Web sitenizin performansı konusunda şüpheleriniz varsa ya da kullanıcılar için daha iyi bir versiyon olabileceğini düşünüyorsanız A/B Testi yöntemini deneyebilirsiniz. Peki, A/B Testi nedir, nasıl kullanılır? E-Ticaret 101 Akademi olarak bu sorulara yanıt verdiğimiz yazımıza buyurun!
A/B Testi Nedir?
A/B Testi farklı içeriklere sahip iki web sitesi ya da uygulama arasında hangisinin daha yüksek performans gösterdiğini anlamak için kullanılan bir yöntemdir. Bir sayfa içerisinde işlev, tasarım, kampanya, alışveriş seçenekleri, abonelik servisleri gibi özellikler değiştirilmiş iki ayrı versiyonda kullanıcılara sunulur. Sonucunda ise veriler toplanarak istatistiksel bir analiz yapılmaktadır.
Test, tamamen gerçek kullanıcılar tarafından yapıldığı için belirlenen parametreler çerçevesinde en güvenilir sonuçları verir. Böylece, site veya uygulamada değişiklik yapılırken kullanıcıların nasıl bir tepki verebileceği öngörülebilir hâle gelir.
Yapılan bu çalışmaların amacı; daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmaktır. Gerek görsel açıdan gerekse SEO bakımından kullanıcılar için site en iyi hâle getirilmeye çalışılmaktadır. Deney; metin, görseller, CTA, Landing page, SEO ve kişiselleştirme alanlarına odaklanır.
Kullanıcı deneyiminin genele hitap edecek şekilde optimize edilmesi siteye birçok farklı şekilde fayda sağlar. Örneğin e-ticaret siteleri müdavim müşteriler kazanır. Sonuçta, ödeme konusunda sıkıntı yaşayan, ürünlere zor ulaşan müşteriler bir sonraki alışverişte başka siteleri tercih edecektir. Bu test yöntemiyle bu tür problemlerden kaynaklı müşteri kaybının en aza indirilmesi sağlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir: İşletmelerde Kişiselleştirilmiş Pazarlama Stratejilerinin Önemi
A/B Testi Nasıl Yapılır?
A/B Testi tüm web siteleri ve uygulamalarda yapılabilmektedir. Bunun için ücretli ya da ücretsiz şekilde kullanılabilen farklı araçları tercih edebilirsiniz.
Test sonuçlarını manuel olarak analiz etmek doğru değildir. Yapılan ufak hatalar, yanlış sonuçlar çıkarmanıza ve tüm testin boşa gitmesine yol açabilir. Bunun yerine aşağıda da listelediğimiz bazı ücretsiz araçları kullanarak kesin sonuçlara ulaşabilirsiniz. Yaygın kullanılan AB testi araçlarına; Google Optimize, Clickflow, Optimizely, Unbounce ve VWO örnek olarak verilebilmektedir.
Google Optimize; 2016’da kullanıma açılan, ücretsiz testler ile ziyaretçi alışkanlıklarının analiz edilmesini sağlayan bir uygulamadır. Google Analytics hesabı ile entegre edilerek çok daha farklı istatistik ve verilere ulaşılabilmektedir.
Optimize özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için idealdir. Hemen hemen her ihtiyaca çözüm üretebilir. Kullanımı ve kurulumu kolaydır.
Clickflow; Google Search Console ile kullanabileceğiniz, tıklama oranlarına göre SEO optimizasyonu yapabileceğiniz bir analiz aracıdır.
Optimizely; ücretli test araçlarından biridir. Kullanımı kolaydır ve herhangi bir teknik bilgi gerektirmez. Kullanıcılar sadece sürükle bırak yaparak A/B Testi oluşturabilmektedir. Optimizely Landing page ile test yapılmasına imkan verir.
Unbounce; Yine Landing Page üzerinden test yapabileceğiniz bir AB testi aracıdır. Kullanımı ücretlidir.
VWO; Sitenin görsel tasarımına odaklanan bir araçtır. Kullanımı ücretlidir.
Peki, test neleri kapsar?
Oturum kayıtları, sayfa içi metin ve anketler, kullanılabilirlik ölçüsü, ziyaretçi davranışları gibi birçok parametrenin verileri toplanır.
- Görsel tasarım, banner ve ürün görsellerini içeren farklı tasarımlar kullanıcılara sunulmaktadır.
- Çeşitli başlıklar denenerek etkileşim oranları karşılaştırılmaktadır.
- İçeriklerin dili ve hitabeti test edilir. Resmi ya da daha samimi metinler hazırlayarak kullanıcıların verdiği tepkiler incelenir.
- Reklamlar, e-posta pazarlama kampanyaları ve arama motorlarındaki reklamlar test edilmektedir.
- Anketlerle hedef kitle ve hedef kitlenin eğilimleri saptanır.
- Optimizasyon süreci planlanır.
- Uygulamaya konulacak çeşitli varyasyonlar oluşturulmaktadır.
A/B Testi Ve SEO
AB testleri Google botlarını yanlış yönlendirdiğinde arama motorlarındaki sıranız olumsuz etkilenebilmektedir. Fakat doğru biçimde uygulandığında ise SEO değerlerinizi kesinlikle değiştirmez. Bazı site sahipleri bu konudan endişe duysa da ufak ayarlamalar ile sorun yaşamadan istediğiniz denemeleri yapabilirsiniz. Peki, bu ayarlamalar nasıl yapılmaktadır?
