Web sitesi ve reklam yönetimi her firma için hayati öneme sahip! Peki bunları tek başımıza halledebilir miyiz? E-Ticaret 101 Akademi’nin sizler için hazırladığı 3 Konu 3 Konuk serisinin üçüncü etkinliği olan E-Ticaret Ajansı’nda bizlere Boosmart Dijital Pazarlama Ajansı kurucu ortaklarından Harun Ünlüsoy eşlik edecek.
Boosmart Hakkında
Boosmart, 2014 yılında kurulmuştur ve pazarlama/ reklamcılık alanında faaliyet gösteren bir şirkettir. Google Premier Partner, Facebook Business Partner, Criteo Partner ile ortaklarına en iyi hizmeti sunar. E-ticaret, bankacılık, sigortacılık gibi pek çok farklı alanda hizmeti mevcuttur. Penti, Hopi, Biscolata, Evyap, Les Benjamins ve daha birçok firmanın dijital pazarlama serüveninde aktif rol almışlardır.
Harun Ünlüsoy Kimdir?
Harun Ünlüsoy, 2010 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra hizlial.com’da Online Marketing Manager, ciceksepeti.com’da Head of Business Intelligence, Phorm’da Performance Manager ve birçok farklı firmada dijital pazarlama departmanında çalışmıştır. 2014 yılından beri ise Boosmart Dijital Pazarlama Ajansı’nda yönetici ortak olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi’nde misafir eğitmendir. Dijital pazarlama alanında birçok deneyimi ve eğitimi mevcuttur.
Harun Ünlüsoy Kendini Nasıl Tanımlıyor
Harun Ünlüsoy Kimdir?
İlkokul yıllarında, bozulan oyuncaklarını tamir etmeye, radyonun içini açmaya, motora elektrik bağlayıp ona güç vermeye bayılırdı. Ortaokul yıllarındayken bir yarışmaya katıldı. Bu yarışmada bilgisayar üzerine bir eğitim kazandı. Eğitim saatleri dışında da vaktini bilgisayar laboratuvarında geçirmeye başladı. O yıllarda Excel, Ms Dos ve on parmak klavye kullanımını öğrenmeye başladı. Liseyi Kayseri Fen Lisesi’nde yatılı okudu. O dönem okulda bilgisayar, internet, tasarım, hesaplama, Excel, internet sitesi vb. konularla ilgili ihtiyaçlar oluyordu. Hocalarının emanet ettiği internet ve bilgisayar işlerini yapmaya başladı. Okulun internet sorunları çözerdi. Tasarım ihtiyaçlarını hallederdi. Okul yıllığı için photoshop öğrenmişti.
Ardından 2005’te İTÜ’de İşletme Mühendisliği bölümünü kazandı. Okuduğu bölümde işletme, finans, MIS, bilgisayar mühendisliğine giriş, insan kaynakları ve pazarlama derslerini aldı. Bu dersler sayesinde müşterisi olan firmaların çalıştığı sektörler hakkında temel bilgiye sahip oldu. Sonrasında İşletme Mühendisliği öğrenci kulübünde görev aldı. O dönem e-mail gönderme, sms gönderme, sponsor bulma, doküman hazırlama ve sunum hazırlama gibi görevleri yerine getirdi.
Mezun olmasına yakın internetten satış denemeleri yapmaya başladı. O zamanlar E-Marketing dersi aldı. O derste bir sunum hazırladı. Farmville oyununu gerçek hayata dönüştürme üzerine bir proje ortaya koydu. O derste de Gittigidiyor Grubu’nun İnsan Kaynakları Direktörü Eda Hanım vardı. İnternet sektörüne Gittigidiyor Group A.Ş. ile giriş yaptı.
Sonrasında iProspect’te ajans deneyimi oldu. Hızlıal.com’da e-ticaret deneyimi kazandı. Çiçek Sepeti’nde iş zekası alanında çalıştı. Phorm şirketinde de 2014 yılına kadar performans pazarlama alanında çalışmalarına devam etti. İnternet, dijital pazarlama, e-ticaret, veri analizi, tasarım ve web sitesi yapmak gibi birçok deneyime sahipti. Bunun ardından ajans kurmaya karar verdi. Boosmart’ı 2014 yılında kurdu. O günden itibaren ajans işini yürütmektedir. Performans pazarlaması alanında markalara ve ağırlıklı olarak e-ticaret firmalarına hizmetler vermeye devam etmektedir.
Boosmart nasıl kuruldu? Neden Performans Pazarlama alanında uzmanlaştı? Ne tür hizmetler vermektedir?
