4 Adımda Nasıl ve Neden Local (Yerel) SEO Kullanmalısın?

yerel seo

SEO -Türkçe açılımıyla Arama Motoru Optimizasyonu- günümüzde oldukça popüler bir konu haline geldi. Ama birçok şeyde olduğu gibi SEO’nun da hedefine göre farklı çeşitleri bulunmakta.  Bunlar Genel SEO, Uluslararası (International) SEO, Mobil SEO ve bugün yazıda bahsedeceğim Local (Yerel) SEO. Eğer genel SEO hakkında bilgi almak istiyorsanız buradan ulaşabilirsiniz.

Local (Yerel) SEO nedir?

Yerel SEO küçük ve orta ölçekli işletmelerin kullandığı, bölgesel aramalarda web sitenizi veya fiziksel işletmenizi sanal ortamda daha görünür hale getirebilmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemle işletmeler daha fazla müşteriye ulaşabilme şanslarını artırıyorlar.

Anlatımımızı kolaylaştırmak için bir örnek üzerinden gidelim. Bir tamirci ya da bir restoran arıyor olsanız bunu bulmaya çalışacağınız ilk yer ya Google ya da telefonunuzdaki haritalar uygulaması olurdu değil mi? Hatta Google Haritalar üzerinden bir yeri aratsaydınız görünüm aşağıdaki gibi olurdu. Sonuç olarak yerel SEO’nun size sağladığı şey -eğer bir işletmeniz varsa- bu aratmalarda işletmenizin sanal ortamda daha kılmaktır.

yerel seo

Peki arama motorları size neye dayanarak bu sonuçları gösteriyor? Gelin adım adım size bu sonuçların nasıl çıktığını ve yerel bir işletmeniz varsa bunu nasıl avantajınıza çevireceğinizi öğrenelim.

1- Çevrende bir kitapçı bulmak için nasıl bir arama yaparsın?

İlk olarak bir yeri arıyor olsanız Google’a yazacağınız anahtar kelime şu ikisinden biri olurdu: ‘Beşiktaş kitapçılar’ veya ‘kitapçı’. Eğer Google’a ‘Beşiktaş kitapçılar’ yazarsanız karşınıza ilk Google Snack Pack dediğimiz şey çıkar ve bunu alttaki fotoğrafta görebilirsiniz. Eğer bu aramalarda çıkmak istiyorsanız Google Benim İşletmem’e bilgilerinizi eksiksiz olarak doldurmanız yeterli. Bu sayede artık işletmeniz online ortamda da görünür hale gelecektir.

yerel seo

Snack Pack sonuçlarından sonra da organik arama sonuçları gelmektedir. Bu arama sonuçlarında göreceksiniz ki arattığınız kelimelerle uyuşan siteler gösterilmektedir. Buradan çıkarmanız gereken en önemli şey işletmenizi tanımlarken kullandığınız anahtar kelimelerin çok önemli bir yere sahip olduğudur.

Eğer yer belirtmeden ‘yakınlarda kitapçı’ olarak aratma yapsaydınız, o zamanda bulunduğunuz konuma göre arama motorları size sonuçlarını yine aynı şekilde (ilk olarak Snack Pack daha sonra organik arama sonuçları) gösterecekti.

2- Peki neden yerel SEO kullanmalısınız?

İlk adımda anlattığım gibi aratılan kelimeler işletmeciler için altın değerinde ve insanların büyük bir çoğunluğu bu aramaları kullanarak bir yerlere gidiyor ya da işlerini hallediyorlar. Sizin de işletmenize daha çok müşteri çekebilmeniz için bu öğrendiklerinizi kendi avantajınız için kullanmanız gerek bunun için ilk olarak Google My Business’ a işletmenizi eklemelisiniz.

1.Adım Google Benim İşletmem sayfasına gir: https://www.google.com/intl/tr_tr/business/

2.Adım: Şimdi Yönete tıklayarak işletmenizi eklemek için adımları başlat:

local (yere) seo

3- Peki yerel SEO’yu nasıl en efektif biçimde kullanabilirsiniz?

  • İlk olarak yerel işletmenizin internet sayfası varsa H1 dediğimiz aramada karşımıza çıkan ilk başlık yazısını seçerken bulunduğunuz bölgenin ismini kullanmayı unutmayın. Örneğin: E-Ticaret Akademi – İstanbul, XXX Semti gibi.
  • İşletmenizi Google Benim İşletmem sayfasına eksiksiz şekilde eklemeyi unutmayın. İşletmeniz hakkında bilgilerin sürekli olarak güncel olması da sizin için oldukça fayda sağlar. Mümkün olduğunca çok ve aydınlık fotoğraflar yükleyin. Müşteriler için yorum yapma alanlar ekleyin ve kesinlikle işletmeniz içerisinde çalışan kişilerin yorum yapmadığından emin olun.
  • Web siteniz için NAP ve site haritası düzenlemelisi yapın. Bu sayede organik aramalarda üstlerde çıkabilirsiniz. NAP için schema.org, web site harita düzenlemesi için Yoast SEO ve Google Sitemap eklentilerini kullanabilirsiniz.  
  • Günümüzde çoğu kullanıcı telefon üzerinden arama yaptıkları için de web sitenizin mobil uyumluluğunun yüksek olmasına dikkat edin.
  • İşletmenin arama motorlarına eklenmesi kadar sosyal medyada da var olması çok önemlidir. Sosyal medyayı doğru kullanarak (işinizle alakalı gönderiler ve içerikler oluşturarak) daha fazla kullanıcıyı web sitenize çekme ihtimaliniz artar.
  • Web site içerisinde ‘İletişim’ kısmında konumunuzu sadece adres olarak yazmaktansa haritada gösterimini de eklerseniz müşteri memnuniyetini artırma şansı yakalayabilirsiniz.

4- Anahtar kelimeleri seçmenizde yardımcı olacak siteler kullanın.

İnternetin nimetlerinden biri de Google’da aratılan kelimelerin sıklığını ve türevlerini size gösteren sitelerin olması. Sizde anahtar kelimelerinizin daha doğru seçebilirsiniz. Bunun en basit örneği Google Trends’dir. Örneğin Google’da E-Ticaret aramasına benzer hangi aramalar yapılmış diye baktığımızda aşağıda gördüğünüz gibi 5 farklı arama çıkıyor.

Anahtar kelime önerilerine ulaşabileceğiniz bazı siteler:

Ayrıca kullanıcıların sordukları soruları baz alarak başka hangi soruları arattıkları hakkında liste çıkaran şu siteyi de https://alsoasked.com/ kullanabilirsiniz.

Bu yazımızda genel olarak Google üzerinden gitmiş olsak da SEO’nun çalışma prensibi diğer arama motorları (Bing vb.) içinde geçerlidir. Bu yüzden işletmenizi Yandex ve Apple haritalara da kaydetmeniz sizin için oldukça etkili olacaktır. Umarım bu yazımız yerel SEO’yu anlamanızı sağlamıştır. SEO konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak için E-Ticaret Akademi’de yazılarımızı takip etmeyi unutmayın.

2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!

Kaynakça:

zeo.org

kukumav.net

sempeak.com

rolibo.com

4 Adımda Nasıl ve Neden Local (Yerel) SEO Kullanmalısın?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön