E-Ticaret ekibi ve katılımcıları olarak harika bir zirveyi geride bıraktık. 24-25 Nisan günleri toplamda 9 Youtube oturumu, 4 Discord kanalı oturumu, 3 kahoot oyunu ve 1 after parti ile hafta sonunu dolu dolu geçirdik. Bu yazıda da 2 günü özetler şekilde neler yaptığımızın ve konuklarımız ile beraber oturumlarda ne konuştuğumuzun üzerinden geçeceğiz. 2 günü özetlemeye başlayalım o zaman!
E-Ticaret 101 Zirve’si 1.Gün Oturumları
Fehime Garan – Pandemi Sonrası Değişen E-Ticaret ve Perakende
Fehime Hanım bizlere kendi kariyer yolculuğundan ve e-ticaret ile yollarının nasıl kesiştiğinden bahsetti. E-Ticaret organizasyonları ve bunlarla ilişkili alanlara değindi. Ayrıca E-Ticaret alanında çalışmak isteyenler için öneriler ve yaşama dair nasihatler verdi:
- E-Ticaret 7/24 aktif bir süreçtir. Ayrıca bir sistem, ekip ve takip işidir. E-Ticaret; tecrübe, deneme-yanılma, strateji gerektirir.
- E-Ticaret sektörü aynı anda hem dikkatli olunması hem de hızlı aksiyon alınması gereken bir sektördür. Çünkü her an yaptığınız tüm planlar ve tahminler değişebilir.
- E-Ticarette müşteri ile iletişim kurmak ve müşteriyi bağlamak daha zordur. Tercih edeceğiniz dil samimi bir dil olmalıdır.
- İşimizle olan bağlılık karşılıklı olmalıdır.
- Çevre edinin, fırsatlara şans verin, hayallerinizi sınırlamayın ve düşünmeye vakit ayırın.
- Başkalarının tecrübelerinden faydalanın.

Mehmet Türkel – E-Ticaret ve Omni-Channel
Mehmet Bey ile interaktif bir oturum gerçekleştirdik. E-Ticaret ve Omni-Channel konularındaki sorularımızın cevabını kendisinden dinleme fırsatını yakaladık. Gelin hep beraber birkaç soru ve cevabın üzerinden geçelim.
Pandemi sürecinde E-Ticaret dünyasında neler yaşandı ? Değişen ve gelişen yanları nelerdir ?
Pandemi işimize geldi diyebilirim açıkçası. Büyümeler ve ölçeklemeler anlamında ciddi faydalar sağladı pandemi. Offline tarafta düşen trafik online tarafta bize extra trafik sağladı. 1 birim işimiz 8-10 birimlere kadar artırdık. Lojistik tarafında büyük gelişmeler yaşadık. Büyüyen hacme aynı büyüme reaksiyonu ile karşılık vermemiz gerekiyordu. Bu sayede teknik süreçlerde geliştirmeniz gereken noktalar oldu. Birkaç sene sonra erişeceğimiz e-ticaret hacmine pandemiyle birlikte hızlandırarak erişmiş olduk.
Omni-Channel pazarlama nedir ?
Omni-Channel kelimesi maalesef biraz eskidi ama çok kanallı perakendecilik demek. Az önce söylediğim gibi web sitesi, mobil uygulama, mağazalar bir çok kanaldan müşteriye ulaşabiliyoruz. Artık no-channel retailing diyoruz. Yani kanallar arası bir bağın olmadığı , kanalsız bir parakendeciliğe dönüşüm var. Bu bir evrim bu arada, hala da devam ediyor. Tüm bu kanallardan alınan verileri kullanabilmek, müşteriyi dinlemek çok önemli. Müşteriyi dinledikten onlara segmentasyonlar ve hedeflemeler yapıyoruz. Toparlamam gerekirse bu soruyu , tüm kanalları dinleyip bu datalardan sonra müşteriye hangi kanaldan ? Hangi mesajla ve ne zaman dokunacağımı ölçüyoruz.
Online alışverişte indirim dönemleri ne kadar önemlidir ?
Ülkenin ekomomik durumundan dolayı müşteriler indirimi ürünlere rağbet gösteriyorlar. Tepkisel anlamda çok hızlı reaksiyon gösteriyorlar. Kampanya dönemleri örneğin sömester , yaz tatilleri, black friday, gece kampanyalrı, back to school dönemleri bizim satışlarımızın en çok arttığı dönemler. Keza şimdi yaz dönemi geliyor bu yüzden beach wear kategorisi bu dönem hızlanıyor. Dolayısı ile her kategorinin sezonsallığı var. Eski zamanlara gidecek olursak cironu %40’ı indirimli ürünlerden gelirken ; bugün %80’i geliyor. Bu sonuçlar için Türkiye perakende içinde indirim olmadan satış yapmak oldukça zor. Hal böyle olunca da indirim dönemlerini daha sık görmeye devam edeceğiz.
Umut Kafadar- Ölçümleme ve Hızlı Entegrasyonlar
Veri ve teknoloji ekibini yönetiyor. E-Ticaret döngüsünden bahsettik. Kısa kısa size oturum hakkında bilgiler sunalım.
E-ticareti büyütmek için çalıştığımızı düşünecek olursak öncelikle doğru soruları sormak gerekiyor. E-ticaret özelinde kullanıcıların gezinim davranışlarını ve alışveriş davranışlarını ölçümlemek lazım. Bu ölçümleme sayesinde raporlama yapmalıyız. Raporlama tek başına yetmez bu raporları analiz de etmeliyiz. Analiz tarafından sonra ise bilgi aksiyona dönüşürse güzel olur. Bu sebep ile işi aksiyona dönüştürmek önemli. Peki her aksiyon olumlu bir etki mi yaratacak ? Hayır, her aksiyon olumlu bir etki yaratmaz bu yüzden yine günün sonunda aldığın aksiyonu ölçmek durumundasın ve bu döngü mütemadiyen devam ediyor.

