Dijital Pazarlama Kampı #1 Google Ads

Dijital Pazarlama Kampı Google Ads

E-Ticaret 101 Akademi ile Webolizma Yolları Nasıl Kesişti?

101 Akademi, bir yıl önce bu serüvene başlamıştır. 30 kişilik gönüllü öğrenci ekibiyle birlikte organizasyona devam etmektedir. Yaklaşık bir yıl içerisinde verilen eğitimler ve etkinlikler sonrasında 101 Akademi’den yolu geçmiş 12 kişi ilgili sektörlere yerleşmiştir. Bu kişiler büyük markalara ve ajanslara iş gücü olarak işe başlamışlardır. Akademinin 2022 yılındaki amacı bu sayıyı 25’e çıkarmaktır. Bunun da ilk bacağı olan, belki de en önemli kampı Webolizma dijital pazarlama performans ajansı ile birlikte düzenlenmektedir. “101 Akademi olarak 1 yıl içerisinde 3500 kişiye eğitim verdik.” Akademinin amacı bir satış platformu veya e-ticaretin 3-5 adımda artması için tüyo veren yerlerden birisi olmak değil, tamamen yetkin iş gücü oluşturmak için Z kuşağına dokunmak isteyen bir ekip oluşturmaktır. Tüm çaba bu doğrultuda devam etmektedir.

Çağdaş Dinçer Kimdir? Dijital Pazarlama Kampı Hakkında Merak Edilenler?

2019 yılında Hacettepe Üniversitesi İstatistik bölümünden mezun olmuştur. Üniversite öğrenciliği yıllarında veri görselleştirme, makine öğrenmesi ve veri okuryazarlığı gibi alanlarda kendisine tecrübe katmıştır. Sonrasında dijital pazarlama ile tanışmıştır. “Aslında istatistik ile dijital pazarlamanın ne kadar iç içe olduğunu anladım. Sektörün içine girince içerideki devasa veri yığını ile karşılaştım. Burada önemli olan şey doğru bir şekilde anlamlandırıp ardından anlayıp sonrasında yapılacak olan aksiyonları seçmektir. Bu noktada istatiksel bakış açısının bana gerçekten çok fayda kattığını söyleyebilirim.” Yaklaşık 10 aydır Webolizma’da çalışmakta olup son 4 aydır Google Ads takım lideri olarak sürece devam etmektedir. Genel olarak ticaret ağırlıklı sektörlerde hizmet verilmektedir. 

“Eğitimde, Google Ads’de bulunan kampanyaların optimizasyonlarını, incelemelerini, tanıtımını ve gelen veriler doğrultusunda nasıl hareket edilmesi gerekir onları gözlemleyeceğiz.”

Burada kurulabilir 8 farklı kampanya türü bulunmaktadır. Bunlar:

  1. Arama Ağı 
  2. Görüntülü Reklamlar
  3. Alışveriş Reklamları
  4. Keşif
  5. Video reklamlar
  6. Uygulama reklamları
  7. Yerel
  8. Maksimum Performans

İşlemler Neden Bütün Olarak Değil De Parça Parça Yapılıyor?

“Buradaki yapıyı şuna benzetebiliriz. Elimizde bir elma sepeti var ve bu elmaların sepetin içindeki armutlarla karışmasını istemeyiz veya çileklerle karışsın istemeyiz. Olabildiğince bir sepette hep elma ve bir sepette hep kiraz olsun ki… Örneğin, kirazlarda bir işlem yapacağız ve bir indirime gideceğiz veya stoklarımız bitti. Bunları daha rahat bir şekilde optimize etmek için bu koşulları sağlamamız gerekmektedir. Parçalar olabildiğince doğru kategorize edilmelidir. Kategorizeden sonra da doğru bir şekilde yorumlanması gerekir.”

Anahtar Kelimelerde Önemli Olan Hususlar Nelerdir?

“Anahtar kelimede şuna dikkat etmenizi istiyorum. Örneğin: çift tırnaklı “spor ayakkabı”, köşeli parantezli [spor ayakkabı ve düz bir şekilde spor ayakkabı.”

Google Ads tarafında 3 tane eşleme türü bulunmaktadır. Bunlar:

  1. Geniş eşleme.
  2. Tam eşleme.
  3. Sıralı eşleme.

“Sıralı eşleme kullanıldığında, kullanıcı, spor ayakkabı yazdığında da benim anahtar kelimem tetiklenir, spor ayakkabı en iyi nereden alınır yazıldığında da tetiklenir. Tam eşlemede, doğru veya yakın bir şekilde yazıldığında da eşleşme olur. Dolayısıyla tek kelimede çıkmak istendiğinde bu anahtar kelime modelini kullanılmalıdır. Geniş eşleme şeklinde yazıldığında, anahtar kelimeyi spor ayakkabı olarak girdik ancak bir model yazılıp spor ayakkabı eklendiğinde de göster diye sorgulayabiliriz.”

