Print on Demand türkçe karşılığıyla talep üzerine baskı, pandemiyle beraber yeni iş kurmak isteyenlerin en çok kullandığı yöntemlerden biri haline geldi.
Print on demand (Talep üzerine baskı) metoduyla Amazon, Etsy, Ebay, Redbubble veya Shopify gibi platformlar üzerinde satış yapan binlerce mağaza var. Talep üzerine baskı sistemleriyle mağaza sahipleri alışverişin oluşturduğu bazı maliyetleri Printful, Printify gibi bu hizmeti sağlayan aracı firmalara devredebiliyor. Bu sayede mağazalar risklerini azaltırken, müşterilerine hizmet vermeye devam ediyorlar.
ComCap verilerine göre 2017’den 2020’ye kadar, talep üzerine baskı hazır giyim sektörü yıllık %12’lik bir büyüme oranıyla büyüdü. Grand View Research’e göre 2030’a kadar bu büyüme oranının %24.7’ye ulaşacağı tahmin ediliyor.
Bugüne kadar “Fast Fashion” yani daha az maliyetle seri üretim yapan firmaların müşteriden beklentisi kıyafetlerde kullan-at yaklaşımını benimsemeleriydi. Moda endüstrisi, bu doymak bilmeyen tavrı nedeniyle bugün petrol endüstrisinden sonra dünyayı en çok kirleten ikinci endüstri olarak anılıyor.
Print on Demand ise adından da anlaşılacağı üzere yalnızca müşterinin talebi doğrultusunda ürünü pazara sunuyor. Bu sebeple halihazırda ekolojik kaygıları olan moda sektörünün gelecekte bu üretim modeline kayması şimdiden konuşuluyor. Artan enerji maliyetleri lojistik sistemlerinin de maliyetlerini artırdı. Talep üzerine baskı sisteminde ise müşteriye yakın üretim mantığı sayesinde bu maliyetlerin azaltılması söz konusudur.
Print on Demand Nedir?
Print on demand (talep üzerine baskı) genellikle Amazon, Etsy, Shopify gibi pazar yerlerinde baskılı ürünlerin satışını yapan mağazaların kullandığı bir yöntemdir. Bir tasarım yapar ve bunu bazı ürün çeşitlerine bastırılmasını talep edersiniz. Bu baskılar t-shirt, sweetshirt, şapka, bardak, poster, yastık kılıfı, metal su şişesi hatta duş perdesine kadar envai çeşit ürüne uygulanabilmektedir.
Printiful gibi firmalar 300 çeşit farklı ürüne baskı yapabilmektedir. Siz tasarımınızı yapıp ürünü mağazanıza yükledikten sonra geri kalan işler sizin için anlaştığınız firma tarafından halledilmektedir. Bu açıdan bakıldığında talep üzerine baskı bir pasif gelir kaynağı olarak sınıflandırılabilir.
PoD ve Dropshipping farkı nedir?
Print on Demand sistemi Dropshipping mantığına benzer bir işleyiş ile çalışır.
Kısaca anlatmak gerekirse sistem şöyle işler;
- Müşteri mağazanızdan ürününüzü sipariş eder.
- Satın alınan ürünün bilgisi print on demand sağlayıcınıza gönderilir.
- Print on demand hizmet sağlayıcınız ürünü ürettikten sonra müşteriye kargolar.
Bu şekilde bakıldığında dropshipping ile benzer bir satış yolu diyebiliriz. Tıpkı dropshipping’de olduğu gibi herhangi bir envanter tutmanız gerekmez. Bu da mali açıdan sizi büyük bir yükten kurtarır. Ayrıca paketleme ve kargolama da dropshipping’de olduğu gibi sizin için anlaştığınız firmalar tarafından halledilmektedir. Bu sayede zamandan da tasarruf etmiş olursunuz
Ancak talep üzerine baskının dropshipping’den ayrıldığı pek çok nokta var.
