SaaS Nedir? SaaS Şirketi Örnekleri

SaaS

Türkçesi hizmet olarak servis (Service as a Software) diye çevrilen ve bulut sistemleri üzerinden kullanılabilen uygulamalar SaaS olarak adlandırılmaktır. Web tabanlı yazılım, on-demand veya hosted software olarak da anılan bu sistemler pek çok iş kolu ve sektör için kurtarıcı bir rol üstleniyor. Son dönemde yaygınlaşan bulut sistemleri son dönemde oldukça fazla kullanılmaktadır. Netflix izlerken, iş yerinde kullandığımız bir CRM uygulamasıyla veya bir fotoğraf editleme uygulamasıyla bir şekilde gündelik hayatımızda bir SaaS uygulaması kullanıyoruz.

Genellikle kolaylıkla erişilebilen ve kullanılabilen sistemler olduğu için büyük veya küçük çoğu işletme tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca bu sistemlerin kiralanabilir oluşu, pek çok kişi tarafından aynı anda erişilebilmesi, IT iş yükünü azaltması gibi sebepler tercih edilme oranını artırıyor.

En son yayınlanan McKinsey&Company raporuna göre teknoloji analistleri SaaS pazarının 2024’e kadar 200 milyar dolar büyüyeceğini öngörüyor. Bu da SaaS ekosisteminin geleceğinin parlak olduğu sinyallerini veriyor. Zaten halihazırda bugün pek çok girişim SaaS bir ürün çıkartmak için mesai harcıyor.

Saas’ların amacı size işinizi görecek bir uygulama sunmasıdır. Bununla birlikte, veri güvenliği, her cihazdan erişim ve performans da sunması beklenmektedir.

SaaS ve İndirilebilen Yazılımların Farkı

İndirilebilen bir yazılım ve SaaS farklarını sıralayacak olursak;

  • İndirilen yazılımların kurulması, her tür cihaza göre optimize edilmesi, sürekli güncel tutulması için çaba sarf edilmesi gerekir. SaaS ise web tarayıcıdan bağlanabilen, internetin olduğu her yerde ve her cihazla erişilebilen ve karşı taraftan otomatik olarak güncellenen uygulamalardır.
  • Sağladığı bu kolaylıklar IT departmanının iş yükünü büyük oranda azaltır.
  • İndirilebilen uygulamalarda peşinen uygulama masrafını ödersiniz bu da finansal olarak bir anda büyük bir paranın sizden çıkması anlamına gelir. Saas uygulamalar da ise abonelik daha yaygın bir fiyatlandırma sistemidir. 
  • İndirilebilen yazılımlarda uygulamanın faydasız olduğunu düşündüğünüzde paranızı geri almanız oldukça zordur. Saas’larda ise kullandıkça öde mantığı vardır. Uygulamanın işinize yaramadığını düşündüğünüz an iptal edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: E-ticarette Stok Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

SaaS Kullanmanın Avantajları

SaaS

İşlerinizi bu sisteme sahip bir uygulama ile yürütmek mantıklı bir seçenek olabilir. Bunun pek çok sebebi var. Bu sebeplerden bazıları şöyle sıralanabilir;

  • Uygulama verilerine her yerden erişebilirsiniz. Bu sayede cihazlarınız arasında geçiş yapsanız bile verileriniz hesabınızda durduğu için bir kesinti yaşamamış olursunuz. 
  • Tek bir merkeze bağlı şekilde pek çok kullanıcıyla aynı anda çalışabilirsiniz. Bu özellik sayesinde iş süreçlerinizde herhangi bir aksaklık yaşamazsınız.
  • Kurulum ve kullanım için özel bir donanım ve iş gücü beklenmez. 
  • Mobil kullanım için oldukça avantajlıdır. İndirilebilen yazılımların mobil dostu olup olmaması uygulama geliştiricilerin insiyatifine kalmıştır. Ancak SaaS uygulamalar web tarayıcısı olan her cihazda ulaşılabilirdir.
  • Maliyetleri önemli ölçüde düşürebilmektedir. Özellikle bir diğer indirilebilir alternatifiniz yüklü bir tutara sahipse kullandıkça öde mantığı sizi finansal açıdan oldukça rahatlatabilir. 
  • Güncellemeleri kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. 