Model Seçimini Yaparken Hangi Kriterlere Dikkat Etmeliyiz?

Tamamen bütçe ile alakalı bir seçim tercihidir. Bütçe az ise, yetemeyecekse veya sadece belli başlı kelimelerde görünmek isteniyorsa tam eşleme seçmelidir. Kişi bütçe harcama konusunda biraz rahatsa veya geniş takılmak istiyorsa sıralı eşleme modelini seçmelidir. Eğer bütçede bir limit sorunu yoksa ve “Her şeye çıkmak istiyorum, anahtar kelimem ile alakalı olacak çoğu şeyde var olmak istiyorum.” diyorsa, geniş eşleme modeli kullanılmalıdır. Geniş eşleme modeli kullanımında istenmeyen arama yerlerine de kayabileceği için çoğu kullanıcıya sıralı veya tam eşleme önerilmektedir.

Kalite Puanı Metriği Nedir? Ne İşe Yarar? Önemi Nedir

Kullanıcının reklama girdikten sonra nasıl bir deneyimle karşılaşacağını gözlemleyip ölçülmektedir. Açılış sayfası deneyimi, beklenen tıklama oranı ve reklam alaka düzeyi olarak üzere temelde 3 bileşeni bulunmaktadır. Kalite puanının yüksek olması önemlidir. Kalite puanı yüksek olduğu takdirde düşük fiyatla daha üst sıralara çıkabilmektedir. Bu yüzden reklam sıralamasında kalite puanına dikkat edilmesi önem arz etmektedir. 

“Açılış sayfası deneyimi, beklenen tıklama oranı, reklam alaka düzeyi gibi bilgiler bize verilir. Mesela reklam alaka düzeyi düşük uyarısı verdiğinde şu durum söz konusu olabilir: anahtar kelimede kaban geçiyordur ama web sitesine gelindiğinde ayakkabıya geçiyorsundur. Bu durumda kalite puanı da düşer. Bu durumda tekrar yükseltmek için anahtar kelimemi daha doğru bir sayfaya indirmem gerekebilir. Mesela indirdiğim sayfa silinmiş olabilir, içinden ögeler kaybolmuş olabilir, yönlendirme alıyor olabilir… Kalite puanının tam olması zor olabilir. Tam 10 puanda olmak yerine 7-8 gibi bir puan da gayet iyi demektir.”

Negatif Anahtar Kelimeler Nedir?

Kullanılan anahtar kelime yazıldığında istenmeyen şeylerin çıkmasını önlemek ve tetiklenmemesini istediğimiz sorgularda kullanılan bir metottur.

Açık Artırma Raporu Nedir?

“Bizimle beraber reklama çıkan kullanıcıların davranışlarını görebiliyoruz.” Raporda bulunan rakiplerle olan gösterim payı, çakışma oranı, daha üst konumda bulunma oranı, sayfanın üst kısmında bulunma oranı ve geçiş oranları bu davranışlara örnek verilebilir.

Dinamik Arama Ağı Kampanyaları Kurarken Dikkat Edilecekler Nelerdir?

3 tip model bulunmaktadır. Bunlar:

  1. “Tüm web sayfalarına reklam çıkmak istiyorum.” diye bildiğimiz. Bunun da şöyle bir dezavantajı var, her yere kayacağı için sistem burada kendini zamanla optimize edememeye başlıyor ve doğru yerlerde çıkmak istenilen alanlarda sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
  2. “Belirli web sayfalarında çıkmak istiyorum.” diye bildiğimiz. Burada sadece belirtilen sayfalarda çıkarılan reklamlar bulunmaktadır.
  3. “Daha önceden belirlenen kategorideki web sayfalarında çıkmak istiyorum.” diye bildiğimiz. Kategorize edilmiş dinamik arama ağı kampanyalarıdır.

Eğitimde Sıfırdan Uygulamalı Olarak Reklam Kampanyası Kuracak Mıyız?

