Kampanya Optimizasyonu Nedir ? Nasıl İşler ?

Bir kampanyayı optimize etmenin birçok yolu vardır. Ancak bu yazıda kampanyalarınızın performansı üzerindeki etkiyi hızla yaratmak için birkaç ipucundan bahsedilecektir. Kampanya optimizasyonu için önce temelleri gözden geçirelim.

Kampanya Optimizasyonu Nedir?

Bir pazarlamacının farklı dijital kanallarda performansı arttırmaya çalışmak için uyguladığı bir süreçtir. Bu pazarlama kanallarının birkaç örneği arasında Google Reklamları, Facebook Reklamları vb. sayılmaktadır. Bir dijital pazarlama stratejisi çerçevesi izleyerek, ekibiniz hızlı bir şekilde performansını artabilmekte ve ücretli dijital kanallar aracılığı ile daha fazla gelir elde edebilmektedir.

11,489 Social Media Marketing Illustrations & Clip Art - iStock

Herhangi bir kanal optimizasyonunu yapmadan veya belirli bir pazarlama kampanyasını optimize etmeden önce, öncelikle hangi temel performans göstergelerini(KPI) geliştirmek istediğinize karar vermelisiniz.

Kampaya Optimizasyonu İçin En Önemli KPI’lar Hangileridir?

KPI esas olarak Key Performance Indicator(Anahtar/Temel Performans Göstergesi) sözcüklerinin kısaltılmasıdır. KPI; şirketlerin, projelerin veya bireylerin stratejik hedefleri ile ilgili olarak ne kadar iyi performans gösterdiklerini ölçmenin bir yolunu sunmaktadır.Bu şekilde, iyi tasarlanmış KPI’lar, mevcut performans seviyelerinin ve işletmenin olması gerektiği yerde olup olmadığının net bir görüntüsünü veren araçlarıdır.

Platformdan platforma, bu KPI’lar değişecektir. Ancak, her zaman birkaç tanesi sabit olacaktır. Örneğin; Ücretli Arama, Görüntülü Arama ve Facebook vb. platformlarında olup olmadığını optimize etmek isteyeceğiniz birkaç KPI’ dan bahsedilmiştir. Bu KPI’lar dijital pazarlama stratejinizin önemli bir parçası olacaktır.

Reklam Harcamasının Getirisi (ROAS)

ROAS( Return On Ads Spend): Google Ads ya da yayınlanan diğer reklam yatırımlarının firmaya getiri oranı olarak tanımlanabilir.

Reklamlara harcanan miktara kıyasla dönüşüm değerinizdir. Yani elde ettiğiniz kazancın reklam maliyetine oranıdır. Bu, ilk tıklamadan ödeme sürecine kadar tüm ücretli pazarlama hattınızın ne kadar verimli olduğunu gösterir.

ROAS Nasıl Hesaplanır?

ROAS=(Kazanç / Maliyet) * 100

ROAS Hesaplama Örneği:

4.500 TL maliyeti olan bir Google Ads Reklam Kampanyasından 1.750 TL’lik bir satış gerçekleştirdiğinizi düşünelim.

Maliyet: 4.500 TL
Kazanç: 1.250 TL
ROAS = (1250 / 4.500 )* 100 = % 27

Tıklama başına maliyet

TBM, tıklama başına maliyet, verdiğiniz reklamlara her tıklama yapıldığında ödemiş olunan bütçedir.

TBM’de rekabeti yenmek için doğru miktarı ödemek her zaman önemli olsa da, firmalar tıklama başına asla çok fazla ödeme yapmak istememektedir. Fazla ödeme yapılmışsa; herhangi bir kanalda karlı bir kampanya yürütmek neredeyse imkansız olacaktır.

Dönüşüm oranı

Söz konusu olan web siteyi kaç kişinin ziyaret ettiği ve ziyaretçilerin kaçının ürün satın aldığı ya da bültene abone olduğu hakkında bilgi veren istatistiktir. Bir web sitesini ziyaret edenler ile aktif kullanan ziyaretçilerin sayısını karşılaştırır. İnsanları sitenize çekmek savaşın sadece yarısıdır.

Buradan, gelir elde edebilmek için dönüşüm oranını üst düzeye çıkarmak için sitedeki küçük ayrıntılara bakılmalıdır. Satın alma süreci olabildiğince sorunsuz hale getirmek için çekici başlıklar, görseller ve sosyal kanıtlar eklenebilmektedir. İnsanlar nereye girdiklerini bilmek isterler.Bu yüzden onları ikna etmekte web sitesi / firma sahiplerinin görevidir.