Üç tane alt markaya sahiptir. Boosmart, ana marka olarak performans pazarlama ajansı olarak ön plana çıkmaktadır. İkinci olarak, Tasarlab adlı bir web ajansına sahiptirler. Üçüncü marka ise BooAcademy. Harun Bey, aynı zamanda eğitimin çok önemli olduğuna değindi. Performans pazarlamasının dijital pazarlamanın temeli olduğundan bahsetti. Ayrıca, güncel kalmalı ve trendleri takip etmek gerekmektedir.
Performans pazarlaması çok çalışması gereken bir alan ve teknik boyutu çok fazladır. Son iki yıldır özellikle covid ile beraber firmalar “Ben performans ajansı arıyorum” diyerek gelmektedir. Bundan 6-7 yıl öncesinde şirketler “Performans pazarlaması nedir?” pek bilmiyorlardı.
Müşterileri arasında e-ticaret firmaları daha çok ağırlıkta ve e-ticaret firmalarının altında da perakende firmaları vardır. Türkiye’de e-ticaret, perakende firmalarının bir sonraki hamlesi olmuştur. Büyük perakende firmaları uzun yıllardır müşterileridir. Ağırlıklı olarak e-ticaret firmalarına hizmet vermektedirler. Bu süreçte, Boosmart e-ticaret firmalarının dijital pazarlama operasyonlarına destek olmaktadır.
Google reklamları, Facebook ve İnstagram reklamları, Criteo, Google Analytics, Yandex, Metrica, Google Tag Manager, SEO ile alakalı destek vermektedirler. Aynı zamanda, bir de teknoloji geliştirdikleri bir tarafları vardır. Yakın bir zamanda Commerce Assist hayata geçirildi. Bu aslında yeni bir ürün. Commerce assist, e-ticaret firmaları için ölçümleme ve içgörü sağlamaktadır. “Bir ürünü kaç kişi satın aldı? Trafiğin az olduğu kanallar neler? Hangi renk daha çok satıyor? Anlık olarak dönüşüm oranı nedir?” gibi konularda Commerce Assist çok büyük bir yardımcıdır.
Uluslararası alanda hizmet vermeye neden başladınız? Hizmetinizi ürünleştiriyor musunuz?
“Son iki yıldır uluslararası alan gündemimizdedir. Müşterilerimizin profilinin yurt dışına kaymasından dolayı oraya yöneldik. Şu an da yurt dışında faaliyet gösteren firmalara da hizmet verilmektedir. Birçok dilde operasyonlarımız gerçekleştirilmektedir. İşimiz artık Türkiye sınırlarını aşmaya başladı.”
“Türkiye’de son iki yıldır internet ve e-ticaret alanında çok başarılı işler yürütülüyor. E-ticaret ve dijital pazarlama alanındaki başarının nedeni, üniversite mezunlarımızın ve yetişen öğrencilerimizin iyi ve becerikli olmasıdır. Bu da az kaynakla çok iş yaptığımızdan dolayıdır. Türkiye’de %1, Avrupa pazarında %2.5 dönüşüm sağlanmaktadır. Bundan dolayı, %1 ile başarılı olmaya çalıştığımız için emek gösterilmektedir. Beyin işçisiyiz denebilir. Veri analizi yapılmaktadır. İyi hizmetin bütün dünyada alıcısı vardır. Türkler bu konuda iyi bir durumdadır. Pazar yerlerimizin başarısını gören dünyadaki firmalarda talep duymaya başladılar. Ajansımızda uluslararası alanda var olma fırsatı yakaladı. Yurt dışında hizmet vermek ajansımız için çok önemlidir. Ayrıca, yurt dışında da bir firmamız var ancak yurt dışında ekip bulunmamaktadır. Ayrıca, döviz kazanmak ve ekip arkadaşlarımızın global tecrübe kazanması ajans için oldukça önemlidir.”
“Ürünleştirilmiş hizmetlerimiz var. Firmalar örneğin Data Studio kurmakta gerçekten zorluk çekmektedir. Bu gibi konularda ajans ürettiği yeni araç ile raporlama veya raporların anlaşılır kılınmasında iyi durumdadır. Analytics entregrasyonunda iyi durumdadır. Gelecekte de daha iyi işler yapmak istemektedirler.”
“Eş zamanlı projeler yürütülmektedir. Entegrasyon yapılan ürünler geliştirilmektedir. Bir ürünün lansmanı yapılacaktır. Youtube kanallarını optimize etmenize yarayan bir araç üretilmektedir. Tavsiyeler veren bir araçtır. Analiz ve fırsatlar sunmaktadır. Diğer bir proje ise, twitter içeriğinin ekran görüntüsü almayı kolaylaştıran, güzel tweetler oluşturan bir projedir. Commerce Assist’de diğer bir projedir. Analyticsten daha hızlı çalışmaktadır. Üretemediği raporları oluşturabilmektedir. Bu aracın basit olması istenmemektedir. Uzmanlar için tasarlanmıştır.”