E-Ticaret Nedir?

Günümüz teknolojilerin gelişmesi aynı zamanda internet çağının başlaması ile birtakım yenilikler meydana gelmiştir. Bunlardan bir tanesi ise e-ticarettir. 1995 yılında internet kullanımının artması  ile aynı zamanda e-ticaret dediğimiz elektronik ticaret kendini göstermiştir. Ürün ve hizmetlerin elektronik bir ortam üzerinden satış, pazarlama, sigorta vb. gibi elektronik bir ortam yolu  ile gerçekleşmesiyle;

  1. Reklam ve Pazar analizinin araştırılması
  2. Siparişler ve kapıda ödeme 
  3. Teslimat
e-ticaretin-tarihcesi

E- Ticaretin Tarihçesi

19. yüzyılın başından itibaren şekillenen endüstri devrimi ile geleneksel üretim ve satış modeli süreç içerisinde değişime uğramasıyla üretim modeli daha seri, yoğun ve hacimli bir şekil almıştır. Bu sonuç itibari ile ekonomi modelinde genişlemeler meydana gelirken aynı zamanda yeni bir sektör ortaya çıkmıştır. Bu sektör bireyler üzerinde farklı katmanlar oluştururken, sosyo-ekonomik, sosyo-politik hem de kültürel anlamda farklılıklar meydana getirmiştir. 

Geçmişte endüstri devrimi dünyayı değiştirmişken yerini  teknoloji devrimine bırakmıştır. Bu sayede tüm dünyayı tekrardan değiştirmeye devam eden bir model ortaya çıkmıştır. Endüstri devrimi kendini seri üretim ve makineleşmede ön plana çıkarırken, günümüz teknoloji ağında ise yeni ekonomi modeli, e-ticaret, sürekli aktif olma (çevrim içi) ve elektronik iş gibi sürekli olan bir döngüyü ortaya koymaktadır.

Olmak üzere 3 ana etkeni bulundurmaktadır. Elektronik ticaret yapısını ise  doğrudan ve dolaylı olacak bir biçimde incelememiz mümkündür. 

Doğrudan E-Ticaret

Fiziksel olarak bir anlam taşımayan ürün ve hizmetlerin internet aracılığı ile pazarlama modeline doğrudan e-ticaret olarak ifade edilmektedir. Bunlara örnek olarak ise; oyun programları, eğlence, müzik, işitsel olarak sunulan hizmetler, danışmanlık vb. gibi sunumlar dahil edilebilir.

Dolaylı E- Ticaret

İnternet aracılığı ile alınan ürünün çeşitli aşamalardan geçmesi kısacası ürünün ödenmesi, siparişe verilmesi, ürünün paketlenmesi ve kargolar aracılığı ile ürünün müşteriye teslim edilmesine veya verilmesine dolaylı e-ticaret denir.

dolayli-e-ticaret

E-Ticaretin Temel Kullanıcıları

  1. Kamu Kurumları
  2. Bankalar
  3. Eğlence Sektörü
  4. Sigorta
  5. Pazarlama
  6. Perakende
  7. Yayınevleri
  8. Eğitim
  9. Gıda
  10. Hazır Giyim Sektörü
  11. Tekstil
  12. Üniversiteler
  13. Butikler
  14. KOBİ’ler
  15. Market Zincirleri
  16. Teknoloji Marketleri
  17. Yetenek Siteleri
  18. İkinci El Eşya Satışı Olan Siteler

E-Ticarette Dikkat Edilmesi Gereken Kuralları

Günümüzde online satış üst seviyede yer almaktadır. Fakat tüketiciler online alışveriş yaparken bazı detaylara takılırlar. Bunlar; site ile ilgili güven, ürün kalitesi, teslimat ve tedarik süreçler gibi hususlardır. Bu yüzden bir e-ticaret sitesinde hangi konular üstünde durulmalı ve nelere dikkat edilmeli maddeler halinde açıklayalım:

