Buz Dağının Görünmeyen Yüzü : ROAS

Arka planda olmasına rağmen işinin hakkını her zaman veren, mütevazı kelimesinin vücut bulmuş hali, reklam kampanyalarının vazgeçilmez ölçütü… Evet! onun adı ROAS.

Hadi hep beraber bu arkadaşımızı yakından tanıyalım. 🙂 ROAS nedir, nasıl hesaplanır ve nasıl iyileştirilir? gibi soruların cevaplarına geniş çerçeveden bakalım.

Image for post
Photo by Chase Chappell on Unsplash

ROAS Nedir?

ROAS, bir işletmenin reklam giderlerine harcadığı paraya karşı, bu reklamların işletmeye getirisini gösteren bir pazarlama ölçütüdür. Kısaca, reklam harcamasının getirisi diyebiliriz. Bundan dolayı bu ölçüt işletmelerin reklam planlamasının yapılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

ROAS Nasıl Hesaplanır?

ROAS= (KAZANÇ / REKLAM MALİYETİ) şeklinde hesaplanmaktadır.

Örneğin, E- Ticaret sektöründe var olan bir şirket sahibisiniz ve elinizdeki ürünleri satmak için sosyal medyaya 50.000 TL değerinde bir reklam veriyorsunuz. Reklam karşılığında şirketinizin kasasına 200.000 TL değerinde bir para giriyor.

Kazanç: 200.000

Reklam maliyeti: 50.000

ROAS: 4

Görüldüğü üzere ROAS değeri 4 olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yüzdelik değere göre ise yukarıda verilen formülü %100 ile çarptığımızda karşımıza çıkan sonuç bize ROAS değerini gösterir. Yani %400 sonucuna varmış oluruz. Kısaca bu 1 TL’lik reklam harcamanıza karşı 4 TL’lik bir kazanç sağlayacağınızı göstermektedir. Ancak bu yüzde, %100 değerinin aşağısında çıksaydı bu sizin zarar yaptığınızı gösterirdi. Sonuç olarak farklı varyasyonları olsa da hepsi aynı sonuca götürmektedir.

Ayrıca bu formül dünya genelinde kabul gören bir formül olmasına rağmen reklam maliyetine bağlı olarak bazı hususları göz ardı etmemenin faydası vardır. Bunlar, reklam maliyetinin içerisindeki personel harcaması ve komisyon olarak karşımıza çıkar.

Image for post
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

ROAS Nasıl İyileştirilir?

ROAS değerini ölçtüğünüzde şirket hedefleriyle örtüşmeyen bir değerle karşılaşmanız durumunda reklam bütçenizi arttırma kararı almanız muhtemeldir. Diyelim ki reklam bütçesini arttırma kararı aldınız ve bu karar doğrultusunda reklamlar aracılığıyla daha çok para kazanmak istediniz ama ne yaparsanız yapın istediğiniz o kazançlara bir türlü ulaşamadınız hatta ve hatta zarara uğradınız (bkz: Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak). İşte tam bu noktada ROAS değerini iyileştirmek için hemen hamleler yapmak zorundasınız. O zaman ROAS’ ı iyileştirmenin yöntemlerine madde madde hep birlikte bakalım.

Image for post
Photo by Susan Yin on Unsplash

ROAS’ı İyileleştirmenin Yolları

1. Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO)

Tabii ki başlı başına bir konu olan CRO, ROAS iyileştirmesinde başlı başına rol oynar. Bu iki kavram birbirleriyle yakından ilişkilidir. CRO, müşteriyi internet sitesinde tutarak,onu pazarlama hunisine dahil ederek müşterinin ürününüzü satın almasıyla sonuçlanan bir süreci kapsar. Özellikle alışveriş sepetini terk etme oranını düşürerek değerinizi iyileştirebilirsiniz. Araştırmalar ülkelere göre farklılık gösterse de bu oranın 2020 yılının sonunda %80’e kadar çıktığını gösteriyor. Yani ortalama her dört insandan üçü alışveriş sepetinde ürünü almadan çıkıyor. Bir diğer durum ise daha önce sizden alışveriş yapan müşterilerinizdir. Reklama tıklayan yeni müşterilerin eski müşterilerinize göre satın alma oranı çok daha düşüktür. Eski müşterilerinizin önüne öyle reklamlar çıkarmalısınız ki kendilerini özel hissederek o ürünü satın almaları gerekir. Siz, bu anlatılanları göz önünde bulundurduktan ve CRO faaliyetlerini de güzel bir şekilde yürüttükten sonra, ROAS değerinde ciddi bir artış göreceksiniz.