Ölçümleme tarafı özelinde nerede ve nasıl ölçümleyeceğiz sorusu için google analytics kullanıyoruz. Bunun yanında google tag manager da kullanıyoruz. Google tag manager, kullanıcıların gezinim davranışlarına göre (hangi ürünü aldı , hangi sayfalarda dolanıyor ) aksiyonlar toplayan bir tool’dur.

Alaa Alnuaimi- Perception of Speed
Hız algısı nedir? Son kullanıcıya nasıl etkili oluyor? E-Ticaretteki dönüşüm oranlarını nasıl etkiliyor? sorularının cevaplarını dinledik. Belli başlı noktalarını da sizinle paylaşalım.
Mobil kullanım oranların artmasıyla bu konu daha da önem kazandı. Ziyaretçilerin %53’ü, 3 saniyeden uzun sürede açılan websitelerini terk ediyor. Bu da Google için sıralama için yeni bir yaklaşım doğurdu. Eğer web sitenizin içeriği uygunsa bile ve yine de siteniz yavaş ise Google aramalarda daha aşağıda yer alacaksınız.
Hız Neden Önemlidir ?
-Kullanıcı kaybetmemek
-Dönüşüm oranını artırmak
-İyi Kullanıcı deneyimi sunmak
-Etik olarak sorumluluk almak
-Hızlı bir web sitesi güven inşa eder.