  1. Tüketicilerin sürekli olarak sordukları ‘Sık Sorulan Sorular bölümü’ geliştirilmeli ve tüketicilerin soru ve isteklerini düzenli olarak dönüşler yapılmalı.
  2. Satıcı Elektronik Ticaret Bilgi Merkezi kurmalıdır. (Elektronik Ticaret ile ilgili genel bilgiler ve haberler) 
  3. Tüketici ve satıcı arasında bir destek kanalı oluşturulmalı ve tüketicinin ulaşabileceği referans numara ve mailler site sayfalarında yer verilmeli.
  4. Ürün ve hizmet noktasında uyaranlar oluşturulmalı. Aynı zamanda ürün ve hizmetler ile açıklayıcı fiyat bilgisi ve özellikleri yer almalıdır.
  5. Tüketici satıcının kendisi ve ürünleri ilgili her türlü bilgiye ve hizmete ulaşabilmeli.
  6. Tüketicinin aldığı ürünün hukuksal anlamda geçerliliği ve bu geçerliliği sağlayacak bir belge beyan edilmeli.
  7. Sitenin kullanım açısından kolay karmaşık olmayan bir site yapısı oluşturulması.
  8. Tüketicinin ödeme kısmına geçmesi durumunda kişisel bilgilerini koruyan yasa ve beyanın sitede belirtilmesi.
  9. Tüketicinin ürünler ile ilgili şikayet ve talep oluşturması gereken bir sayfa oluşturulması ve bu kısımlara özen gösterilerek eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir.

Küreselleşme ve E-Ticaret

Bilgi toplumu yapılanması oluşurken diğer yandan küreselleşme kendine özgü olguları aynı zamanda dinamikleri ve süreçleri ifade etmektedir. Küreselleşmenin yayılması ile ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda değişimler meydana gelirken farklı kültürleri anlama ve benimseme gibi olguları içine almaktadır. Bu sayede uluslararası ilişkilerde ki bağın kuvvetlenmesi ve yoğunlaşmasını içeren tüm süreci dahil etmektedir. Küreselleşmenin bir önemli özelliği sınır tanımamasıdır. Liberal adımların atılması bir yandan küresel anlamda rekabeti oluşturarak teknolojik yenilerin oluşmasını ve gelişmesini sağlar. Bu da piyasanın hızlanmasına daha renkli bir dünya oluşmasına neden olur. E- Ticaret ise bu renkli dünyanın içinde yer alır. Çünkü kuşakların değişmesi, teknolojinin ön plana çıkması, çalışan birey sayısının artması ve zamanı esnek kullanmak için e-ticaret bu kısmın içinde yer alır aynı zamanda markanın hedef kitlesini tanımaya ve alışverişe yönlendirmeye daha yakın bir taraftadır.  Aynı zamanda e-ticaret marka ve şirket açısından ekonomik açıdan bir tasarruftur. Fiziksel bir mağaza ve şirket için oluşturulacak yapı daha masraflı aynı zamanda iyi bir mekan bulmak kurucular için zaman kayıplarına yol açabilmektedir. 

Kısaca özetlemek gerekirse internetin tüm her yere hakim olduğu bu dünyada her alanda büyük değişimler meydana gelmektedir ve gelmeye devam edecektir. Küreselleşme ile kuşaklar arasında fikir farklılıkları da meydana gelmektedir. Genç ve orta kesim interneti aktif bir şekilde kullanmaya başladıkça zamanı daha aktif yönetmeye ve işleri daha hızlı halletmenin yollarını aramaktadır. E-Ticaret iki kuşak için büyük bir alternatif olmaktadır. Saatlerce süren alışveriş 5 dakikalık bir süreç alırken istenilen bir ürün için uzun yollar sarf etmeye  gerek kalmamıştır. Bu kolaylık ile e-ticaret uzun bir süre zirvede yer alacaktır. Çünkü e-ticarette marka ve şirketler kolaylık yaşarken, tüketicilerde bu kolaylığı hissetmektedir. Özellikle pandemiden sonra tüketiciler olarak online eğitim hizmetleri, oyunlar, alışveriş vb. gibi sayfaların takipçisi olmaya başladı. Bazı şirketler bu kolaylığı fark ederek  home-office modeline geçerek tasarruf ettiğini aynı zamanda çalışanlarının performanslarının arttığını kaydetmiştir. Tüm bu etkenler meydana geldikçe her web sitesi kendine özgü yenilikler yapmaya başlamıştır. Örneğin bir boya markası  tüketicilerin boyanın evlerinde nasıl görüneceğini merak ettikleri için bir program geliştirerek telefon veya tabletlerinde telefonu duvara tuttuklarında değişimleri fark etmektedir. Bunun gibi veya benzer online deneyimsel pazarlama sağlayan pek çok marka tüketicilerinden olumlu geri dönüşler alarak  e-ticaretin ne kadar etki yaptığını ve firmalara ne kadar değer kattığı gözlemlenmiştir. 

İlginizi çekebilir: E-Ticarette Stok Yönetimi