1-)Öncelikle testi çok uzun süre yayında tutmak Google ‘nin isteyeceği bir şey değildir. Botlar bunu bir aldatmaca olarak algılayacağı için SEO değerleriniz zarar görür. İdeal süre 2-4 hafta arasıdır.
2-)Rel=’’canonical’’ kodunu kullanmak indeksleme sürecinde farklı web sayfalarının bir sayfaya Google botlarını yönlendirmesini sağlar.
İlginizi Çekebilir: Google EAT İle Sitenizi SEO Dostu Yapacak 5 Yöntem
AB Testi Faydalı mı?
Öncelikle böyle bir yöntemin her koşulda fayda sağlayacağını belirtelim. Sonuçta elde edeceğiniz veriler sayesinde sitenizi optimize ederek hem kullanıcı sayınızı hem de sitede geçirilen süreyi arttırabilirsiniz. Başka bir deyişle; anket şirketlerinin markalar için sahada yaptığı araştırmayı, daha ucuz bir şekilde çevrim içi olarak yapma imkanı buluyorsunuz.
En üst düzeyde yarar sağlama;
A/B Testinden yüksek verim almak istiyorsanız ilk olarak bazı konulara karar vermeniz gerekli. Örneğin, web siteniz için A/B Testi yöntemini kullanmayı düşünüyorsanız öncesinde bunu ne amaçlaya yapacağınızı belirleyin. Hedefinizi öncesinde belirlemek hem doğru araçları kullanmanızı sağlar hem de testten elde edeceğiniz verileri daha doğru analiz etmenize yardımcı olur.
Planlamayı bu şekilde yapıp yola çıkarsanız sitenizde ya da uygulamanızda yapacağınız değişiklikler doğrudan hedef kitleye yönelik olur ve başta belirlediğiniz hedefe çok daha rahat ulaşırsınız.
Hedefinizi belirledikten sonra web sitenizde hangi unsurları değiştirmek istiyorsunuz bunları belirleyin. Fakat sadece görsel tasarımları ve metinleri değil, pazarlama ve reklam alanında yapacağınız dönüşümleri de detaylıca not edin.
Sonuç olarak; doğru bir strateji uyguladığınızda bu tür deneylerin faydalı olmama ihtimali neredeyse yoktur. Bununla birlikte, A/B Testi SEO konusunda da nasıl bir yol izleyeceğiniz hakkında yardımcı olur.
Nelere Dikkat Edilmeli?
- A/B Testinde kullanıcılara sunulacak varyantlar, aynı dönemde gösterilmelidir. Özellikle e-ticaret sitelerinde mevsimlere göre ziyaretçi sayısı değişebileceğinden test süresi makul düzeyde tutulmalıdır.
- İlk madde ile bağlantılı olarak testin zamanlaması da son derece önemlidir. Yine e-ticaret üzerinden örnek verecek olursak; kış ürünleri satan bir web sitesinde yazın test yapmak doğru değildir. Çünkü sitenin trafiğinin en düşük olduğu dönem yaz aylarıdır. Test için en doğru zaman sitenin en yoğun oldu dönemlerdir.
- Test sonuçlarını almak için acele edilmemelidir. En az 2-4 hafta arası yayında kalmalıdır. Fakat bu sürenin üzerine çıkmak da doğru değildir. Testi çok uzun süre yayında tuttuğunuzda SEO değerleriniz olumsuz etkilenebilmektedir.
- Sağlıklı bir analiz yapabilmek için kullanıcılara sunulan her iki varyantın da etkileşim alması gerekir. Eğer varyantlardan biri yeteri kadar trafik almıyorsa değiştirilmelidir.
- Kontrol edilecek sürümler hakkında öncesinde araştırma yapmak ve bilgi almak önemlidir. Böylece beklentiler doğrultusunda istatistikler yorumlanabilmektedir. Başka bir site için yeterli olmayacak deney kitlesi, sizin için yeterli olabilmektedir.
- Ziyaretçilerin her iki versiyonu da test etmesi analizlerin daha doğru yapılmasını sağlar.
- A/B Testi sunulurken, öğeler üzerinde kullanıcıların kafasını karıştıracak kadar fazla farklılıklar olmamalıdır. Örneğin iki sürüm arasında sadece bir banner ya da bir buton değiştirilebilir. Sonuçlara göre hangisinin daha faydalı olduğu tespit edildikten sonra diğer öğleler teste tabi tutulabilmektedir.
- Bu tür denemeler tek seferde sonuç vermez. Belli bir süreklilik gerektirir. O nedenle adım adım ilerleyerek ve sitenizi optimize etmek için en azından 4-5 testi ziyaretçilerinize sunmalısınız.
- Test tamamlandığında çeşitli araçlarla sonuç analizle edilmelidir. Manuel olarak yapılan değerlendirmeler yanıltıcı çıkarımlar yapmanıza sebep olabilmektedir.
AB Testleri Siteye Zarar Verir mi?
AB testlerinin site üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmaz. Aksine Google, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için uygulanan bu tür yöntemleri fazlasıyla sever. Yalnızca ziyaretçileri yanıltacak, kötü amaçlarla başlatılan testler SERP sıralamasını düşürür.
Bu yazımızda AB testi konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret ederek, bizimle iletişime geçebilirsiniz.
E-Ticaret ve Dijital Pazarlama hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, E-ticaret Bootcamp, sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.