Etkin mobil deneyimi İçin hız algısına yönelik çözümler hakkında da uzun uzun Alaa Bey’i dinledik. Bu sunumu kaçırmamanız öneririz. Detaylar E-Ticaret 101 Akademi kanalımızda.
Seren Akçıl – İnsan Kaynakları
Seren Hanım ile oldukça keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Discord kanalımızda gerçekleştirdiğimiz bu oturumda katılımcılarımız ile birlikte işe alım süreçlerini ve CV konularını Seren Hanım’dan dinledik.
Etkili bir CV nasıl hazırlanır?
Öncelikle, etkili bir özgeçmiş için sade ve anlaşılabilir bir şablon kullanılmalıdır. Kolay okunabilen metin karakterleri yer almalı ve kelimelerin altı çizili olmamalıdır. Adayın kişisel bilgileri güncel olmalı ve özgeçmişin en üst kısmında yer almalıdır. Telefon numarasında ülke kodu muhakkak yer almalıdır. Eğitim bilgileri ters kronolojik sıra ile yazılmalıdır. Önemli başarılar veya genel not ortalamalarının belirtilmesi aday için avantaj yaratacaktır. İş/Staj deneyimlerinde de ters kronolojik sıra takip edilmelidir. Deneyimlerin her birinin altına çalışılan tarih ve o pozisyon kapsamındaki sorumluluklar yazılmalıdır. Bilinen yabancı diller ve bilgisayar belirtilmelidir. Adayın katıldığı eğitim ve sertifikalar uygun başlık altında belirtilmelidir.
İş/Staj başvurularında adaylar tarafından yapılan başlıca hatalar nelerdir?
Adayların yapmış olduğu ve ret cevabı almalarına sebep olacak başlıca hatalar var. Bunlardan en yaygını, aynı şirketin diğer departmanlarındaki ilanlarına da başvurmak sayılabilir. Aynı zamanda açılan bu pozisyonlara başvuran adaylar ne yazık ki her başvurusundan olumsuz cevap alabilir. Bir diğer hata ise ön yazı eksikliği ya da yanlışlığı. Başvurulan pozisyona uygun bir ön yazı hazırlanmalıdır. Eğer aday genel bir başvuru yapıyorsa ön yazısında hangi alanda çalışmak istediğini muhakkak belirtmelidir. Ön yazıda CV’de yer alan bilgiler yerine başvurulan pozisyon için motivasyon, yetkinlik belirtilmelidir. Başvuru yapmadan önce ilanın gereksinimleri dikkatlice incelenmelidir ve herhangi bir iş tanımı uyumsuzluğu varsa başvurulmamalıdır. Son olarak, başvurudan önce şirket ve iş pozisyonu hakkında ön araştırma yapılmalıdır.
E-Ticaret 101 Zirve’si 2.Gün Oturumları
Vahit Keskin- Veri Bilimi
Vahit Bey’le oturum başlığından da anlaşıldığı gibi veri biliminden konuştuk. Veri Biliminin e-ticaretle ilişkisinden ve uygulamalarından bahsettik. Uygulamalı olarak bazı web site ürünlerini inceledik. Bu yazıda da sizinle birkaç örnek paylaşalım;
CRM Analitiği uygulamaları : Müşteri tanıma ve analiz etmek için veri biliminden faydalanılır.
Tavsiye Sistemleri Yöntemleri: Müşteriler için alınan ürünlere başka ürünlerin önerilmesidir.
Bu oturum için yayını izlemenizi şiddetle öneririz. Uygulamalı olarak incelediğimiz noktaları sizin de görmenizi isteriz. Vahit Bey’in verdiği örnekleri dinlemenin işinize çok yarayacağını düşünüyoruz.

Ayşe Kunter- İçgörü Odaklı Deneyim Tasarımı
Ayşe Hanım ile inovasyon nedir , nasıl alanlarda inovasyon yapılır, inovasyonun sürdürülebilirliği ve kişiselleştirmeler hakkında konuştuk.
Sustaining inovasyonda rakibe bakarız, müşterinin ne beklediğine bakarız, Disruptive inovasyonda ise yepyeni bir deneyim yaratmaya çalışırız bunu yaratırken ise rakiplerin ne yaptığı umurunuzda olmaz çünkü rekabetsiz bir alanı hedeflemiş olursunuz.

Perakende tarafında ise inditex grubunun pandemi süreciyle yaptığı çalışmalarını inceledik.
Siz de bu konular hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bu güzel oturumu izleyebilirsiniz.
Gürhan Işık – Pazarlama Otomasyonu ve Kişiselleştirme
Gürhan Bey ile kişiselleştirme üzerine konuştuğumuz interaktif bir oturum gerçekleştirdik. Oturum sırasında Gürhan Bey’in cevapladığı bir soruyu da sizinle paylaşalım.
Kişiselleştirme nedir ve nasıl yapılır ?
Kişiselleştirme birebir pazarlama diyebiliriz. Online tarafta ise biz sitenin içerisindeki verileri aksiyonları toplayarak funnel da inceliyoruz. Temel olarak yaptığımız şey kullanıcıya doğru içeriği ,doğru ürünü , doğru zamanda vermek. Kullanıcılara bunun faydası ise istediği ürüne ve ulaşmak istediğin noktaya hızlıca gitmesini sağlıyor.
Deniz Aksoy – Veri Görselleştirme
Deniz Bey ile veri görselleştirme tekniklerini ve veri görselleştirmenin öneminden bahsettik. Pandemi ile günlük olarak gördüğümüz açıklanan veriler üzerinden değerlendirmeler ve incelemeler yaptık.
6 Adımlık bir yolculuktur veri görselleştirme. Şöyle ;

Zeynep Kömürcü Bulut – Dijital Pazarlama Stratejileri
Zeynep Hanım ile içerik stratejileri hakkında konuştuk. Hangi mecralarda içerik üreteceğimizi, içeriklerimizin planlama süreçlerini, marka ses tonunu, markanın anahtar kelimelerinin ne olması gerektiği konusunu Zeynep Hanım’dan dinledik. Üretkenlik, etkileşim, trend takibi ve istatistik konularına göz attık.