SaaS Kullanımının Olası Dezavantajları

SaaS kullanmanın avantajlarını ve özelliklerini sıraladığımıza göre bir de bu uygulamaların olası dezavantajlarına göz atalım. Bunlardan birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kullanıcı uygulamayı tamamen kontrol edemez. Kullanıcının isteği dışında servis sahipleri uygulamada bir değişiklik yapabilir, yeni bir güncelleme yayınlayabilir. Bazı güncellemeler performans düşüklüğüne de sebep olabilmektedir.
  • Her bir güncelleme yeni sisteme adapte olmak için belli bir zaman gerektirir. Bu iş verimliliği açısından sıkıntılar oluşturabilmektedir. 
  • Servis sağlayıcı değiştirmek okunduğundan daha zor bir eylem olabilir. Uygulamalar arası değişiklik yapmak için yüklü miktardaki verinizi başka bir yere aktarmalısınız. Bu transfer esnasında bazı komplikasyonlar yaşayabilirsiniz. 
  • Verilerinizin güvenliği tehlikede olabilmektedir. Tercih edeceğiniz SaaS uygulamasının veri güvenliği konusunda ne kadar hassas olduğunu incelemekte fayda var.
  • İnternet SaaS yazılımlar için olmazsa olmazdır. Kesintisiz ve hızlı internet erişimi işlerinizi kolaylıkla yürütebilmenizi sağlayacaktır. İnternet kesikliği ise tam anlamıyla işlerinizin durması demektir.
  • Diğer uygulamalarla entegrasyonu zordur. Bunun için seçeceğiniz servisin diğer uygulamalarla entegrasyonunu incelemenizde fayda var.

Saas Hangi Alanlarda Kullanılır?

SaaS

Günümüzde eğlenceden iş dünyasına pek çok sektörde faaliyet gösteren SaaS vardır. Finansal işlemler, insan kaynakları, tedarik zinciri, satın alma, ticaret, pazarlama gibi yerlerde bu uygulamalar sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu alanları birbirine bağlamada ve hepsini tek bir yerden yönetilmesini sağlamada da SaaS uygulamalarından faydalanılabilmektedir.

SaaS Şirket Örnekleri

Bugün şirketlerin kullandığı pek çok kolaylaştırıcı uygulama aslında bir SaaS yazılımıdır desek %70 ihtimalle doğru söylemiş oluruz. Çünkü SaaS uygulamalar şirketlerin kullandığı yazılımların %70’ini oluşturuyor. Bunlar arasında sayabileceklerimiz;

  • Office Uygulamaları
  • HubSpot
  • Zoom
  • Slack
  • Trello
  • Adobe Creative Cloud
  • ZenDesk
  • MailChimp

Elbette bunların yanında hepimizin kullandığı 

  • Netflix
  • Spotify
  • DropBox gibi uygulamalar da birer hizmet için yazılım kapsamına girer.

İlginizi Çekebilir: Shopier Nedir? 

SaaS, İaas ve Paas Arasındaki Fark Nedir?

Saas’ın ne olduğunu öğrendiğimize göre bunun İaas ve Paas ile farkını öğrenmek de konuyu daha anlaşılır kılacaktır. 

İaas: Altyapı olarak Hizmet (İnfrastructure as a Service) kullanıcıları server, depolama, network ağı gibi gereçleri dışardan bir servis sağlayıcıyla elde eder. Kullanıcılar hala işletim sistemlerini, veri kullanımlarını ve uygulamalarını kendileri oluşturmak ve yönetmek durumundadırlar. Yani Saas’de olduğundan daha fazla iş yükü vardır.

Paas: Platform olarak Hizmet (Platform as a Service) kullanıcıları bir Saas’dan çok daha fazla hareket alanına sahiptir. Kullanıcılar servis olarak gerekli gördükleri kaynakların dış çerçevesini edinirler ancak içini kullanım amaçlarına göre değiştirebilirler. İşletim sistemlerini kendileri oluşturmak ve yönetmek zorunda değillerdir ancak hala uygulama kullanımlarını ve verilerini kendileri yönetir. Kullanım kolaylığı açısından İaas ile SaaS arasında bir yerde bulunmaktadır.

E-Ticaret 101 Akademi olarak bu yazımızda SaaS nedir konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret ederek, bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

E-Ticaret ve Dijital Pazarlama hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, E-ticaret Bootcamp sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

SaaS Nedir? SaaS Şirketi Örnekleri

SaaS Nedir? SaaS Şirketi Örnekleri” için bir görüş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön