Site İçi SEO Nedir ? 8 Maddede Site İçi SEO Çalışmaları

Son günlerde sürekli karşımıza çıkan SEO kavramı, içinde bulunduğumuz dijital dünyayla beraber her geçen gün daha büyük bir yere sahip olmaya devam ediyor. Pandemi, e-ticaret ve dijital pazarlama kavramları ve SEO kavramını daha çok ön plana çıkardı. Bu sayede hepimiz bu konulara kulak aşinasıyız. SEO (Search Engine Optimization) bir web sitesinin arama motorlarında görünürlüğü arttırmak için kullanılan çalışmalar bütünüdür. SEO kavramı iki ana alt başlıkta inceleyebiliriz: Site içi SEO ve Site Dışı SEO. Bu yazıda Site İçi SEO başlığını inceleyeceğiz. Detaylar için okumaya devam edelim.

Site içi SEO (On Page SEO) , bir web sitesinin arama motoru sıralamasını iyileştirmek ve organik trafik kazanması için web sayfalarını optimize etmek demektir. Alakalı ve yüksek kaliteli içerik yayınlamanın yanı sıra, site içi SEO başlıklarınızı, HTML etiketlerinizi ve resimleri optimize etmeyi içerir. Ayrıca, web sitenizin yüksek düzeyde uzmanlığa, yeterliliğe ve güvenilirliğe sahip olduğundan emin olmak anlamına gelir. Bir araya getirildiğinde, web sitenizin arama sonuçlarında görünürlüğünü artıracak olan web sayfasının çeşitli yönlerini içerir. Site içi SEO, arama motorlarının web sitenizi ve içeriğini anlamasına aynı zamanda arama yapanın sorgusuyla alakalı olup olmadığını belirlemesine yardımcı olduğu için önemlidir. Site içi SEO, arama motorlarının web sitenizi ve içeriğini anlamasına katkı sağlar. Aynı zamanda arama motorunda bir arama yapıldığında, kullanıcının sorgusuyla alakalı bir web site olup olmadığını belirlemesine yardımcı olduğu için de önemlidir.

Genel anlamda site içi SEO’yu iyileştirmek için 8 önemli maddeye odaklanabiliriz.

Site İçi SEO İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

1-E-A-T

E-A-T , İngilizce’de Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness kelimlerinin baş harflerinden oluşur. Bu kavramlar Türkçe’de sırasıyla uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik anlamına gelmektedir. İçeriğin bilgilendirici, kullanıcıya yönelik olarak optimize edilmiş olduğunu ifade eder. Site içi referansların kaliteli ve güvenilir olmasının yanı sıra kullanıcılardan gelen geri bildirimlerle sitenizin dışarıya nasıl göründüğüne de dikkat etmelisiniz. İçerik yazarlarınıza yaptığınız bilgilendirmeler ve düşük performans gösteren içeriklerin düzenlenmesi veya silinmesi ile E-A-T puanınızı değiştirebilirsiniz.

2-Başlık Etiketi

Her web sayfasının baş bölümünde bulunan bir HTML etiketi olan başlık etiketleri, bulunduğu ilgili sayfanın konusuna dair bir ipucu veya bağlam sağlar. Arama motoru sonuç sayfalarında (genellikle tıklanabilir bağlantı olarak kullanılır) ve tarayıcı penceresinde belirgin bir şekilde öne çıkarılır. Başlık etiketinin organik sıralamalar üzerinde tek başına çok az etkisi vardır, bazen gözden kaçabilir. Bununla birlikte eksik, yinelenen ve kötü yazılmış başlık etiketlerinin tümü SEO sonuçlarınızı olumsuz etkileyebilir.

3-Meta Açıklamaları

Meta açıklamaları, sayfanın ne hakkında olduğuna dair bir açıklama sağlar. Genellikle sayfanın başlığının altındaki SERP’lerde görüntülenir. Google, meta açıklamaların sıralamalara yardımcı olmadığını savu. Ancak daha iyi açıklamaların yardımcı olduğuna dair anekdot niteliğinde kanıtlar vardır. Meta açıklamayı doğru şekilde optimize etmek, Google’ın web sitenizi kaliteli algılanmasına sebep olur.

SEO Kanalları

4-Başlıklar

Blog yazıları için başlık bulmanın önemli olmadığını düşünebil. Ancak bir web sitesinin yüksek tıklama oranına sahip olmasına harika bir başlık yardımcı olmaktadır. Bu yüzden başlıklar site içi SEO için oldukça önemlidir.

5-Anahtar Kelime Yamyamlığı

Bu kavram sitenizde aynı arama sorgusu için sıralanabilecek çeşitli blog gönderileri veya makaleleriniz olduğu anlamına gelir. Ya kapsadıkları konu çok benzer olduğu için ya da aynı anahtar kelime için optimize edildiklerinden birbirlerinin sıralama şansını tüketirler. Site yapınızda bazı değişiklikler yapmanız veya bazı makaleleri yeniden yazmanız sizi anahtar kelime yamyamlığından kurtaracaktır.

6-Görüntü Optimizasyonu

Resim eklemek, web sayfalarınızı daha çekici hale getirmenin yollarından biridir. Ancak tüm görseller eşit oluşturulmadığında bu durum web sitenizi yavaşlatacaktır. Görüntüleri doğru şekilde optimize etmek, değerli bir SEO varlığından en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır. Görseller sonradan düşünülmemelidir. İçeriğinizi destekleyen açıklayıcı başlıklar ve alternatif metinler kullandığınızdan emin olmalısınız.

7-Kullanıcı Katılımı

Web sitenizin site içi SEO öğelerini geliştirmek, işin yalnızca yarısıdır. Diğer yarısı, kullanıcıların hemen çıkmayacağından emin olmaktır. İçeriğinizi görüntülemeye, onunla etkileşime girmeye ve daha fazlası için geri gelmeye devam edeceklerinden emin olmalısınız. İlgili kullanıcıları elde tutmak kendi başına büyük bir zorluktur ama imkansız değildir. Kullanıcı katılımını artırmak için diğerlerinin yanı sıra site hızı, kullanıcı deneyimi ve içerik optimizasyonu gibi yönlere odaklanabilirsiniz.

8-LSI – Eş Anlamlı Anahtar Kelimeler

LSI anahtar kelimeleri bir sayfanın hem kalitesini hem de alaka düzeyini belirler. Bu sistem anahtar kelimeler ve bu kelimelerin eş anlamlısı olabilecek terimleri indeksler. Bu anlam eşleşmeleri ile kelimelerden birisi arandığında diğer kelimelerle eşleştirilir. İçerik zenginliğinin hedeflendiği bu teknikte site içi hiyerarşiye dikkat edilmelidir.

Neden Site İçi SEO İçin Çalışmalar Yapmalıyız ?

Site içi SEO kavramı, arama motorlarının modern arama optimizasyonlarına uygun bir web sitesi ayarlama işlemlerinin bütünüdür. İçerik kaliteniz, başlığınız, URL’nizin uyumlu olması, teknik altyapınızın sağlam olması, web sitenizin hızı, görüntülerinizin uyumluluğu gibi birçok konuyu kapsayan bir kavramdır. Site içi SEO tamamlanmadan site dışı SEO’ya geçiş yapmak arama motorlarında sıranızı düşüreceğini söyleyebiliriz.

4 Adımda Nasıl ve Neden Local (Yerel) SEO Kullanmalısın? yazımız ilginizi çekebileceğini düşünüyorum !

2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!

Kaynakça