En iyi 100 yazılım arasında yer alan Semrush dijital pazarlama araçlarından ismi en çok anılan araçlardan birisi.Türkiye’de pazarlamacılar tarafından çok sık kullanmasının sebebi sitesinde türkçe dil desteğinin olması. Semrush dijital pazarlamacılara lazım olabilecek çok fonsiyonlu bir SEO, rakip analizi ve Google Ad aracıdır. Bununla beraber bu araç sosyal medya kampanyalarınızı yürütmenizi ve içerik pazarlama stratejinizi belirlemede size yardımcı olur. Ayrıca endüstriniz özelindeki trendleri takip etmeniz, bu alanlara yönelik anahtar kelimeleri ölçmeniz için bu dijital pazarlama aracı çok kullanışlıdır. E-Ticaret 101 Akademi olarak bu yazımızda Semrush nedir konusunu tüm detaylarıyla ele alacağız. Keyifli okumalar dileriz.
Semrush Niçin Kullanılır?
Semrush ve buna benzer Ahrefs gibi dijital pazarlama araçların ortaya çıkma nedeni karmaşık olan SEO süreçlerini kolaylaştırmaktır.
Bu araç sayesinde sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını yükseltebilirsiniz.
- Site içi SEO
- Rakip Analizi
- Anahtar Kelime Araştırması
- İçerik Pazarlaması
- Local SEO
- Sıralama Takibi
- Sosyal Medya Yönetimi
- Rakip SEO Analizi
- İçerik Oluşturma ve Dağıtma Araçları
- İçerik Optimizasyon Araçları
- İçerik Pazarlama Analizleri
- Pazar Analizi
- Ücretli Reklamlar
- Rakip PR Takibi
- PPC Anahtar Kelime Araştırması
- Siteyi Parasallaştırma
konularında gerekli araçları sağlayan Semrush ile tüm dijital pazarlama stratejinizi tek bir araçtan yararlanarak geliştirebilirsiniz.
Semrush 140 ülkeden topladığı verilerle ve yaklaşık 50 adet dijital pazarlama aracıyla oldukça kullanışlı bir yazılım.
Bununla beraber bu araç size sitenizin daha iyi performans göstermesi için bazı tavsiyelerde bulunmaktadır.
Semrush Nasıl Kullanılır
Semrush’a ilk girdiğinizde sizi Projeler kısmı karşılar. Burada rakiplerinizin durumunu inceleyebilir, size ait domainler’in
- Site denetimi
- Pozisyon takibi
- On-page seo
- Sosyal medya takibi gibi pek çok konu başlığı altında sitenizi değerlendirebilirsiniz.
Sitenizin detaylı analizlerini elde etmek için yapmanız gereken tek şey site domainizi projeler kısmındaki yere girmeniz.
Sol tarafta yer alan menüden “SEO Paneli” kısmına girdiğinizde sitenizin;
- Organik trafiği
- Otorite skoru
- Yönlendiren alan adları
- En iyi anahtar kelimeler
- Pozisyon takibi gibi pek çok veriyi görebilirsiniz.
Eğer rakip analizinde bulunmak istiyorsanız sol menüde Rekabet Araştırması’nın altında yer alan “Alan Adı Genel Bakışı” kısmından sorgulama yapabilirsiniz. Burada rakibinizin site domaini girerek;
- Otorite puanını
- Organik arama trafiğini
- Ülkeye göre trafik analizlerini
- En iyi organik anahtar kelimelerini
- Bunların zamana bağlı analizlerini
- Trafik trendini
- Ana organik rakiplerini
- Ana ücretli rakiplerini
- Örnek reklam metinleri
- Rekabetçi konumlandırma haritalarını
- Backlinkleri görebilirsiniz.
“Anahtar Kelime Araştırması” kısmında bir anahtar kelimeyi sorgulatabilirsiniz. Bu kısım özellikle içerik oluşturanların en çok kullandığı kısımlardan bir tanesi. Buradan;
- Anahtar kelimenin zorluğunu
- Anahtar kelime varyasyonlarını
- İlgili anahtar kelimeleri
- Bu kelimeyle alakalı soruları buradan bulabilirsiniz.
Sol menüden Bağlantı Oluşturma’nın altında yer alan “Backlink Analizi” kısmından sitenizin veya arattığınız rakip sitenin aldığı backlinkleri zaman çizelgesi üzerinde görebilirsiniz.Bununla beraber
- Yeni ve kayıp backlinkleri
- Yeni ve kayıp yönlendiren alan adlarını
- Yönlendiren alan adlarının kategorileri
- Otorite puanına göre yönlendiren alan adları gibi pek çok veriyi görebilirsiniz.
Semrush oldukça detaylı bir dijital pazarlama araç. Ele aldığımız kısımlar yalnızca SEO ile ilgili kısımlardı. Bununla beraber daha fazla bilgi edinmek için Semrush’ın ücretsiz hesabını mutlaka incelemelisiniz.
