Girişimcilik Ekosisteminde Nasıl Hayatta Kalınır?

1730’lu yıllardan itibaren hayatımızda olan girişimcilik kavramı son zamanlarda oldukça önem kazanmıştır. Geçtiğimiz sene ve bu yılın girişimcileri kendilerini pandeminin içinde bulmuşlardır. Hem avantaj hem dezavantaj olan bu dönemi atlatan projeleri başarılı bir geleceğin beklediğini söyleyebiliriz.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-8.png

Peki Bahsettiğimiz Girişimcilerin Çıkmaz Sokağa Girmesinin Sebepleri Nelerdir?

  • Ekip arkadaşlarının birbiriyle olan iletişimi çok büyük bir önem arz ediyor. Güçlü iletişime sahip olmayan ekipler yatırımcıların dikkatini kötü anlamda çekiyor.
  • Ekip içerisindeki iş dağılımına değinecek olursak; işe göre kişi değil, kişiye göre iş verilmeli. İnsanların işlerini zorunluluktan değil severek yapması bu aşamada oldukça önemli.
  • Konsantrasyon / Motivasyon eksikliğini herkes yaşayabilir zaman zaman durup sonrasında da hızlı bir şekilde toparlanmak gerekiyor yoksa ekosistemden elenme riski gün geçtikçe artıyor.
  • Global zihniyetin gün geçtikçe öneminin artmasıyla beraber eğer bu zihniyette değilsen pazar seni eliyor.
  • Hataları kabul etmemek ve devamında da aksiyon alamamak. Her görüştüğünüz insana göre fikir değiştirmek değil fakat önerilenleri not alıp sonrasında değerlendirip gerektiğinde de uygulamanın projeyi daha farklı noktalara taşıdığını görüyoruz.
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-9.png

Girişimcilik 101 Adımları

İşleyişe gelecek olursak da ‘Girişimcilik 101’ olarak adlandırabileceğimiz işleyiş şekli var. İlk aşamada dikkat etmemiz gereken noktalar;

  1. ‘İş modeli kanvası’ nı oluşturup güncel tutmak. İş fikriniz sabit değil olabildiğince esnek tutmalısınız.
  2. ‘Pazar araştırması’ her geçen gün Türkiye’de ve Dünya’da yeni fikirler girişimler çıkıyor. Hem onlardan yeri geldiğinde ilham almak ve piyasadan geri kalmamak çok önemli. Belirli aralıklarda pazar araştırması yapmalısınız.
  3. ‘Persona kitlesi belirleme’ tek çeşit müşteriye odaklanmak ya da hedef kitlenizle iletişim kuramamak. Pandemi ile birlikte sosyal medyanın önemi artmışken verimli kullanmak da bir o kadar önemli. Kitlenizle soru cevap halinde, onların istediklerine göre içerik planı yapmanız size etkileşim olarak geri dönecektir.
  4. ‘Prototip geliştirme’ sunacağınız ilk üründe olabildiğince basit bir ürünle çıkmak müşteri kitleniz tarafından beğenilecektir.
  5. ‘Yatırımcı aramak’ girişimciler için para kadar yatırımcının çevresi ve bilgisi de oldukça önemli.

Girişimcilik tam konsantrasyon isteyen, psikolojik olarak gel – git’i çok olan, zorlu bir süreç. Bu noktada dana ve tavuğun hikayesinin iyi bir benzetme olduğunu düşünüyorum. Sabah kahvaltılarının meşhur yemeği sucuklu yumurtadaki bu iki önemli oyuncunun rollerine ve bu kahvaltımız için yaptıklarına baktığımızda, tavuk kendisinin ürettiği bir ürünü sunarken, dana vücudunun bir parçasını sunmaktadır. Tavuk kahvaltımızda katkıda (contributed) bulunurken dana kendini adamıştır (committed).

Girişimci olmak istiyorsak kahvaltıdaki dana olmayı göze almak zorundayız. ‘ *(1)

2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!

Kaynak:

*(1) Start Up Dergisi – Yenilerin 10 Büyük Hatası / İhsan Elgin