2. Anahtar Kelime Analizi

Image for post
Photo by Sixteen Miles Out on Unsplash

Doğru anahtar kelimeleri bulduğunuzda artık reklamlarda rakiplerinizden öndesiniz demektir. Hatta nokta atışı bir anahtar kelime sizin reklam gelirinizi arttırmanız için mükemmel bir fırsattır. Yani, doğru anahtar kelime seçimi yaparak sitenizin trafiğini arttırabilir ve bu sayede daha fazla gelir elde etmiş olursunuz.Bu arada uzun kuyruklu anahtar kelime taraması yapmayı sakın ihmal etmeyin asıl alıcılar o kuyruğun altında saklı benden söylemesi…

3. Negatif Anahtar Kelime

Aslında anahtar kelime taramasıyla aynı mantıkta çalışır. Fakat buradaki asıl amaç negatif anahtar kelimeleri belirleyip reklamlarda tıklama başına maliyeti azaltarak ROAS değerini iyileştirmektir.

4. Dikkat Çekin

Reklam şablonunda kullanacağınız görselin ve yazının hedef kitleye ulaşmasına, açık ve anlaşılır olmasına, içeriğinizde sizi rakiplerinizden öne geçirecek özelliğinizin belirtilmesine ve özgün olmaya özen gösterin. Bu, sizin reklam gelirinizi arttırarak ROAS değerinizi iyileştirmenizi sağlayacaktır.

5. Hedef Kitle

Image for post
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Hedef kitleniz içerisinde coğrafi konum, cinsiyet, yaş gibi faktörler bulunmaktadır. Sattığınız ürüne göre yukarıda saydığım faktörleri göz önünde bulundurarak bir strateji izlemeniz gerekmektedir. Reklamınızın hedef kitlesini doğru seçin ya da farklı kitlelere satış gerçekleştirme eğilimindeyseniz her farklı kitle için farklı reklam stratejileri izleyin. Örneğin, kadın ürünlerini satan bir firmaysanız hedef kitlenize kadınların ağırlıkta olduğu sosyal medya sitelerini ( Pinterest vb.) merkezinize alın.Eğer, erkeklerin ağırlıkta olduğu bir forum sitesine reklam verecek olursanız, karşınıza daha düşük ROAS değeri olarak çıkacaktır. Yani Müslüman mahallesinde salyangoz satmayın 🙂

6. Mobil Uyumluluk ve Site Hızı Optimizasyonu

E- Ticaret sektöründeyseniz zaten bu iki duruma aşinasınızdır.Fakat, tekrardan söylemekte fayda var. Müşteri web sayfanıza girdiğinde güzel bir deneyim ister.Eğer mobil uyumlu olmayan ve site açılış hızı yavaş olan internet siteleri öncelikle alıcı tarafında güven problemi oluşturabilir.Tüm bu problemler reklama tıklayıp sitenize gelen müşterinin ürünü satın almamasıyla sonuçlanabilir. Sonuç olarak reklam geliriniz düşer ve ROAS değeriniz istediğiniz seviyede olmaz. Bu problemleri hallederek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Sonuç

Özetle ROAS parametresi, bir şirketin reklam kampanyasının hedefine ulaşıp ulaşmadığı hakkında bilgi verir.Buradan alınan sonuçlara göre reklam verenler ,reklam giderlerini daha iyi optimize ederek karlılığını arttırma eğiliminde olacaklardır.Tüm bunlar göz önüne alındığında “ROAS nedir? “ ve “ROAS nasıl iyileştirilir?” soruları bu konu hakkında fikir sahibi olmanız neden olur. Ayrıca reklam kampanyalarınızı yönetmek için size her zaman kılavuz olacaklardır.

2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!

Kaynakça

https://www.optimonk.com/how-to-improve-return-on-ad-spend-roas-2/