Kampanyanızı optimize etmeden önce önemli KPI’lardan bahsettik. Şimdi kampanya optimizasyonu yapabiliriz.

Adwords Illustration | Adwords, Google adwords, Google ads
Google Ads Kampanyaları

Google Ads Kampaya Optimizasyonu Nasıl Yapılır ?

Dijital kampanya optimizasyonu bölümünde, Google Ads’ den bahsedilecektir. Google Ads, dinamik bir yapıdadır. Rekabetin yoğun olduğu sektör ve ürün gruplarında kampanya optimizasyonu günlük olarak yapabiliyor olsa da; ancak bu Google’ın çok tavsiye ettiği bir durum değildir. Google Ads’de bir dijital kampanyayı optimize ederken, gerekli adımları atmanın çok kolay bir yolu vardır. İşte önerilerden birkaçı:

1)Negatif Anahtar Kelimeler Ekleyin

Kampanya başlatmak için önce, seçilmiş olan anahtar kelimelere göre hangi arama terimlerinin arandığını görmek gerekir. Firmalar çoğu zaman, reklamlarını tetikleyen arama teriminin işletmeleriyle tamamen alakalı olmadığını göremezler. Bu nedenle pazarlama harcamalarını boşa tükettiklerini söyleyebiliriz. Alakasız aramalara neden olan ifadelerin negatif anahtar sözcükleri optimize etmek; Dönüşüm Oranını ve Reklam Harcaması Getirisini artıracaktır.

2)Açık Artırma Bilgilerini Kullanın

Arama terimlerinin büyük bir çoğunluğu işletmeyle alakalı ise, bir sonraki Açık Artırma Analizi raporuna bakmak önerilmektedir. Çoğu zaman, firmaları düzenli olarak geride bırakan ve daha düşük bir Tıklama Oranına ve hatta Dönüşüm Oranına sahip olmanıza neden olan bir rakip söz konusudur. Durum böyleyse, anahtar kelimeleriniz için teklifleri artırmak veya bunun Gösterim Payında rakipleri geçmeye yardımcı olup olmayacağını görmek için teklif stratejisi tamamen değiştirilebilmektedir.

3)Kalite Puanını Arttırın

Google Ads’deki en önemli metriklerden biri tıklama oranı ve kalite puanıdır. Çok fazla bütçe harcanan bir terim olduğunda göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus, o terimin kalite puanını değerlendirmektir. Anahtar kelime veya reklam düzeyinde kalite puanını artırmak, yapılacak çok yönlü en iyi optimizasyonlardan biridir. Kalite puanı reklamlarınızın ve anahtar kelimelerinizin kalitesini ve alaka düzeyini değerlendirmek için kullanılan bir ölçümdür. Aslında üç unsuru değerlendirir; reklam alaka düzeyi, açılış sayfası deneyimi, site hızı ve beklenen tıklama oranı. Kalite puanı ne kadar yüksekse, mevcut reklam konumunun korunması için o kadar az teklif vermek ve harcamak gerekecektir.

Diğer Teklif Ayarlamaları

Yukarıdakilerin hepsini yaptıysanız ve hala istediğiniz sonuçları alamıyorsanız, boşa harcanan harcamaları azaltmanın muhtemelen başka yolları vardır. Örneğin, kampanyanızla ilgili olarak haftanın gününe / günün saatine göre bir rapor alın. Muhtemelen gece veya haftanın belirli bir günü performansın çok daha düşük olduğu bir zaman vardır. Bu zamanlarda reklam sunmayı ortadan kaldırarak, harcamalarınızı yüksek dönüşüm sürelerine dönüştürerek performansı hızla artıracaksınız.

Google Ads kampanyalarınızda performansı arttırmanın birçok başka yolu vardır, ancak bunların, işletmeniz için önemli olan TPG’ leriniz üzerinde en hızlı etkiyi elde etmek için en yüksek etkiye sahip, en az çaba gerektiren yöntemler olduğunu göreceksiniz.

Bu adımları izleyerek dijital pazarlama kampanyalarınızı ve genel stratejinizi sistematik olarak optimize edebilir ve işletmeniz için daha fazla gelir elde edebilirsiniz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere:)

2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!