Semrush’ın En Güçlü Özellikleri
Sıralama Takibi özelliği ile Google Arama Moturu’nda çok çeşitli fonksiyonlarda sıralamanızı takip edebilirsiniz. Bunlardan en çok bilineni anahtar kelime bazlı sıralamadır. Bununla beraber domain’e göre, coğrafi lokasyon, yerel rakipler, öne çıkan Snippet’lara göre de sıralama takibi yapmak mümkün.
Site içi SEO Analizi size sayfalarınızı optimize etmeniz için yapmanız gerekenleri listeler. Örnek vermek gerekirse anahtar kelime önerileri, site-içi SEO bunlardan birkaçıdır.
İçerik Şablonu SEO uyumlu içerik yazmak için SEMrush’ın içerik şablonu çok kullanışlı olabilir. İçerik şablonuyla okunabilirlik skoru,başlıklara uygun alt başlık önerileri, anahtar kelime önerileri, rakiplerin içeriklerinde anahtar kelimeleri nasıl kullandıklarına dair içgörüler elde edebilirsiniz.
Keyword Magic Aracı sayesinde niş konuları tespit edebilir, anlamsal olarak alakalı anahtar kelimeleri takip edebilir, sitenizin performansını arttıracak anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.
Trafik Analizi aracının en önemli işlevi mobil ve masaüstü olarak sitenize giren kullanıcıları tespit etmek. Kullanıcıların nereden geldiklerini ve sitede neler yaptıklarını da bu araç sayesinde takip edebilirsiniz.
Bağlantı İnşası özellikle siteleri için yeni link fırsatı gözleyenler için kurtarıcı bir özellik. Backlink analiz ve değerlendirmesi, link inşası aracı gibi farklı araçlarla kullanıcıların bu isteğine cevap veriyor.
İlgili içerik: En İyi 10 Sosyal Medya Yönetim Aracı – 2022 Rehberi
Semrush’ın Analytics ve Ahrefs’den Farkı
Semrush’ın analiz kısmı bir diğer dijital pazarlama aracı Google Analytics’e benzer şekilde çalışır. Ancak aralarında çok önemli fark vardır. Google Analytics kullanıcıların kendi internet sitelerindeki bilgiyi analiz etmelerine yardımcı olur. Semrush ise rakiplerin sitelerini analiz edebilmede Google Analytics’ten ayrılır.
SEO pazarında en az Semrush kadar ismi anılan bir diğer araç Ahrefs. Semrush ile Ahrefs arasındaki farklılıklar ise kullanım amacına göre değişebilmektedir. Şöyle ki;
- Semrush sadece bir araç olmanın ötesinde kullanıcılara detaylı veriler ve raporlar sunmaktadır. PPC de bunlardan bir tanesi. Ahrefs ile bu konuda daha sınırlıdır ve , PPC konusunda da Semrush’ın gerisinde kalmaktadır.
- Ahrefs ise farklı arama motorlarından anahtar kelime bulabilme özelliğine sahip. Semrush bunu sadece Google Arama Motoru için yapabiliyor.
İlgili içerik: Crawl Budget Nedir? Nasıl Optimize Edilir?
Ücretsiz Semrush
Semrush’ın bazı özelliklerini ücretsiz kullanıcılara açık. Ücretsiz hesap açmak için herhangi bir kredi kartı bilgisi girmeniz gerekmez. Ancak tabi ki pek çok yazılımda olduğu gibi bazı fonksiyonları bu tarz kullanıcılara kapalıdır. Bu hesaba sahip olmak için yalnızca Semrush’a kayıt olmanız yeterlidir.
Ücretsiz hesapla yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır;
- Anahtar Kelime Araştırması Yapmak
- Rakip Analizi Yapmak
- Anahtar Kelime Sıralama Takibi
- Teknik SEO Çalışması Yapmak
- İçerik Optimizasyonu için Tavsiyeler Almak
- Sosyal Hesapların Kontrolü
İlgili içerik: Google Data Studio Nedir? Nasıl Kullanılır?
Semrush Fiyatları Nedir?
Semrush’ın ücretli planları üçe ayrılıyor. Semrush planlarından herhangi birisini seçtiğiniz takdirde 7 gün ücretsiz deneme hakkı sunmaktadır. Bu 7 günün sonunda seçtiğiniz plan dahilinde ücretli versiyon üzerinden devam ediyorsunuz. Ücretsiz deneme süreciniz sona erdikten 7 gün sonraya kadar programı iptal edebiliyor ve paranızın iadesini isteyebiliyorsunuz.
Semrush’ın fiyatlandırması ise şöyle;
Bu yazımızda Semrush konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Siz de yazımızdan ilham alarak pazarlama stratejinizde Semrush aracının kullanarak işinizi büyütebilirsiniz. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret ederek, bizimle iletişime geçebilirsiniz.
E-Ticaret ve Dijital Pazarlama hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, E-Ticaret Bootcamp sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.