Bunlardan belki en önemlisi; Print on Demand’de tasarım ve ürünün ayırıcı özellikleri mağaza sahibinin kontrolündedir. Dropshipping yapanlar ise sadece aracı konumda bulunurlar, üreticinin ürünlerini kendi kanalları vasıtasıyla müşteriyle buluşturmaya çalışırlar.
Print on Demand ürünler kişiselleştirilebilirdir. Kişiselleştirilebilir ürünler son zamanlarda oldukça popülerdir. Deloitte’un 2015 yılında yaptığı bir araştırmaya göre müşterilerin %50’si kişiselleştirilebilir ürünlerin hediye için oldukça uygun olduğunu düşünüyor. Bununla beraber müşterilerin %81’i kişiselleştirilmiş bir t-shirt için daha fazla ödeme yapmaya hazır. Bu noktadan bakıldığında print on demand ürünlerin kişiselleştirilebilir olma özelliği müşteri nezdinde önemli bir artıdır. Dropshipping’de ise kişiselleştirme pek mümkün değildir.
Bununla beraber dropshipping’de ürünler hazırdır. Bir depoda hazır olarak bulunurlar. Sizden gelecek bir siparişe hazır beklerler ve sipariş geldiğinde müşteriye kargolanırlar. Print on Demand’de ise belli bir basım süresi vardır. 1 günden 3 güne kadar uzayabilen baskı süresi kargolarınızı müşterilerinize daha geç ulaştırmanıza sebep olabilmektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre müşterilerin %36’sı satın aldığı ürünlerde kişiselleştirme olanağına sahip olmak istiyor. Bununla beraber müşterilerin %48’i kişiselleştirilmiş ürünleri için daha uzun beklemeye razıdır.
İlginizi Çekebilir: https://101akademi.com/2022/04/dijital-pazarlamada-rakip-analizi-nasil-yapilir/
PoD Yapmanın Avantajları
Print on demand yaparken envanter tutmazsınız. Bu da sizin maliyetlerinizi büyük oranda düşürür. Bu aynı zamanda yaptığınız işin riskini de azaltır. Eğer ürünleriniz satılmazsa olan yalnızca kırılan gururunuza olur.
Düşük bir maliyetle iş kurabilirsiniz. Print on demand sisteminden yararlanarak bir mağaza kurmak için ihtiyacınız olan birkaç ücretli yazılım veya bir PoD sistemine üyeliktir. Ancak bu işte asıl ihtiyacınız sebat, hayal gücü ve yetenektir.
İstediğiniz kadar çeşitli ürünler sunabilirsiniz. Hayal gücü kısmı tam olarak burada devreye giriyor. Bir tasarımı hem şapka üzerinde hem de yastık kılıfında kullanabilirsiniz. Bununla beraber tasarımınız üzerinde küçük değişiklikler yaparak farklı ürünler olarak da sunabilirsiniz. Yazı fontundan, kelimelerin renklerine kadar her türlü varyasyonda değişiklik yapmak hem müşterilerinizin hangi tarz tasarımları beğendiğini anlamanıza yarayacak hem de mağazanızdaki ürün çeşitliliğini arttırmış olacaksınız.
Paketleme ve kargolama size ait değildir. Hem paketleme hem kargolama işi oldukça zaman harcamanıza sebep olacak işler. Özellikle işleri tek başınıza yürütmeye çalışıyorsanız bu iki işin halledilmesi size büyük oranda zaman kazandıracaktır.
Print on Demand ürünler kişiselleştirilebilir. Kişiselleştirilebilir ürünlerin son zamanda revaçta olduğundan bahsetmiştik. Bunu bir avantaja çevirebilir müşteri isteklerine göre ürünler tasarlayabilirsiniz. Bu size diğer ürünlerinden daha fazla zamana mal olsa da müşterilerin bu tarz ürünlere daha fazla harcamaya hazır olduğunu unutmamalısınız.