“Talep doğrultusunda yapılabilir fakat genel düşüncem şu şekilde; Youtube veya video içerik sitelerinde bu tür uygulamalar epeyce var ama bunu kurduktan sonraki süreç hakkında detaylı içerik yok. Mevcut zamanımızda kampanya yönetimine yönelmek istiyorum. O yüzden optimizasyon kısmından devam etmek daha faydalı olacaktır. Kurulum 2-3 dakika içerisinden tamamlanabilecek bir süreçtir fakat optimizasyon daha uzun ve önemli bir süreçtir.”

Reklam Metinlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Başlıkların sayısı, anahtar kelime kullanım oranı, benzersizlik oranı, açıklamaların uzunluğu gibi birçok farklı metriği bulunmaktadır. Metin, rakibe kayıyor mu veya benim lokasyonumda olmayan kullanıcılara reklamlar gösteriyor muyum vb. gibi sorun yaratabilecek şeylere de dikkat edilmelidir.

Reklam Metinlerinin Kaç Tipi Vardır?

Duyarlı reklam, genişletilmiş reklam ve tıkla-ara reklamları olmak üzere 3 tanedir.

Optimizasyon Puanı Nedir? Ne İşe Yarar?

“Google bizlere belli başlı öneriler sunuyor. Örnek vermek gerekirse, şu kelimeni geçirdiğinde anahtar kelimende şunu da geçirebilirsin demektedir. Bu işlem yapıldığında optimizasyon puanın da artabilir, şeklinde öneriler sunmaktadır.” Bu durum hesabı optimize etmeye yaramaktadır. “Webolizma olarak optimizasyon puanına çok dikkat ediyoruz. Google’ın istediği formatta reklamlarımızı formatlandırıyoruz. Bunlara dikkat ettiğimiz için Google tarafından Türkiye’de ilk %3’lük dilime girmeyi başardık. Bu da bizi Premier Partner Ajansı olmamızı sağladı.” Optimizasyon puanı, partnerlik ve ajans için dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri olarak gösterilmektedir. Düzenli olarak kontrol edinilmesi ve puanın arttırılması için düzenlemelerin yapmak gerekmektedir.

Google’ın Bize Raporlamadığı Verileri Nasıl Optimize Ederiz? 

Bazen Google, bize verileri sunarken bir miktar verinin nereden geldiğini gösteremez. Rakiplerden dolayı vs nedenlerle biz tıklamaların nereden geldiğini bilemeyiz. Bu durumda optimizasyon için bize en büyük yardımcı negatif kelimelerdir. Negatif kelimeler dışında bazen de Analytics tarafından da gösterebilmektedir. “Örneğin 7200 TL’lik bir arama yapıldı, 36 bin TL’lik satış elde edildi, totalde de 5000 adet tıklama var. Dönüşüm değerini maliyete bölüp 100 ile çarptığımızda ROAS’ı elde ederiz. 

Geniş Eşleme Nedir?

“Anahtar kelimelerin başına köşeli parantez ya da tırnak işareti koyabileceğimizden bahsetmiştik. Bunları koymadan boş da bırakabiliriz. Örneğin büyük beden kelimesini boşta bıraktığımızda büyük beden kaşe kaban aramasından tıklama çekebiliriz. Örnekte serbest aratmada 3 kez reklamını gösterdiğini, 1 kez tıklama alındığını, 1 tıklamanın maliyetinin 19 kr olduğunu, 1 satış elde edildiğini ve bu satışın değerinin 1700-1800 TL olduğunu görebiliriz. Bu durumda dönüşüm oranımız %100 olmaktadır. Peki bu ayarlamaları nasıl yaparız? 

Şöyle ki, aynı kelimeyi başka hesapta yazdığımızda çalışmayacaktır. Çünkü sistem öğrenmiş sistemdir ve kampanyalarım öğrenmiş kampanyadır. Google, daha kullanıcı sitede gezerken o kullanıcının satınalma ihtimalini hesaplamaya çalışır. Sıralı ya da geniş kullanacağım diye sınırlandırılmaktan ziyade akıllıca kullanmak gerekir. Eğer tıklama odaklı çalıştırılsaydı her ‘kaşe kaban’ aratan insana reklamımız çıkardı ama geniş eşlemeyi de kullandığımız için herkese reklamımız gösterilmedi. 

Görüntülü Reklamlar, Dinamik Reklamlar

“Reklamlarda ayakkabı arattığımızda örneğin Converse reklamları karşımıza çıkar. Converse, bu süre içinde bizi potansiyel müşteri olarak görür. Buna dinamik reklam denir. Kullanıcıya metin banner şeklinde reklam göstermektense ürünün kendisiyle karşısına çıkmak daha verimli olur. Ürünün resmine tıklandığında direkt olarak ürün sayfasına gidilir.”

