Detaylı Shopify Rehberi (2022)

Shopify

Shopify Nedir?

Shopify bulut tabanlı bir online mağazacılık platformudur. İçerisinde pek çok entegrasyonla e-ticaret mağazası kurmayı oldukça kolaylaştırdığı için 1.59 milyon websitesi bu altyapıyı kullanır. Mağazaların kurulumu, envanter yükleme işlemleri, ödeme sistemi tanımlama ve buna benzer pek çok kolaylıkla tüm e-ticaret işlemlerinizi tek bir kanaldan yürütmenize olanak tanır. Ayrıca içerisinde yer alan analiz araçlarıyla size mağazanız hakkında bazı öngörüler sunar. Bu sayede online mağazacılık deneyiminizi iyileştirmeye çalışır. Shopify mağazası kurmak ve Shopify üzerinden satış yapmak bu nedenlerle oldukça kolaydır.

Shopify üyelik sistemi ile çalışan bir platformdur. Shopify’ın en avantajlı özelliklerinden birisi bir SaaS olduğu için bu platforma internet erişiminizin olduğu her yerden bağlanabilirsiniz. Bu sayede satışlarınızı kontrol edebilir veya müşterilerinizin sorularını cevaplandırabilirsiniz.

Ayrıca bakınız: SaaS Nedir? SaaS Şirketi Örnekleri

Ayrıca bu platformun bu kadar popüler olmasının bir diğer nedeni de güvenliği öncelemesidir. Shopify içerisinde pek çok ödeme yöntemi olan bir platformdur. Bu sebeple sizin için daha avantajlı olacak ödeme metodunu seçmekte serbestsiniz. 

Bu yazıda shopify mağazası kurmak ve bu site üzerinden satış yapmak için neler yapmamız gerekiyor onlardan bahsedeceğiz. Dilerseniz yazımıza geçelim.

Shopify ile Türkiye’den Satış Yapmak

Türkiye’den rahatlıkla shopify mağazası kurabilirsiniz. Ürünlerinizi yurt içinde veya yurt dışında müşterilerinizle buluşturmak sizin elinizde. Burada dikkat etmeniz gereken nokta seçeceğiniz ödeme yönteminin Türkiye’de geçerli olup olmayacağıdır. Örnek vermek gerekirse Shopify üzerinden PayPal ile ödeme alabilirsiniz. Ancak PayPal Türkiye’de hizmet vermediği için ödemelerinizi Türkiye’deki banka hesabınıza geçiremezsiniz. Ancak bunun alternatifini bulacağınız pek çok ödeme yöntemi mevcut. 

Bununla beraber Shopify panelinde Türkçe dil desteği olmadığını da belirtelim.

Ayrıca Bakınız: Shopier Nedir?

Adım Adım Shopify Mağazası Açmak

Öncelikle eğer bir Shopify kullanmak konusunda kararsızsanız 14 günlük deneme sürümünü kullanmanız faydalı olacaktır. Deneme sürümünü kullanmak için sizden herhangi bir kredi kartı bilgisi talep edilmeyecektir.

İlk Adımda size daha iyi bir mağaza deneyimi sunmak için;

Ürünlerinizi nerede satacağınızı,

Hangi kanallar kullanarak duyuracağınızı,

Ürününüzün fiziksel veya dijital ürün mü yoksa bir servis mi olduğunu,

(Varsa) önceden sahip olduğunuz mağazanızın bilgilerini Shopify’a aktarmak isteyip istemediğinizi,

Ürünlerinizi kimin ürettiğini,

Lokasyonunuzu ve mağaza isminizi soruluyor.

Sonrasında resimde gördüğünüz panele sizi yönlendiriyor. Shopify’ın kullanımının bu kadar basit olmasının sebebi sizi daima isteklerinize uygun olarak yönlendirmesi. Yukarıda seçtiğiniz cevaplara göre size bir yol haritası oluşturuyor.

Bununla beraber panelin nasıl kullanılacağı ile alakalı video eğitimler de burada bulunuyor.

Shopify üzerinde ayarlar sekmesinde işletmeniz için gerekli olan bilgileri girdikten sonra yapmanız gereken şey ürünlerinizi müşterilerinizle buluşturmak. Adım adım neler yapmanız gerekiyor bunlardan bahsedeceğiz.

