2020, herkes için teknoloji alanında bir çok yeniliğe gebe bir yıl oldu. Klişe olacak belki ama pandeminin de etkisiyle dijital dönüşümün, e-ticaretin ve teknolojinin yükselişi şirketleri bu alanlarda daha fazla yatırım yapmaya ve araştırmaya itti.
Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belli olur derler. 2021’de de teknoloji tüm hızıyla yükselişe geçmeye devam edecek.
Gartner 2021’in Stratejik Teknolojik Trendlerini açıkladığı bir rapor yayınladı geçtiğimiz haftalarda. İnceleme fırsatına henüz yeni eriştim. 2020’yi tahtın yeni sahibi 2021 hakkında bir yazı ile uğurlayalım istedim.
Gelin bakalım, Gartner’ın öngördüğü trendler neler?
Internet of Behaviors ( Davranışların İnterneti)
Nesnelerin interneti yıllardır duyduğumuz ve artık kulağımızın aşina olduğu bir terim. Internet of Behaviors ise davranışların interneti olarak tanımlayabiliriz. Kullanıcıların davranışları ve hareketlerini ölçümlememize yardımcı olacak sistemler kurulmasını baz alıyor.
Bisiklet kullandığınızı farzedin, bisikletinizle yaptığınız hız, belki o an yaptığınız hıza bağlı olarak akıllı saatinizin ölçtüğü kan basıncı ve oksijen yüzdeniz tamamen birbirine bağlı sistemler arasında sizlerin davranışlarını ve bu davranışların çıktılarını işleyerek ölçümler sunmaya dayanıyor.
Tabii, bu noktada hakkında konuşmayı çok sevdiğimiz “Gizlilik” kavramı devreye giriyor. Verilerin gizliliği, toplumsal ve etik kurallar gibi bir çok durum söz konusu. 2021’de yaygınlaştığını görebiliriz fakat yukarıda bahsedilen hassas konuların çözümlenmesi uzun zaman alacaktır.
Total Experience ( Deneyim Toplamı)
Deneyim Toplamı ; multi-channel deneyim, omni-channel deneyim, kullanıcı deneyimi, çalışan deneyimi gibi konuların birleşmesine ve silo bakış açısıyla değil de toplu bir akış açısıyla bakılmasını baz alıyor.
Özellikle COVID-19 salgını sonrası şirketlerin yalnızca kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapmayacaklar. Yarattıkları tüm deneyim ve faydaların tek elden ele alınarak iyileştirmesine yönelikler çalışmalar yapılması öngörülmekte.
Privacy-Enhancing Computation (Gizlilik Odaklı Bilişim Teknolojisi)
Teknoloji kullanımı, e-ticaret hacmi artınca doğal olarak şirketlerin güvenlik açıklarının daha gözle görülür olması ve siber saldırılarda artmaya başladı. Bu noktada özellikle şirketlerin gizlilik, GDPR, KVKK gibi konulara daha çok önem verecekler. Ayrıca yatırımlarını bu yöne daha fazla yapması bekleniyor.
Gizlilik odaklı bilişim teknolojisi kavramı ise üç maddeye dayanıyor;
1-Hassas verilerin işlenebileceği ve analiz edilebileceği güvenli bir ortamın sağlanması
2-Verilerin merkezi olmayan sistemlerde işlenmesi ve analitik işlemlerin gerçekleştirilmesi
3-Verilerin işlenme ve analitik işlemlerin gerçekleştirilmesinden önce şifrelenmesi
Veri paylaşma süreçleri şirketler arasında yaygınlaşırken, gizlilik odaklı ve hassas verileri koruyarak yönetmek çok daha büyük önem taşımakta.
Distributed Cloud ( Dağıtık Bulut Teknolojisi)
Distributed cloud teknolojisi, cloud hizmetlerinin farklı fiziki lokasyonlarda barınması ve gerçekleştirilmesidir. Dağıtık sistemler mantığında olduğu gibi aslında dağıtık bulut teknolojisi maliyetleri azaltmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda verinin belli bir coğrafik bölgede tutulması gibi zorunlulukları da sorun olmaktan çıkarıyor.
