Google Trends Nedir? Nasıl Kullanılır?  

Google Trends

Google Trends kullanarak işletmeniz, blog yazılarınız veya sosyal medya paylaşımlarınız için ilham alabilirsiniz. Bu araç güncel konuları ve olayları takip etmek için daha çok kullanıcıya ulaşmanızı sağlar. Bu yüzden Google Trends’de yıllık veya günlük aramalar yapmak faydalıdır. Örneğin Google Trends Türkiye veya Google Trends 2022 gibi popülerlik araması yapılabilir. Ayrıca merak edilen konu ve fikirler için de popülerlik araması vardır. Bu özellikten yararlanarak fikirlerinizin hangi dönemlerde veya bölgelerde canlılık gösterdiğini analiz edebilirsiniz. Böylece kampanya ve reklamlarınızı bu dönemlerde ve yerlerde yoğunlaştırarak görünürlüğünüzü artırabilirsiniz. Bu aracı kullanarak SEO çalışmalarınızı optimize edilebilirsiniz. Üstelik Google Trends profili oluşturmak çok basittir. Siz de bir profil oluşturarak kullanıcıların en çok neyi merak ettiğini inceleyerek bunları çalışmalarınızda kullanabilirsiniz. 

E-Ticaret 101 Akademi olarak bu yazımızda SEO çalışmalarınızda fayda sağlayacak ve tıklanma oranınızı arttıracak Google Trends konusunu tüm detaylarıyla ele alacağız. Keyifli okumalar dileriz.  

Google Trends Nedir? 

Google Trends pazar araştırması yapmak için kullanılan ücretsiz bir araçtır. Bir kelime veya kelime grubunun güncel verilerle bir trend içerisinde olup olmadığını göstermektedir. Dahası gerçekleştirilen aramanın popülerliğinin düşüşte olup olmadığını analiz eder. Trendlere uygulanan lokasyon, tarih, ürün kategorisi ve içerik başlığı filtrelemeleri ile istatistiksel veri sunar. Ayrıca Google Trends Hot özelliği ile 24 saatlik popüler anahtar kelime incelemesi yapabilmektedir. SEO uzmanları ve dijital pazarlama uzmanları tarafından da sıklıkla kullanılmaktadır. Kısacası bu araç sayesinde hedef alınan anahtar kelimenin analizi yapılarak pazarlama stratejine katkı sağlanabilmektedir. 

İlginizi Çekebilir: Google EAT İle Sitenizi SEO Dostu Yapacak 5 Yöntem 

Google Trends Ne İşe Yarar? 

Google Trends

Hedeflenen tarihteki trend olan haberleri ve gündemi görmeye yarar. Bu yüzden özellikle blog yazarlarının ve e-ticaret sahiplerinin faydalanması gereken bir araçtır.  

Blog yazarları anahtar kelime analizi yapmak için Google Trends’den faydalanabilir. Bir içerik üreticisi popüler olan kelimelerde keşif yaparak içerik yazabilir. Ayrıca istediği kelime grubunun istatistiksel verilerine bakarak daha popüler anahtar kelime önerisi alabilmektedir. Böylece ürettiği içerikteki trend anahtar kelimeler sayesinde sitesine daha çok trafik çekebilmektedir. Siteyi ziyaret edenlerin sayısını ve site popülerliğini de artırabilir. Eğer içerik SEO kurallarına da uygun ise Google’da üst sıralara yerleşir. 

E-ticaret sahipleri de Google Trends’den çokça faydalanabilmektedir. Bir e-ticaret mağazası sahibiyseniz, kullanıcıların Google’da en çok ne arattığına bakarak bir pazarlama stratejisi oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda, kendi pazarınıza yeni trendleri uygulayabilirsiniz. Ayrıca girmek istediği pazarın hangi dönemde ve yerde popüler olduğuna bakarak çalışmalarına başlayabilir.   

Google Trends’in işe yaradığı en önemli alanlardan biri de Google reklamlarıdır. Google Trends’deki istatistiksel verilerden yararlanarak reklam kampanya çalışmaları düzenlenebilmektedir. Örneğin, mevcut pazarınızı araştırarak stratejik reklam kampanyası kararları alabilirsiniz. İçinde bulunduğunuz sektör ile ilgili araştırma yaparak kullanıcıların hangi tarihlerde ve saatlerde aktif olduğunu bulabilirsiniz. Böylece kullanıcıların en çok aktif olduğu zaman diliminde etkili reklam kampanyanızı yayına koyabilirsiniz. Unutmayın ki Google Trends’in Google dışındaki arama motorundaki verilere erişimi yoktur. Bu yüzden başka bir arama motorunda aynı anahtar kelime popüler olmayabilir. Hedef kitleniz başka bir arama motorunu kullanıyorsa reklam kampanyanız size başarı getirmeyebilir. 

İlginizi Çekebilir: Dinamik Arama Ağı Reklamları Nedir? Ne İşe Yarar? 

Google Trends Nasıl Kullanılır? 

Google Trends’de internet erişimi olan tüm ülkelerin Google arama verileri vardır. Bu aracı kullanmaya başlarken ilk önceliğiniz ülke seçimi yapmak olsun. Böylece o ülkenin kullanıcılarının en çok neyi merak ettikleri ile ilgili genel bir veri gösterilmektedir.  Örneğin bu ülke Türkiye olsun. Bu filtrelemeyi yaptığınızda karşınıza Türk kullanıcıların en çok arattığı kelimelerin hacimleri çıkar. 