Ayrıca Bakınız: Yeni Başlayacaklar için Print on Demand Rehberi (2022)

1)    Bir Shopify Teması Seçin.

“Store” sekmesine tıkladığınızda direkt olarak temaları görebileceksiniz. Burada ücretli yada ücretsiz pek çok tema seçeneği mevcut. Herhangi istediğiniz bir temayı indirip daha sonrasında “publish” butonuna tıklamanız kurulum için yeterli olacaktır. Başlangıç seviyesinde daha çok ücretsiz tema kurulumları daha çok tercih edilmektedir. Ücretli temalar pek çok farklı opsiyonla beraber geleceği için eğer yeteri bilgiye sahip değilseniz mağaza deneyiminiz zarar görebilir.

2)   Ürün Koleksiyonları Oluşturun

“Products” kısmında “Collections” sekmesine tıkladığınızda burada mağazanız içinde yer alan ürün kategorilerini oluşturmuş olacaksınız. Bu kısım site menüsünde yer alan kategorileri oluşturabilmek için size yardımcı olacaktır.

3)   Ürünlerinizi Ekleyin

“Products” kısmından ürünlerinizi ekleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey ürün açıklamalarınızın, başlığın ve fotoğraflarınızın kaliteli olması. Ayrıca buradan ürünlerinize varyasyonlar da ekleyebilirsiniz.

4)   Hakkımızda Kısmı Ekleyin

Online mağazaların olmazsa olmazı kitlenize kendinizi tanıtacağınız bir hakkımızda sayfanızın olmasıdır. Burada müşterilerinize neden sizden alışveriş yapacaklarına dair sebepler sunmanız ve doğru bir iletişim dili seçmeniz gerekiyor. “Online Store” sekmesinin altında yer alan “Pages” kısmından yeni bir sayfa ekleyin. Burayı Hakkımızda sayfası olarak düzenleyebilirsiniz. Yine bu kısımdan “Sıkça Sorulan Sorular” sayfası oluşturmanız da mümkün.

Shopify

5)   İletişim Sayfası Oluşturun

Müşterileriniz sizinle direkt iletişime geçmek istiyor olabilir. Bunun için size form göndecekleri bir sayfa oluşturabilirsiniz. Hakkımızda sayfasını oluşturduğunuz yerde sağ tarafta yer alan “Theme Template” kısmından “contact” seçeneğini seçmeniz halinde oluşturacağınız sayfa üzerinden müşterilerinizle iletişim kurabileceksiniz.

6)   Kategorilerinizi Oluşturun

“Online Store” kısmında yer alan “Navigation” kısmından menünüzün içeriğini oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz menü isimlerini daha önceden belirlemiş olduğunuz koleksiyonların altına sürükleyerek hangi sekmede hangi ürünlerin yer alacağını belirleyebilirsiniz. Ayrıca belirlemiş olduğunuz “İletişim” sayfasını da yine bu kısımda “contact” kısmına eklemeniz gerekiyor.

7)   Footer Ekleyin

“Sayfa Oluşturma” kısmında oluşturduğunuz yasal sayfalarınızı bu kısma ekleyebilirsiniz.

8)   Kargo Profilinizi Ekleyin.

Shopify mağazanızdaki ürünleri hangi lokasyonda yer alan kişilerle buluşturmak istiyorsunuz karar verin. Ona göre kargonuzun ücretini belirleyin.  “Settings” kısmından “Shipping and Delivery” sekmesine tıkladığınızda karşınıza çıkan ekrandan tüm bu ayarları gerçekleştirebilirsiniz.

9)   Mağazanızın Görünüşünü Değiştirin.

Mağazanıza daha profesyonel bir görünüm katmak için bazı iyileştirmelere ihtiyacınız var. Anasayfanızda belirecek ürün seçiminden logo ve banner tasarımınıza kadar pek çok ayar mevcut. Markanıza yakışacak sade bir logo ve 1000×550 px boyutunda tamamlayıcı bir banner seçmeniz gerekiyor. “Themes” sekmesine girdikten sonra “Customize” ile temanızın üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Tıklanabilen butonları marka renginizle süsleyebilir, marka kimliğinize uygun bir font seçebilirsiniz. Ayrıca footer kısmına markanızı anlatan bir paragraflık bir yazı da koyabilirsiniz.

Shopify

Shopify’da Ne Satılır?

