Bitmeyen Bir Keşif Aracı: Google Trends

Google Trends Nedir?

Google Trends, internet kullanıcılarının gündemini kendi aramaları üzerinden keşfetmenizi sağlayan Google’ın ücretsiz arama keşif aracıdır. Bu araç sayesinde çevrimiçi dünyaya daha yakından hakim olabilirsiniz. Aynı zamanda kullanıcılara popüler aramaları da gösteren Google Trends, bu aramaları anahtar kelimeler ile verir. 11 Mayıs 2006 tarihinde Google tarafından ortaya çıkarılmıştır.

Arama motorunda yapılan arama işlemleri üzerinden oluşturulan verilere ulaşmamızı sağlayan kaynaktır diyebiliriz bir nevi. Böylece Google Trends ile anahtar kelimelerin popülerliğini ölçebilir, anahtar kelimelerin hangi zaman aralıklarında daha çok aratıldığını bulabiliriz. İstersek Google arama motorunda en çok aranan konu başlıklarına göre de yeni içerikler oluşturabiliriz.

Google Trends ile ilgili şu önemli kriteri de söylemekte fayda var : Bu araç, verilerini yalnızca Google arama motorundan alır, diğer arama motorlarından herhangi bir veri almaz. Google’ın kullanıcı potansiyelini düşünürsek dünya trendlerini yakalamak için oldukça önemli bir kaynak olduğunu ifade edebiliriz.

Google Trends ile ilgili bir diğer önemli nokta ise ; sadece günümüz trendlerini değil geçmiş tarihlerdeki trendleri ve metrikleri de bizlere sunuyor olmasıdır. Dijital pazarlama veya SEO gibi alanlarda çalıştığımızı düşünürsek Google’ın bu ücretsiz hizmeti biz çalışanlar için velinimet değerindedir.

Gelin şimdi hep beraber Google Trends ile neler yapılabildiğine bakalım;

  • Özellikle yoğun veri araştırmaları yaparken filtreleme özelliği sayesinde karışıklıkları giderebilirsiniz.
  • Bir reklam çalışması yapmanız gerekiyorsa çalışmanız ile ilgili anahtar kelimeleri aratarak neler yapabileceğinizi bulabilirsiniz. Böylece fikir edinebilirsiniz.
  • Eğer bir blog siteniz varsa blog yazılarınız için popüler anahtar kelimeleri de buradan yararlanarak bulabilirsiniz.
  • E-Ticaret açısından bölgesel alışverişlerin nerelerde yoğunlaştığını bulabilirsiniz. Bu sayede ürünlerinizin de satışını arttırabilirsiniz.

Görüldüğü gibi, Google Trends sunduğu hizmetler ile internet ortamında yapacağınız birçok çalışmada sizlere öngörü sağlar ve doğru seçimler yapmanız için yardım eder. Böylelikle popüler aramaları takip ederek içeriklerinizi aramalara paralel şekilde oluşturduğunuzda sitenizin trafiğini ve ziyaretçi sayınızı arttırabilirsiniz.

Peki, Google Trends Nasıl Kullanılır?

Google Trends internet sitesini açtığınızda ilk olarak ülke seçimi yaparak Google arama verilerini keşfedin. Öncelikli olarak ülke seçimini yapmanızın sebebi Google Trends üzerinden internet erişimi olan tüm ülkelerin verilerini keşfedebiliyor olmak. Örneğin Türkiye’yi seçersek Türkiye’deki kullanıcıların Google üzerinden yaptıkları aramaların genel bir tablosunu görebilirsiniz. Aynı zamanda tablo üzerinden yıllara göre ve o günün son trendlerine de ulaşabilirsiniz. Ekranda göreceğiniz bağlantılara tıklayarak istatistik ayrıntılarına da ulaşabilirsiniz.

Daha detaylı bilgilere, verilere ulaşmak istiyorsanız arama çubuğu üzerinde bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Arama çubuğuna bulunduğunuz sektörle ilgili bir anahtar kelime yazdığınızda ve arattığınızda karşınıza bu kelimenin trend olma dönemleri, en çok arama yapılan şehirler, tarihe veya saate göre arama istatistikleri çıkmış olacak. Yazdığınız ve arattığınız tek bir kelime üzerinden son derece detaylı istatistiklere ulaşabilirsiniz. Kelime araması yaparken noktalama işaretlerinden faydalanarak arama hacminizi de belirleyebilirsiniz.

Google Trends ile yapabileceğiniz bir başka şey ise ; farklı sözcüklerin arama istatistiklerini karşılaştırmak. Örneğin üç farklı ilgili sorgunun yıllara ya da aylara göre mevcut arama istatistiklerini karşılaştırabilirsiniz.

Google Trends’in Kullanıcılarına Sunduğu Faydalar

  • Dünyada yapılan aramaların genel itibariyle hangi konular hakkında olduğunu anlamamızı sağlar.
  • Sunulan veriler ile şahıs ve işletmeler özel günlerde yapılan dönemsel aramalar hakkında bilgi sahibi olur.
  • Veriler yılda bir kez grafik ile paylaşıldığı için mevsimsel değişimlere dikkat edilerek hangi dönemde hangi aramaların yapıldığını görebilirsiniz.
  • Hedef kitlenizin nerede yoğunlaştığını illere göre öğrenebilirsiniz.
  • Arattığınız bir kelimenin günlük, haftalık, aylık ve yıllık aranma zamanını takip ederek bu verileri rapor halinde de görebilirsiniz.

Kısaca diyebiliriz ki Google Trends’in anahtar kelime planlaması ve hedef kitle analizi yaparken işletmelere sağladığı faydalar çok önemlidir. Google Trends ile elde ettiğiniz tüm verileri bilgisayarınıza indirebilir ve kendiniz için arşiv de oluşturabilirsiniz.

Google Trends ile ilgili son olarak şu noktalara değinebiliriz :

  • Trendler’de günün trend listesindeki aramalar saatlik olarak değişebilir.
  • Uzun çalışmalar için arattığınız kelimenin aylık hatta yıllık istatistiklerini de incelemenizde fayda var.
  • Google Trends istatistikleri ile sosyal medya gündemi çoğunlukla ilgisizdir. Bu sebeple Google Trends üzerinden elde ettiğiniz istatistiklere göre sosyal medya tanıtımları, kampanyaları oluşturmak her zaman için başarılı sonuç vermez.

· Hitap ettiğiniz kitle farklı arama motoru kullanıcıları ise edindiğiniz veriler yanıltıcı olabilir.

2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!

Kaynakça :

  1. iienstitu.com
  2. ogocer.com
  3. webtekno
  4. ticimax
  5. seohocasi.com
  6. vargonen.com
  7. pexels.com