Anywhere Operations ( Her Yerde Operasyon Gerçekleştirme)
Özellikle COVID-19 salgınından sonra artık fiziksel ortamlara bağlı kalmadan işlerimizi gerçekleştirmeye başladık. Hem müşteri hem de çalışan olarak şirketlere ulaşabilmeye başladık. Artık operasyonların fiziki ortamlara bağlı kalmadan gerçekleştirilmesi çok daha kritik bir hal alacak. Örneğin AVM’lerin son aldığı kararla birlikte hepsinin birer Online AVM’ye dönüşmesi, ‘zorunlu’ dijital dönüşümün çok önemli bir simgesi.
Cybersecurity Mesh (Siber Güvenlik Ağı)
Gartner’ın tanımına göre Siber Güvenlik Ağı ; ölçeklenebilir, esnek ve güvenilir bir siber güvenlik kontrolüne yönelik dağıtık(distributed) mimari yaklaşımı.
Daha modüler ve duyarlı bir güvenlik yaklaşımını benimseyen Siber Güvenlik Ağı, Gartner’a göre 2021’de karşımıza sıkça çıkacak.
Intelligent Composable Business ( Birleştirilebilir Akıllı İşletmeler)
İsmi biraz karışık gelebilir, Türkçe karşılığını biraz düşündüm fakat en uygununun bu olduğunda karar kıldım 🙂 . COVID-19 döneminde gördüğümüz gibi aslında işletmeler dijital dönüşüme hızlıca ayak uydurmaya çalıştı. Bu dönüşüme öncesinde hazırlıklı olanlar ve hızlı tepki verenler güzel sonuçlar aldı. Geç kalanlar ise bu dönemde hasar gördüler.
Birleştirilebilir akıllı işletmeler de aslında şirketlerin ve işletmelerin gerektiği durumlarda çevik(agile metodoloji) ve hızlı karar verebilir durumda olmasını, ellerinde bulunan veri ile doğru kararları alarak sürecin devamlılığını belirtmekte. Bunun içinde ayrıca günümüzde kullanımı yaygınlaşmaya başlayan ve verimsiz süreçlerin ortadan kalkmasını baz alan RPA(Robotic Process Automation) gibi durumlarda yer alıyor.
AI Engineering ( Yapay Zeka Mühendisliği)
Hmm, hakkında konuşmaya gerek var mı ki? Yapay zeka, yapay öğrenme, derin öğrenme gibi konular değil 2021, sonrasında da trend olmaya ve yükselmeye devam edecek.
Yapay zeka mühendisliğinin yaygınlaşması ve trend olması ile birlikte aslında yapay zeka projeleri şirketler için reputation veya zorluk olmaktan çıkacaktır. Doğru bir strateji ile yapay zeka yatırımlarının tam değerini sunarak yapay zeka modellerinin performansını, ölçeklenebilirliğini, yorumlanabilirliğini ve güvenilirliğini kolaylaştıracaktır.
Hyperautomation (Hiperotomasyon)
Hiperotomasyon kısaca otomatikleştirilebilecek her şeyi otomatikleştirin diyor. Let’s automate it ! fikrine dayanan hiperotomasyon, süreç verimliliğine odaklanırken dijitalleşmenin gerekliliği olarak karşımıza çıkıyor.
Gartner’ın projeksiyonuna göre, artan dijitalleşme verimliliğin, hızın ve demokratizasyonunun önemini anlamaya zorluyor. Verimlilik,fayda ve hız 3lüsüne odaklanmayan şirketler ise dönemin zorluklarıyla mücadele ederken geride kalacaklar.
Teknoloji hamlelerini ve Gartner’ın raporuna daha detaylı olarak bakmak isterseniz buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!