Print on demand ürünler “white label”dır. Yani bu ürünlerin herhangi bir etiketi yoktur. Bu sizi markalaşmaya götürebilir. Eğer niş bir market yakalarsanız ürünleriniz kısa zamanda markalaşarak daha fazla büyüyebilmektedir.
PoD Yapmanın Dezavantajları
Üretimde kontrolün dışında sıkıntılar oluşabilir. Bu noktada gerçekten güvenilir bir talep üzerine baskı firmasıyla çalışmakta yarar var. Hem kaliteli ürünler sunacak hem de iade konusunda zorluk çıkarmayacak firmalarla çalışmak sizi baş ağrısından kurtarabilir.
Ne kadar özgür olursan ol bir üretici firmaya bağlısınız. Bu sebeple bazen sattığınız ürünlerin üretici firmanın stoklarında kalmadığını görebilirsiniz, bu durumda müşterilere bu durumu açıklamak da size düşer.
Sıradan bir mağazadan daha uzun gönderim süresine sahip olabilirsiniz. Ürünlerinin basılması ve gönderilmesi birkaç günü bulabilmektedir. Bu sebeple müşterilerinizin daha sabırlı olmalarını sağlayabilmek için siparişlerinin onlara özel olarak üretildiğinden bahsedebilirsiniz.
İade hizmet politikanın sınırlarını kesin olarak belirlemelisiniz. Bir talep üzerine baskı servisiyle beraber çalıştığınız için iade sebeplerinin kulandığınız servis için de geçerli olması gerekir. Öbür türlü müşteriyle servis sağlayıcının arasında kalabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: https://101akademi.com/2021/12/e-ticarette-stok-yonetimi-nedir-nasil-yapilir/
Print On Demand Hizmeti Veren Web Siteler
Amazon Merch: Neredeyse hiçbir print on demand sisteminde olmayan bir özelliğe sahiptir. Buradan alınan bir ürünün maliyetleri direkt olarak ürünün fiyatından çıkarılarak satıcı komisyonunu kesilmektedir. Yani Amazon Merch’e bir kredi kartı tanımlamak zorunda değilsiniz. Aynı zamanda dünyada en çok kullanılan pazar yerinde satış gerçekleştirirsiniz. Tabi ki bu noktada rekabetin de olağanüstü derecede olduğunu söylemeye gerek yoktur.
Redbubble: Redbubble başka hiçbir pazaryeri ile entegre olmaz. Sadece kendi sitesi üzerinden print on demand servisi yapar. Bu sebeple burada tasarladığınız ürünleri yalnızca burada oluşturduğunuz hesap üzerinde satabilirsiniz. Ancak Redbubble’ın Google Alışveriş’de yer alması Google Alışveriş üzerinden ürünlerinize trafik sağlayabilmektedir.
Printful: En çok tercih edilen print on demand platformlardan birisi. Hem kaliteli ürünleri hem müşteri desteği daha maliyetli bir seçenek olmasını gölgede bırakıyor. Aylık herhangi bir ücret talep etmemesine rağmen ürün fiyatları diğer seçeneklerden bir tık daha yüksektir. Amerika ve Avrupa lokasyonlarında üretim yapan firmanın Amazon, Amazon UK, Etsy, Shopify gibi pek çok platformla entegrasyonu bulunmaktadır.
Gearbubble: Printful’a çok benzeyen platformun ondan ayrılan en büyük farkı aylık ücret talep etmesi. Aynı zamanda ürün başına daha uygun fiyatlar sunar. Bununla beraber diğerlerinden ayrılan en büyük farkı kolye ve bileklik gibi takı ürünlerinde de print on demand hizmeti sunmalarıdır.
Diğer talep üzerine baskı platformları;
Bu platformların bazıları da aylık ücret talep ediyor. Hemen hemen aynı kalitede ürünlere sahipler.