Sonrasında bu sayfa üzerinden yıl filtrelemesi yapabilirsiniz. Varsayılan olarak genelde son 12 ay verileri görüntülenmektedir. Yıl filtresinde sırasıyla şu seçenekler bulunmaktadır: son 12 ay, bir önceki saat, son 4 saat, son 7 gün, son 30 gün, son 90 gün, son beş yıl içinde ve 2004-bugün. Günün trend listesinde yer alan aramalar saatlik olarak değişir. Bu yüzden daha istatistiksel bir çalışma yapmak istiyorsanız son 1 ayın verilerini inceleyebilirsiniz. 

Daha sonrasında tüm kategoriler kısmında filtreleme yapabilirsiniz. Bu filtrede bulunan bazı seçenekler şu şekildedir: alışveriş, finans, gayrimenkul, seyahat, otomobiller ve araçlar, yiyecek ve içecekler, hobiler ve boş zaman uğraşları, ticari ve endüstriyel hizmetler… 

Google web arama kısmında da filtreleme yapabilirsiniz. Bu filtrede görsel arama, Google haberler arama, Google Alışveriş ve YouTube arama kısmı vardır.  

Google arama motoruna Google Trends Türkiye, Google Trends 2022 veya Google Trends Hot yazıp inceleyebilirsiniz. Ayrıca hangi verilerin hangi dönemde ve yerde popüler hale geldiğiyle ilgili detaylı raporlara da erişebilirsiniz. 

Google Trends Profili Oluşturmak 

Google Trends profili oluşturmak kolay ve ücretsizdir. Gmail adresiniz ile bağlanarak profil oluşturabilirsiniz. Ayrıca profil oluşturmadan da kullanmaya devam edebilirsiniz. Böylece tüm dünyadaki kullanıcıların hangi konularda arama yaptığını inceleyebilirsiniz. Trend olan konu ve olayları görerek çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. 

Google Trends’in Avantajları 

Google Trends

Arayüzü ve kullanımı basit ve anlaşılır olan Google Trends’in birçok avantajı vardır. Bunlar şu şekildedir; 

  • Google Trends mevcut verilerini Google arama motorundan çeker. Bu yüzden Google arama motorunu kullanıyorsanız karşınıza çıkan verilerin hepsi güvenlidir.   
  • Tekli ya da çoklu sorgulama özelliğinden yararlanarak filtrelenen zaman aralığındaki verileri görebilirsiniz. Ayrıca karşılaştırma özelliğini kullanabilirsiniz. 
  • Dünya çapında trend olan sorguları hızlı bir şekilde önünüze getirir. Google arama motorunda büyük oranda yer edinen verilere eşzamanlı ulaşmak size birçok avantaj kazandırır. 
  • Trend olan anahtar kelimeleri etkili bir şekilde kullanmak çok önemlidir. SEO çalışmalarını ve Google reklamlarını da etkili bir şekilde kullanılırsanız organik trafiğiniz artar. 
  • Dönemsel olarak araştırdığınız kelime veya kelime gruplarının hacminin iniş çıkış grafiği inceleyebilirsiniz. 
  • Özel günlerde gerçekleştireceğiniz çalışmalar için kaynak olur. 
  • Google Trends Türkiye veya Google Trends 2022 gibi aramalar ile kullanıcıların neyle ilgilendiğini inceleyebilirsiniz. 
  • Google Trends Hot özelliği ile 24 saatlik güncel verileri faaliyet alanınız için eşzamanlı olarak değerlendirebilirsiniz. 

Bir E-Ticaret Sitesi’nin Google Trends’den Faydalanması Örneği 

Örneğin online olarak gelir elde edilen bir e-ticaret mağazası olsun. Bu mağaza sezonluk ürünler satan bir işletme olsun. Bu durumda bu işletme Google Trends sitesindeki dönemsel sonuçlara erişerek pazarlama stratejileri oluşturabilmektedir. Örneğin kışlık montlar satıyorsa bu ürün ile ilgili nelerin trend hale geldiğini inceleyebilir. Ayrıca özel günlere yönelik ürünler de satıyorsa bu ürünler ile ilgili araştırma yapabilir. Yoğun olarak hangi zamanda ve yerde çalışma yapabileceği ile ilgili araştırma yapabilir. Örneğin sevgililer gününe yönelik ürünleri varsa bu özel gün yaklaştığında çalışmalarına başlayabilmektedir. Bu özel günle ilgili kullanıcıların arattığı anahtar kelimeleri analiz ederek kampanya ve reklamlarında kullanabilir. Bu özel günle ilgili kullanıcıların aradığı ürünleri sitede bulundurarak sitenin organik trafiğini ve satışlarını arttırabilmektedir. 

Yerel bir işletmeyseniz dünya genelindeki trendlere bakmak yerine mevcut ürünlerinizin bölgenizdeki anahtar kelime hacmine bakabilirsiniz. 

E-Ticaret 101 Akademi olarak bu yazımızda Google Trends konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Siz de bu araç ile size uygun anahtar kelimeleri analiz ederek işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Böylece güncel ve popüler olan anahtar kelimeleri kullanarak pazarlama stratejinize katkı sağlayabilirsiniz. Ayrıca işletmenize hangi ürünlerin başarı getirebileceğini analiz edebilirsiniz. Kısacası bu araçta profil oluşturmak ve bu aracı aktif bir şekilde takip etmek fayda sağlayacaktır. Vakit kaybetmeden Google Trends Türkiye, Google Trends 2022 veya Google Trends Hot sonuçlarını incelemeye başlayabilirsiniz. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret ederek, bizimle iletişime geçebilirsiniz.     

E-Ticaret ve Dijital Pazarlama hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, E-ticaret Bootcamp, sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Google Trends Nedir? Nasıl Kullanılır?  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön