E-Ticaret’te Güvenlik

e ticaret'te güvenlik

E-Ticaret’te güvenlik isminden de belli olacağı gibi internet üzerinden güvenli hizmet veya ürün satılmasıdır. Ödemeler ve siparişlerdeki bütün bilgiler internet üzerinde işlendiği için bu konudaki bilgi güvenliği çok önemli bir konudur. Güvenli olmayan siteden yapacağınız alışverişte sizin ile ilgili herhangi bir bilgi dolandırıcıların eline geçebilir veya alışveriş yapmaya çalıştığınız site sizin bilgilerinizin peşinde olabilir. Bunlar gibi oldukça farklı durumlar bulunmaktadır.

Güvenliğin neden önemli olduğuna hem satıcı hem de alıcı üzerinden bakmamız gereklidir. Eğer düzenli bir şekilde internet üzerinden alışveriş yapıyorsanız kart veya hesap bilgilerinizin güvende olması sizin ilk önceliğinizdir. Eğer kendinize ait bir E-Ticaret siteniz varsa da hem müşteri bilgilerinin hem de şirket bilgilerinin güvende olması sizin birinci önceliğinizdir. Çünkü bu tarz bilgiler ele geçirildiği takdirde hem müşterilerin güvenini kaybetmiş olursunuz hem de insanların bu işten maddi zarar görmesine sebep olabilirsiniz.

Bunlardan korunmak için de aşağıda bahsettiğimiz güvenlik sistemlerini kullanabilirsiniz.  

E-Ticaret Güvenlik Sistemleri

SSL Sertifikası

SSL Sertifikaları sayesinde e ticaret’te güvenlik internet siteleri verilerini güvenli bir şekilde şifreleyip istemci-sunucu arasında iletişimi sağlar. Bu sertifikalardan herhangi birine sahip olarak hem kendi markanızı ve sitenizin güvenliğini hem de müşteri bilgilerinin güvenliğini sağlarsınız.

SSL’in başka avantajlarından bahsedecek olursak da arama motorlarında bu sertifikalara dikkat ediyor olmasıdır. Arama motorları da aynı zamanda kullanıcılarına güvenli bir yolculuk sağlamak istediklerinden bu sertifikalara sahip sitelerin, olmayanlardan daha üst sıralarda yer almasını sağlayacaklardır.

SET(Secure Electronic Transaction) Güvenlik Sistemi

SET internet üzerinden alışveriş yapımında kredi kartı bilgilerinin şifrelenerek aktarılmasını sağlayan bir sertifikasyondur. Bu sertifikasyon Visa, Mastercard, IBM ve Microsoft gibi şirketler tarafından desteklenmektedir.

PCI(Payment Card Industry) DSS Sertifikaları

Bu sertifikada diğerleri gibi aynı şekilde internet dolandırıcılığını engellemek için kullanılmaktadır. Açılımının Türkçesi de “Kartlı Ödeme Endüstrisi Veri Güvenlik Standardı” olarak geçmektedir.  Bu sertifika en üst düzey güvenlik sertifikasıdır. Kullanımı da oldukça basittir. APY’yi indirip sisteminizle uyumlu hale getirdikten sonra sisteminiz artık koruma altına girmiş olur.

3D Secure

E ticaret’te güvenli alışveriş yaparken sıkça karşılaştığımız bir yöntemdir. Bu yöntemde alışveriş bitiminde ödeme sayfasında bankadan müşteriye girmesi için tek kullanımlık şifre gönderirler. Şifresiz işlemler tamamlanmaz ve her şifrenin belli bir geçerlilik süresi vardır. Bu güvenlik sistemiyle çalıntı ve kayıp olarak bildirilen kartların kullanılmasını engeller.

Kaynakça:

https://e-yaz.com.tr/e-ticarette-guvenlik/

https://www.redbilisim.com/e-ticaret/e-ticarette-guvenlik/36

https://www.iyzico.com/blog/e-ticarette-guvenlik-sistemleri/

E-Ticaret’te Güvenlik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön