Native Reklam Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

İngilizcesinin “Native Advertising” olduğu doğal reklamcılık, reklamın hedef kitlesindeki bireye satılacak ürünü veya hizmeti, kullanıcı reklama maruz kaldığını fark etmeden doğal bir şekilde pazarlama yoludur. Çoğunlukla dijitalleşme ile gelen bir reklam türü olduğunu düşünsek de uzun süredir dergilerde ve gazetelerde kullanılan bir yöntemdir. Native reklamın hem uzun süredir var olmasının hem de günümüzde de oldukça fazla kullanılmasının sebebi reklam havası içermemesidir. İnternet kullanımının hızlanarak arttığı bu dönemde reklam yorgunluğu yaşayan kullanıcılara, onları rahatsız etmeden tanıtım yapılmasının en güzel ve kullanışlı yollarından biridir.

Kelime olarak ilk anda bilinmedik bir terim olarak gelse de aslında internet sitelerinde veya farklı platformlarda çokça rastladığımız bir reklam türüdür. Gezi üzerine yazı yazan bir blog sayfasında karşılaştığınız otel isimlerinin ve fiyatlarının gösterildiği reklamlar, doğal reklamlara örnek verilebilir. Aynı zamanda bu gezi bloğunda uçak biletleri ve firmalarının gösterilmesi de doğal reklamlara birer örnektir.

Vegan makyaj ürünleri hakkında bir makale için girdiğiniz bir internet sayfasında yazının kenarında veya sonunda doğal makyaj ürünleri üzerine reklam görmeniz de farklı bir örnek olarak verilebilir.  Bu tür doğal reklamlar ağırlıklı olarak bloglarda, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya mecralarında, oyun sitlerinde veya Onedio gibi içerisinde testlerin, listelerin bulunduğu sitelerde kullanılmaktadır ama tabii ki hedef kitleye göre çok farklı yerlerde bu reklamlara rastlayabilirsiniz.

Native Reklamları 3 ana başlığa ayıracak olursak şu şekilde adlandırabiliriz:

  • İngilizcesi “In Feed/In Content” olan Instagram veya Facebook’da post akışında gördüğümüz, kişilere ilgilendikleri konulara göre post veya hikâye olarak çıkan reklamlardır. Ayrıca sponsorlu içerikler de bu reklam türüne örnek olarak verilebilir.
  • İngilizcesi “Content Recommendation Ads” Türkçesi de içerik önerisi reklamları olan, yazımızın başında verdiğimiz örnekteki gibi site içerisinde okunan içeriklerle bağdaşan reklam türleri bu yöntemin içine girmektedir.
  • İngilizcesi “Branded/Native Content Ads” olan markaların oldukça yaratıcı ve farklı şekilde kendilerini tanıttıkları reklamlardır.

Farklı Native Reklam Örnekleri

Spotify & Stranger Things

2017’de marka iş birlikleri ile gerçekleştirilen, kullanıcılar için oldukça dikkat çekici ve eşsiz bir deneyim sunan bu reklamı marka ve içerik içi reklam olarak örnek verebiliriz. Fotoğrafta gördüğünüz gibi dizide bulunan her karakterin özelliklerini veya yaptıklarını içeren aktiviteler için farklı şarkı listeleri oluşturulmuş.

native reklam nedir

Grammarly

Grammarly son yıllarda oldukça göz önünde olan bir Chrome eklentisi. Reklamları birçok şekilde karşımıza çıkıyor olsa da hepsinin ortak noktası Grammarly’nin ne işe yaradığını direkt olarak kullanıcıya tanıtıyor olmasıdır. Üstteki reklam örneğinde de gördüğümüz gibi e-mail kullanıcılarını hedef alarak uygulamanın kişiye getirdiği faydalardan bahsedilmiş.

native reklam

Snapchat Filtreleri

Markaların kendi ürünleri hakkında veya farklı konularda oluşturdukları, Instagram ve Snapchat gibi sosyal medya kanallarında kullanıcılarıyla paylaştıkları filtreler de doğal reklamlara örnek olarak verilebilir.

native reklam nedir

8fit

8fit kullanıcılarına evde yapabilecekleri kişiye özel egzersiz programları sunan bir uygulama. Bu marka da diğerleri gibi farklı çeşitlerde doğal reklam yöntemleri kullanıyor. Aşağıda verilen örnekte görüldüğü gibi konuyla alakalı bir fotoğraf ve uygulamanın kullanıcıya vaat edilenlerin yazdığı bir 8fit Google Ads reklamı görülmektedir.

native reklam

Özellikleri ve faydaları nelerdir?

Ürün doğal bir şekilde tüketiciye sunulmaya çalışıldığı için kullanıcılar bu reklamlardan rahatsız olmamaktadır. Bir yandan da kullanıcı etkileşiminin yüksek olması ve reklamın verimliliğinin ölçümlenebilir olması da büyük avantajlarındandır. Ayrıca kullanıcıların kendi istekleri ile etkileşim kuruyor olması da bu anlamda çok önemlidir.

Burada tabii ki önemli olan markaların hazırladığı reklamları olabildiğince profesyonel biçimde hazırlamasıdır. Öncelikle markanın ve satılacak ürünün hedef kitlesi belirlenmeli sonra tasarım üzerinde daha önce de belirttiğimiz gibi olabildiğince doğal olacak şekilde reklam hazırlanmalıdır. Bundan sonra ise bu reklamların yayınlanacağı siteler veya başka kanallar dikkatlice seçilmelidir. Her adımın kendi içinde önemi ayrıdır. O yüzden her adımda oldukça dikkatli davranılmalıdır.

Reklamlar ve pazarlama üzerine daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız şu yazılarımıza da bakabilirsiniz:

Etkili Bir Pazarlama Stratejisi: Duyusal Pazarlama

Programatik Reklamcılık Nedir? Dijital Reklam Yatırımlarının Verimini Nasıl Artırır?

Geleneksel Pazarlamadan Dijital Pazarlamaya

Kaynakça:

Cyberclick

Joinative

Pazarlama Türkiye

Mediacat

1 Comment

Comments are closed.