Shopify mağazanızda tekstil, bijuteri gibi fiziksel ürünler koyabileceğiniz gibi sunduğunuz hizmetleri de satabilirsiniz. Bunlar kurslar, bir ev içi hizmeti veya profesyonel freelance bir iş olabilir. Ayrıca yine mağazanızda dijital ürünler de sunabilirsiniz. Mağazanızda oluşturduğunuz NFT’leri, sanatsal çalışmalarınızın dijital hallerini, pdf şeklinde tutabilen herhangi bir dosyayı müşterilerinizin kullanımına sunabilirsiniz. Shopify üzerinde satılamayacak pek az ürün grubu vardır. Bunlar Shopify tarafından platform üzerinden satılması yasaklı ürünlerdir. Bunların ne olduğuna bakacak olursak;

–      Silah (3d olarak basılmış silahlar ve hatta onların blueprintleri de dahil)

–      Alkol

–      Tütün ve E-sigara ürünleri

–      Havai Fişek

–      İlaç

–      İllegal ürün ve servisler

–      Nefret, aşağılama ve tehdit içeren ürün ve servisler

–      Çocuk istismarıyla bağlantılı ürün ve servisler

–      Başkalarının telif hakkı veya ticari markalarını ihlal eden mal veya hizmet sunamaz veya materyalleri yükleyemezsiniz.

Shopify Ödeme Alma

Shopify’ın default olarak belirlediği ödeme alma metodu “PayPal”dır. Türkiye’de mağaza açıyorsanız aşağıda yer alan listedeki herhangi bir Shopify ödeme alma metoduyla ödemelerinizi alabilirsiniz. 

Shopify ödeme yöntemleriyle ilgili daha detaylı bilgiye bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

Shopify Örnek Siteler

Şimdi de Shopify kullanarak Türkiye’de satış yapan markaları ele alalım;

-Mavi

-Mugo

-lesbenjamins

-Wessi

-Maritsa

-Lohusa Sepeti

-Saklı Butik

Ayrıca Türkiye haricinde pek çok büyük marka e-ticaret sitelerini Shopify ile yönetiyor. Bunlara örnek verecek olursak;

–      Kylie Cosmetics

–      Sephora

–      Red Bull

–      PepsiCo

–      Victoria Beckham Beauty

–      KKW Beauty

–      Heinz

–      Netflix

–      Tesla

–      Penguin Books

–      Nescafe

Shopify Temaları

Shopify temalarının ücretli ve ücretsiz olarak 2’ye ayrıldığından yukarıda bahsetmiştik. İlk aşama için kullanım kolaylığı konusunda ücretsiz temalar çok daha rahat bir kullanım sunacaktır. Bununla beraber pek çok eklentiyle beraber gelen ücretli temaları da Shopify’ın kendi kütüphanesinde bulabilirsiniz. Ayrıca eğer bu kütüphanede aradığınızı bulamazsanız kendiniz başka bir yerden edindiğiniz bir temayı Shopify üzerinde de kullanabilirsiniz. Temanızı değiştirmek veya kullanım ihtiyaçlarınıza göre farklılaştırmakta özgürsünüz. Ancak tema değiştirmek size ekstra bir iş yükü doğuracağı için ilk başta temanızı seçerken oldukça dikkatli davranmalısınız.

Shopify Fiyatları

Shopify ücretlendirmesi Aylık ve Yıllık olarak 2’ye ayrılıyor. Yıllık planda ortalama %10 daha indirimli bir şekilde platformu kullanabilirsiniz. Ayrıca aylık plan seçtiğinizde daha kolaylıkla bunu yıllık plana taşıyabilirsiniz. Paket içerikleri ise “Basic”, “Shopify”, “Advanced” ve “Enterprise” olarak geliyor. Kullanım amacınız, e-ticaret konusundaki deneyiminiz ve müşteri kitlenizin halihazırda olup olmamasına göre tercih yapabilirsiniz. 2022 Eylül ayındaki aylık güncel fiyat listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Shopify

Shopify paketlerinin detaylı karşılaştırması ve fiyatlandırma hakkında sıkça sorulan sorulara buradan ulaşabilirsiniz. 

E-ticaret 101 Akademi olarak bu yazımızda Shopify mağazası kurmak ve bu site üzerinden satış yapmayı inceledik. Shopify için daha detaylı bilgi edinmek isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Detaylı Shopify Rehberi (2022)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön