazı ipuçları vermek gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu da dosya adında anahtar kelimeleri geçirmektir.  

Video Başlığı 

Video başlığı hem görünürlüğü arttırmak hem de YouTube kullanıcılarının videoyu izlemesini sağlamak için özenle seçilmelidir. İyi bir video başlığında anahtar kelimeler ile birlikte izleyicilerin dikkatini çekecek sözcükler yer almalıdır.  

YouTube ‘de boşluklar da dahil olmak üzere başlık için kullanılabilecek karakter sayısı 100 ile sınırlıdır. Fakat her ne kadar sınır 100 karakter olsa da bazı izleyiciler bunun sadece belli bir bölümünü görebilir. Örneğin uzun bir başlık tercih edilirse mobil uygulama kullanan bir izleyici başlığı “YouTube SEO Nedir ve YouTube N……” şeklinde görecektir. O nedenle videoyu açıklayan ve izleyicide merak uyandıracak sözcükler ilk 60-70 karakterde verilmelidir.  

Daha fazla tıklanma almak için video içeriği ile alakası olmayan ya da kullanıcıları yanıltacak ifadeler başlıkta kullanılmamalıdır. Böyle bir durumda kanalın güvenilirliği olumsuz yönde etkileyeceği için ilk videolarda izlenme sayısı artsa da sonraki içeriklerde izlenme ve abone sayısı düşecektir.   

Youtube SEO

Video Açıklamaları (Video Meta Description) 

Yazıda da belirttiğimiz gibi YouTube yüklenen videonun içeriğini algılayamaz. O nedenle içerik üreticileri, YouTube’nin video hakkında fikir  sahibi olmasına yardım etmelidir. Video açıklamaları ya da “Video Meta Description”, bunun için kullanılabilecek en iyi verilerden biridir.  

Doğru anahtar kelimeler seçilerek oluşturulan açıklamalar sayesinde videolar, YouTube aramalarında daha üst sıralarda çıkar. Optimize işleminden daha yüksek verim almak için başlık, açıklama ve etiketlerin uyumlu olması gerekmektedir.  

YouTube Video açıklamaları için boşluklar dahil olmak üzere en fazla 500 karakter kullanılmasına izin verir. Fakat kullanıcılar bu limiti tamamen doldurmak zorunda değildir. Hatta ideal aralık 150-250 karakterden oluşan bir açıklama yazmaktır.  

Video Meta Description hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri anahtar kelimelerin yazının ilk kısmında geçirilmesidir. Bu şekilde hazırlanan videolar, kullanıcılar tarafından aratıldığında benzer içeriklere göre çok daha üst sıralarda listelenmektedir.  

Anahtar kelimeleri açıklamanın başına yazdıktan sonra, geri kalan bölümde de en az 2-3 kere daha geçirmek yine videonun üst sıralarda listelenmesini sağlar.  

YouTube video açıklaması hazırlarken sık yapılan yanlışlardan biri, anahtar kelimeleri gereğinden fazla kullanmaktır. Böyle bir açıklamanın videoyu daha üst sıralara çıkartılacağı düşünülse de bu doğru değildir. Hatta YouTube, yapılan işlemi spam olarak algılarsa videoyu olması gerekenden daha alt sıralara düşürebilir.  

Etiketler 

YouTube SEO optimizasyonu için diğer bir önemli konu da etiketlerdir. Kullanım amacı; YouTube’nin video içeriğini algılamasına yardımcı olmak ve arama yapan kullanıcıların en doğru içeriğe ulaşmasıdır.  

Etiketleri hem YouTube Studio panelinde ilgili yere hem de video açıklama kısmına ekleyebilirsiniz. Her iki bölümde de Hashtag kullanırken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bunlar;  

  • Çok fazla Hashtag kullanmak; çok fazla etiket kullanmak videonun izleyiciye ulaşmasını zorlaştırır. Çünkü YouTube algoritması arama yapan kullanıcıların karşısına konu ile en alakalı videoları çıkartır. Dolayısı ile video içeriğinde fazla etiket kullanmak, YouTube için videoyu değersiz hâle getirir. Hatta neredeyse tüm etiketler yok sayılmaktadır.  
  • Sözcük seçimi; etiketlerde taciz, nefret söylemi, küfür, hakaret ve argo kullanmak doğru değildir.  Bu tür sözcükleri içeren etiketler kullandığınızda videonuz otomatik olarak yaş sınırına takılarak tamamen silinebilmektedir.  

Küçük Resim 

Hazırladığınız videoların kullanıcılara ulaşmasından daha çok tıklanıp izlenmesi önemlidir. Yukarıda belirttiğimiz tüm işlemleri doğru şekilde yapıp üst sıralara çıksanız bile videonuz izlenmediğinde bunların hiçbir anlamı kalmaz. O nedenle videonuzu çeşitli araçları kullanarak izleyiciler için daha cazip hâle getirmeniz gerekir. Bu araçların başında da küçük resimler gelir.  

Kullanacağınız küçük resimleri özel olarak tasarlayabileceğiniz gibi videonuzun içinde öne çıkan bir kareyi de kullanabilirsiniz. Fakat YouTube ‘ye para kazanmak için video yüklüyorsanız kanalınıza özgü, izleyicilerin dikkatini çekecek görsel ve yazılardan oluşan  küçük resimler tasarlamanız daha faydalı olacaktır. Görseli tasarlarken üzerindeki yazıların mobil cihazlardan da rahatlıkla okunabileceğinden emin olun.  

Yazıda yer verdiğimiz YouTube SEO teknikleri dışında oynatma listeleri, alt yazılar, dil ve gelişmiş ayarları da optimizasyon sürecinin birer parçasıdır. Tüm bunlara dikkat edildiğinde ve kaliteli içerikler üretildiğinde bir YouTube kanalının başarılı olma ihtimali hiç de az değildir.  
 
YouTube SEO’yu anlattığımız bu yazımız ilginizi çektiyse çok daha fazlası için sitemizi ziyaret ederek, merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

E-Ticaret ve Dijital Pazarlama hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, E-ticaret Bootcamp, sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.