Reklam Kitlesi Oluşturmak

Kitleler oluşturmak kişi bazlı kampanyalar için bize yardımcı olur. Örneğin sepete gidenler için bir kitle oluşturduğumuzda “sepette %5 indirim” kampanyasını uygulayabiliriz. Onun dışında bildirimlerde de “sepetinizdeki ürünleri satın almayı unutmayın” gibi uyarılar verebiliriz. Kitlede tutma süresi de oldukça önemlidir. Bu süreyi belirlerken ürün bazlı düşünmeliyiz. Örneğin bir ayakkabıyı kullanıcı bir hafta inceleyebilir ama kuruyemiş alacaksa bu süre çok daha kısa olabilir. 

Örneğin YouTube hesabı ile bağlayabiliriz reklam kitlemizi. YouTube videomuzu izleyen kullanıcılara reklam çıkabiliriz. 

Birleşik kitle segmentleri ile de reklam ayarlarımızı yapabiliriz. Örneğin ayakkabıyı satın alan kullanıcıya tekrar ayakkabı reklamı değil de pantolon reklamı göstermek daha faydalı olacaktır. Bu durumda birleşik kitle segmentleri kullanılır. 

Dönüşümler Nelerdir?

Sepeti gören, ürünü sepete ekleyen, ürünü satın alan, form dolduran, WhatsApp tıklaması yapan kullanıcılar dönüşüm gerçekleştirmiş olur. 

“Son tıklama oranını seçersek kırmızı ayakkabı diye arama yaparız, ertesi gün kırmızı bağcıklı ayakkabı diye arama yaparız. Sonra herhangi bir siteden resim reklamını görürüz, YouTube reklamı görürüz. En son Converse kırmızı bağcıklı ayakkabı diye aratıp ürünü satın alırız. Sistem en yüksek puanı son aramaya verir. 100 TL’lik bir sipariş ise 60 puanı en son tıklanana verilir. YouTube reklamına 30 puan verilir. İlk başta geldiği kırmızı ayakkabı 5 puan alır. 

Konuma dayalı seçeneğini seçersek ilk tıklanan ve son tıklanan önemli olur. Arada kalanlara eşit şekilde pay edilir.

Veriye dayalı ilişkilendirme genelde kapalı olur. Eğer açıksa onu kullanırım. Ekran kartı araması yaptım ve daha sonra YouTube üzerinden performans videosu izledim. En son almak istediğim ürünü arama çubuğuna yazdım ve satın aldım. Bir başkası da aynı adımları izledi ama YouTube reklamında gördüğü bir ekran kartını satın aldı. Burada serüven aynı gibi görünse de satın alma yapılan adımlar birbirinden farklı. Konuma dayalı ilişkilendirmede aynı puan verilirken veriye dayalıda öyle olmaz.” 

Alışveriş Kampanyaları

 Ürünün başlığının, fiyatının, açıklamasının, resminin tam olması durumunda Google bize yardım eder. Yukarıda yazılan bilgileri Merchant Center’a uygun formatta gönderirsek ürünleri koymak için bize yardım etmiş olur. Bu sayılan maddeler dışında stokta olup olmama durumu, ürün barkod bilgileri ve doğru link de çok önemlidir. Ülke bazlı olarak istekler ve zorunluluklar değişebilir. 

Alışveriş kampanyaları ikiye ayrılır:

  • Akıllı Alışveriş Kampanyaları: Ne anahtar kelime ne de negatif anahtar kelime girilmez. Hedef kitle belirlenemez. Sadece bilgileri gireriz ve reklam bizim için yapılır. Sadece ROAS üzerinden oynama yapılabilir. Yani sadece 100 lira harcamamın karşılığından 900 lira kazanmak istiyorum (örneğin) denilebilir. Google, en optimize reklamı bizim için yapar. 
  • Standart Alışveriş Kampanyaları: Anahtar kelime spesifik olarak girilmez. Buna rağmen negatif anahtar kelime girilebilir. Anahtar kelimeyi kendisi belirler. Bunu da girdiğimiz XML’den yani başlıktan, açıklamadan, marka isminden vs. çekerek belirler. Hangi kelimelerden tıklama alındığını da söyleyebilir. Ekstra hedef kitle belirlenebilir.

Genellikle manuel yapmaya gerek kalmadığı için ve bizim göremediğimiz kitleleri kendisi görebildiği için akıllı alışveriş kampanyaları tercih edilir. 

Dijital Pazarlama Kampı #1 Google Ads
Başa dön