Geleneksel pazarlama, online olmayan her türlü pazarlama faaliyetlerine denir. Telefon, billboard, gazete, dergi gibi pazarlama kanalları eski pazarlama biçimlerine örnektir. Yerel kitlelere ulaşmak için kullanılır yani kitlesel pazarlamanın parçasıdır ve oldukça yüksek bütçelidir. Bir de pazarlama stratejilerinde bugünlerde adından sürekli bahsettiren dijital pazarlama stratejileri vardır. Dijital pazarlama özelleştirilmiş hedef kitle ile direk teması sağlar ve kapsam alanı oldukça geniştir; kullanıcıya her an her yerde ulaşabilir. İki pazarlama aracının da kendi içinde pek çok artısı vardır fakat kilit nokta bütçeniz ve hedef kitledir. Firmaların büyüklüğü hangi pazarlama aracına öncelik verilmesi gerektiğiyle ilgili fikir verir. Hedef kitleniz genç bir kuşağa hitap ediyorsa dijital pazarlama ile hedef kitleyi yakalamanız daha yüksektir ama orta yaş ve üstü kuşağın geleneksel pazarlama ile var olma oranı daha yüksektir.
İşletmeler, markalarına daha çok trafik çekmek için pazarlamanın en etkili yollarını sürekli aramaktadır. Dijital ve sanal ortamın gelişmesiyle geleneksel pazarlama konusu günümüzde adından eskisi kadar söz ettirmemeye başladı. Teknolojinin gelişmesi pazarlama alanında yeni bir dönem başlattı. Ancak sadece dijital pazarlamayla var olan şirketler de bir tür geleneksel pazarlamayı kullanıyor diyebiliriz.
Geleneksel Pazarlama Yöntemleri Nelerdir?
Yerel Gazete Reklamları
Sınırlı bir pazarlama bütçesine sahipseniz gazete reklamları size ulaşılmaz görünmektedir. Ancak, reklamı topluluk bültenine veya yerel gazeteye yerleştirmek yeni müşteriler için harika bir yöntemdir. Gazete alma alışkanlığı teknolojiyle birlikte azalsa da yılların getirdiği bir gelenek olarak hala devam etmektedir. Bu strateji ile birlikte; aynı anda birden çok kişiye ulaşılmakta, logonun ve markanın aşinalığı artmaktadır.
Kısa Mesaj Pazarlaması
Cep telefonlarını kontrol sıklığımız göz önünde bulundurulduğunda ürününüzü, hizmetinizi veya kampanyalarınızı duyurmanın en hızlı ve etkin yolu sms ile reklam yapmaktan geçmektedir. Sosyal medya ve çeşitli mesajlaşma programları sms kullanımını azaltsa da kısa mesaj pazarlaması hala etkili bir geleneksel pazarlama stratejisidir. Sosyal medya yayınlarından farklı olarak, kısa mesajların %90’ı iletildikten 3 dakika sonra açılmaktadır. Bu nedenle kısa mesaj pazarlaması, kelimenin tam anlamıyla pazarlama mesajınızı müşterilerinize teslim eden anlık bir pazarlama tekniğidir. Ayrıca kısa mesaj pazarlaması, diğer geleneksel pazarlama yöntemlerine göre çok daha uygun fiyatlıdır. Zor olan tek şey ilk etapta müşterilerinizin telefon numarasını toplamaktır. Çevrim içi işletmeler, müşterileri ürün veya hizmet aldığında bilgilerine rahatlıkla ulaşabildikleri için bu durum çok daha kolaydır. Ancak çevrim dışı işletmelerde müşterilerin iletişim kurması şarttır.
Broşürler
Broşürler, kampanyalar ve özel teklifler için en çok tercih edilen yöntemlerinden biridir. Bu yüzden yeni başlayan veya fonları düşük işletmeler için broşür pazarlaması çok sık tercih edilmektedir. Kartvizitler, broşürler ve doğrudan posta ekrandaki kelimelerden daha kolay etkiler ve tüketicinin daha kolay tepki vermesini sağlar. Harika bir broşür için de 1 saat gibi kısa bir süre yeterlidir. Düşük maliyet, düşük risk ve az zamanla işletmelere yatırım getirisi sağlamaktadır. Broşür için altı adımlı kontrol listesi çıkarabiliriz.
Tutarlılık: Web sayfası ya da mağazada bulunan ürün veya hizmet aynı şekilde broşürde de sunulmalıdır.
Yazım Denetimi: Broşür, yazım veya dil bilgisi açısından doğru olmalıdır.
Görünüm: İşletmeyi hiç tanımayan biri broşürden etkilenmelidir. Bu işletmeyi profesyonel göstermektedir.
Değer Teklifi: Teklifler net olmalıdır. Broşür ne sunduğunu açıkça ifade etmelidir. Harekete geçirici net bir mesaj vermelidir.
İletişim Bilgileri: İşletmenizin ulaşılabilir olması gerekmektedir. Tüketicilerin işletme ile iletişim kurması mümkün oldukça kolay olmalıdır.
Dağıtım: Son olarak broşürden emin ve memnun kaldıktan sonra baskı alma işlemi gerçekleşir. Marka için dağıtım işlemini yapabilecek güvenilir broşür dağıtım firmalarıyla iletişime geçilir.
Sponsorluk
Sponsorluk, geleneksel pazarlama stratejilerinde çok önemli bir yere sahiptir. İşletmeyi çevrim dışı olarak tanıtmanın en etkili yöntemlerinden biridir. Hayır kurumu veya etkinlik desteği gibi yerel amaçlar ile potansiyel müşterileri arttırarak, işletme için olumlu bir izlenim yaratmaktadır. İnsanları sizi bir rakip üzerinden seçmeye teşvik eder. Doğru bir şekilde kullanıldığında bu pazarlama yöntemi, satışlarınızı hızla arttırabilir. Sponsorluğun belki de en önemli özelliği belirli bir kitleyi seçebilmenizdir. Marka sponsorluğu yapmanın birçok yolu vardır. Güzel bir amaç için para bağışı yapmak, ödüller vermek veya ücretsiz ekipman dağıtımı gibi gönüllü işler bu yollardan birkaçıdır.
Dış Mekan Pazarlama
Son olarak diğer yöntemlerden biri olan reklam panoları, posterler gibi ev dışı reklamcılık vardır. Bu yöntem sayesinde binlerce hatta milyonlarca alıcıya ulaşılabilir. Büyük nüfusa ulaşabilen geleneksel pazarlama stratejilerini kullanmak sizin için çok daha iyi olacaktır. Diğer yöntemlere göre daha çok bütçe gerektirse de büyük kitlelerin dikkatlerini çekmek size çok büyük bir avantaj sağlayacaktır.
İlginizi çekebilir: Pazarlama Karması Nedir? Bileşenleri Nelerdir?