Adım Adım Print on Demand Sistemi
Print on demand ile ürün satmak yukarıda bahsettiğimiz pek çok avantajı dolayısıyla çok tercih ediliyor. Gelin bu sistemi daha iyi anlayabilmek için adım adım print on demand sisteminin işleyişine bakalım.
- Öncelikle bir tasarım hazırlarsınız. Bu komikli bir yazı, soyut bir görsel, veya bir vektör grafik olabilmektedir. Bu görseli hazırlayabileceğiniz pek çok ücretli veya ücretsiz seçeneğiniz var. Bunlardan bazıları;
- Photoshop
- Photopea
- Inkscape
- Canva
- Bu tasarımın uygulanacağı ürünleri belirler ve bunun ürün üzerinde yerleşimini yaparsınız. Bu ürünlerden bazıları;
- T-shirt
- Şapka
- Çanta
- Ayakkabı
- Bileklik-Kolye
- Çorap
- Yastık Yüzü
- Duvar Posteri
- Telefon Kabı
- Kupa
- Mouse Pad
- Masa Matı
- Sticker
- Notebook
- Battaniye
gibi pek çok ürün çeşidi bu platformlarda yer alır. Ancak her platform her ürünü içermez. Örneğin; takı kategorisindeki ürünler için Gearbubble tercih edilirken, t-shirt baskısı için Teespring tercih edilebilir. Mağanıza birkaç farklı platformu entegre edebilirsiniz. Bu sayede ürün çeşitliliğinizi arttırmış olursunuz.
- Ardından tasarımın ürün üzerindeki halini resim olarak siteden indirirsiniz. Bu resimleri beğenmediyseniz ürününüzü daha farklı arka planlarda gösterebileceğiniz oldukça fazla mock-up sitesi vardır. Böyle bir hizmete para vermek istemiyorsanız da Photoshop gibi yazılımlarla kendi mock-up’larınızı hazırlarsınız. Size yardımcı olabilecek bazı mock-up siteleri;
Mock-up üzerindeki tasarımlarınızın mümkün olduğunca görünür olmasına dikkat ediniz. Bu sebeple büyük tasarımlar yaparak ya da ürün fotoğraflarınızda tasarımın olduğu kısımlara odaklanarak diğer mağazaların önüne geçebilirsiniz. Unutmayın, müşterileriniz t-shirt değil sattığınız tasarımı satın alıyorlar.
Uyarı: Mock-up’larınızı tasarlarken yaptığınız tasarımın ürün üzerindeki boyutuyla mock-up üzerindeki boyutunun aynı olmasına dikkat ediniz. Ürün fotoğrafınızla gönderdiğiniz ürünün farklı olması sizi güvenilmez bir mağaza durumuna sokar. Müşterilerinizle aranızı bozmak istemesiniz.
- Amazon, Etsy veya Shopify mağazanıza üzerinde tasarımlarınızın yer aldığı ürünleri eklersiniz. Burada yapmanız gereken tasarımı alan kişilerin ürünü ne diye arayacaklarını tahmin ederek doğru anahtar kelimelerle ürünü pazara sunmaktır. Doğru SEO çalışmasıyla müşterilerinizin karşısına çıkabilirsiniz. Elbette ürünlerinizin daha görünür olması için ürünlerinizi Instagram, Pinterest gibi sosyal mecralarda paylaşabilirsiniz. Bu noktada sosyal medya çalışması yapmak size büyük avantaj sağlayacaktır.
- İlk sipariş geldiğinde eğer sisteminizi otomasyona bağladıysanız hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan sizden para çekilecek ve ürününüz basılıp müşterinize kargolanacaktır. Bu noktada aklınızda tutmanız gereken şey pazaryerlerinin müşterinin satın aldığı malın parasını anında sizin hesabınıza geçirmeyeceğidir. Bu yüzden talep üzerine baskı platformunuzda tanımlı kartınızın içinde mutlaka yeteri kadar para olduğundan emin olun.