Aydın Albayrak – Meslek Keşfi
Aydın Bey ile dijital pazarlama uzmanlığı hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi aslında bir mühendis. Pazarlamaya yönelik bir eğitim almadığı halde kendini nasıl geliştirip bu sektöre adım attığını anlattı. Deneyimsiz olup dijital pazarlama sektörüne adım atmak isteyen herkese de ışık tuttu. Bu yola başlamak için Google’ın ücretsiz eğitimlerine katılarak bilgi edinmenin önemini vurguladı. Böylece kişinin, iş/staj görüşmelerinde karşı tarafa dijital pazarlama sektörüne olan ilgisini daha kolay bir şekilde aktarabileceğinden bahsetti. Bu eğitimler dışında sektördeki gelişmeleri takip etmenin çok faydalı olacağını belirtti.
Hem ajans hem de marka tarafında bulunmuş bir dijital pazarlama uzmanı olarak, ajans ve marka işleyişine, avantaj-dezavantajlarına değindi.
“Markada yönetmeyi, ajansta ise yönetilmeyi öğreniyorsunuz. İşi öğrenmeye ajansta başlayıp sonrasında markaya geçtiğinizde, ajanslar ile daha kolay iletişim kurabiliyorsunuz. Ayrıca ajans için işin mutfağı diyebiliriz. İşi mutfağında öğrenmek, farklı sektörler/ürünler ve stratejiler açısından büyük fayda sağlıyor. İşi mutfağında öğrenmeye başlayın, gerisi çok daha kolay olacaktır.”
Dijital pazarlama sektörüne girmek isteyen herkese bir tavsiyesi vardı; “Sabredin, kararlı olun, yılmayın ve her görüşmeden mutlaka ders çıkartın!”
Vaka Analizi Yarışması
24 Nisan 17:00 ve 25 Nisan 18:00 ’da gerçekleştirdiğimiz iki oturumlu olan vaka analizi yarışmamıza Boosmart Dijital Pazarlama Ajansı sponsor oldu. Başvuruları değerlendirerek 20 kişi seçtik. Birinci oturumumuzda vaka analizi ekibi olarak kendimizi tanıtıp, katılımcılarımıza vakayı sunduk. Seçtiğimiz sorun ise, e-ticaret operasyonlarını büyütmekte olan bir perakende zincirinde marka bağımlılığını, bilinirliğini ve online satışlarını artırmak için nasıl bir müşteri sadakati programına ihtiyaç duyulur? Müşteri sadakat programının tasarımı hakkında bir sunum yapmalarını istedik. Projelerinde yer vermelerini istediğimiz başlıklar ise, müşteri sadakat programının tasarımı ,özellikleri, içerdikleri, sunduğu avantajlar, hedef kitle, reklam kanalları, sitede yer alış durumu idi. Bu konu için yarışmacılarımıza bir bütçe kısıtı vermedik. Birinci oturumumuz sona erdikten sonra seçilen 20 kişiyi 5 kişilik 4 gruba ayırdık. Belirlenen grupları duyurarak birlikte çalışmaları için sunucuda gruplar oluşturduk. Ve yarışmacılarımız ertesi günkü oturum süresine kadar sunumları üzerine birlikte çalıştılar.
İkinci oturumumuz ve sunum günümüz olan Pazar günü ise Boosmart Dijital Pazarlama Ajansı’ndan Eren Dağlar ve Tugay Topçu jüri üyelerimiz olarak grupların çalışmalarını değerlendirmek üzere bizlerleydi. Sırasıyla sunumları dinledik. Jüri üyelerimiz her sunumdan sonra soru sorarak ve yorum yaparak grupları değerlendirdiler. Tüm sunumlar bittikten sonra da kendi aralarında dört grubun içerisinden birinci olan grubu belirlediler. Kazanan takım 4. Takım oldu ve 4.takımdan 3 kişiye Boosmart’tan Summer Internship fırsatı sunuldu.
Gördüğünüz gibi dolu dolu bir zirveyi geride bıraktık. Ama size iyi bir haberimiz var ! Zirve yayınları E-Ticaret 101 Akademi Youtube kanalımızda bulabilirsiniz. Bir sonraki etkinliklerde görüşmek üzere ! Bizi takip etmeyi unutmayın !
Zirve katılımcılarımızın profillerini bu linkten ulaşarak inceleyebilirsiniz.
2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!