Print on Demand Trendleri (2022)
Kişiselleştirilebilir Ürünler
Printiful kişiselleştirilebilir etiket üretiminde son yıllarda büyük bir artış gördüklerinden bahsediyor. Bununla beraber hoodie’ler ve şapka’lar da 2020-2021 yıllarının en çok satılanları arasındaydı. Bu ürünlerde işleme ile yapılan kişiselleştirmeler satın alınma oranını artırıyor.
Pandemi Sonrasına Uygun Ürünler
Kendisi bir e-ticaret uzmanı olan ve WholeSale Ted isimli Youtube kanalında Print on Demand ve e-ticaret hakkında içerikler üreten Sarah Crisp 2022 yılı için grup aktivitelerinin önem kazandığından bahsediyor. Sadece Amerika’da bu yıl için 2 milyon düğün rezervasyonu yaptırıldı. Bunun online mağazalar için büyük bir fırsat olduğunu belirtiyor. Düğünler dışında grupça yapılan kamplar, tatiller için özel olarak üretilen t-shirtler bu sene müşteriler tarafından çok fazla talep ediliyor.
90’lar ve 2000’ler
Etsy’de %1’lik satıcıların arasında bulunan Brittany Lewis’e göre bu yıl retro desenler, 90’lar ve 2000’lerin renkleri çok tercih ediliyor. Siyah üzerine beyaz fontla yazılan yazılar yerine daha renkli veya daha canlı tasarımlar yaparak, daha çok satış elde edebilirsiniz.
Ekoloji ve Sosyal Aktivizm
2021 yılında Statista tarafından yapılan bir araştırmada müşterilerin sürdürülebilir ürünlere olan yaklaşımları incelendi. Buna göre cevap verenlerin %27’si son 12 ayda ekolojik sebeplerden ötürü en az 1 ürün denediklerini belirtti. Katılımcıların %25’i 2021 yılında sürdürebilir modaya daha fazla harcadıklarını ifade etti.
Bu yaklaşımın farkında olan print on demand platformları ürünlerini eko-paketlemeye uygun hale getirdi. Bununla beraber ürünlerini biyolojik olarak bozunabilir materyallerden üretmeye başladılar. Doğaya daha saygılı ürünlerin yanı sıra tasarımlarda da soysal aktivizmin öne çıktığı söylenebilmektedir. 2020 yılı ile beraber geçirdiğimiz pandemi, yangınlar, türlü felaketler insanlarda bu konu hakkında en azından tepki belirtme ihtiyacı doğurdu. 2022 yılı için T-shirtler, çantalar ve şapkalarda bu tarz tasarımların yoğunlaştığı görülmektedir.
Son Sözler
Eğer Print on Demand sistemi size 2022 ‘de mağazanızı kurmak için mantıklı bir seçenek olarak göründüyse belirtmemiz gereken birkaç nokta var. Yaptığınız tasarımda telif hakkı ihlali yapmamanız mağazanızın akıbeti için oldukça önemlidir. Bu durum sonucunda telif sahibi tarafından başınız ağrıyabilir veya bir pazaryeri üzerinde satış yapıyorsanız mağazanız kapatılabilir. Telif haklarını Google üzerinden kontrol edebileceğiniz pek çok site bulunmaktadır. Her bir tasarımı yapmadan önce kafanızdaki içeriği sorgulatmanızda fayda var.
Ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
bu işi yapmaya hazırlanıyorum woocommerce ile güzel bir e ticaret sitesi kurdum binlerce ürün listeleme yaptım amerikaya satış yapacağım bu işin vergisel boyutu nedir türkiyede şirketim var faturayı türkiyeden keseceğim fakat vergiyi hem amerika hem türkiyeye mi vereceğiz yoksa sadece türkiyeye vermemiz yeterlimi