Pazarlamanın En Heyecanlı Hali: Oyun Temelli Pazarlama

Oyunun en heyecanlı yerinde aniden karşımıza çıkan sinir bozucu reklamlar… Bu cümleden yola çıkarak bu olayı aklınızda canlandırmanızı istiyorum. Oyun esnasında aniden beliren ve göze batan reklamlardan dolayı oyundan soğumuş olabilirsiniz ya da reklamı yapılan markaya karşı önyargınız oluşmuş olabilir. Haliyle pazarlama açısından negatif yorumlanan bu reklam stratejisi kendine yeni bir alternatif yaratmıştır. Daha doğal ve daha etkileyici bir pazarlama stratejisi olarak oyun temelli pazarlama adı altında karşımıza çıkan bu stratejiyi daha iyi anlayabilmek için iş ortağı olan oyun sektörünün üzerinde durmamızda fayda vardır.

2020 yılı sonunda açıklanan verilere göre 162 milyar dolar pazar büyüklüğüne sahip olan dijital oyun sektörünü pazarlamacılar yakın markaj altına almış bulunmaktadırlar. Genç hedef kitlesine sahip olan bu sektör, pazarlamacıların iştahını bir o kadar kabartmıştır. Birçok insanın oyunları hayatlarının merkezine konuşlandırdığı gözlerden kaçmamıştır. Zihinlerini rahatlatmak, boş zamanı değerlendirmek ve eğlenmek için insanlar video oyunları oynamayı tercih etmektedirler. Tüm bunları ortak paydaya aldığımızda ise oyun temelli pazarlamanın bu sektörde neden bu kadar önemli olduğunu rahat bir biçimde anlayabiliriz.

NOT: Oyun temelli pazarlamanın türevlerine göre farkının, oyunun içine gömülü bir şekilde olması gerektiğinin unutulmaması gerekir.

Oyun temelli pazarlama örnekleri

Oynadığımız oyunlarda bazen reklamları net bir şekilde görebilirken bazen subliminal mesaj gibi açık bir şekilde algılayamayabiliriz. Gelin hep beraber video oyunlarının içerisine kıvamında serpiştirilmiş reklamlara göz atalım.

MMORPG Oyunları

2018 yılında Riot Games ve Mastercard arasında başlayan ortaklık 2021 yılında hala devam ettiği görülmektedir. League of Legends oyunun ilk küresel sponsoru olan Mastercard, reklamlarını oyunun içerisine göze batmayacak bir şekilde yerleştirdiği görülmektedir. LOL adıyla bilinen oyunun dünya şampiyonluk liginde sihirdar vadisi olarak adlandırılan haritanın çeşitli yerlerinde reklamlarını her turnuvada görmemiz mümkündür.

oyun temelli pazarlama

Futbol Oyunları

Gerek PES gerek FIFA konsol oyunları olsun futbol oyunlarının hepsinde bu reklamlar açık bir şekilde görülmektedir. Futbol oyunları oyun temelli pazarlamanın en çok tercih edilen oyun türlerinin başında gelmektedir. Bunun sebebi gerçek hayatta karşılığının bulunmasıdır. Nasıl ki gerçek futbol müsabakalarında reklam panoları varsa futbol oyunlarında da haliyle reklam panoları bulunmaktadır. Bu durum oyuncular tarafından hiçbir zaman absürt karşılanmamıştır.

pazarlama-oyun

Yarış Oyunları

En sevdiğim oyun ve en sevdiğim ayakkabı markasının ortaklığı beni çok heyecanlandırmıştı. Üstelik oyun temelli pazarlama için en uygun oyun türlerinden biri olan yarış oyunlarında böyle doğal bir reklam pek tabii kendine hayran bıraktı. Need for Speed oyunundaki bu reklam panosu gayet dolgun ve iğreti etmeyecek şekilde oyunda yerini almış bulunmaktadır. Ayrıca; kariyer siteleri, gıda ve hizmet sektöründen birçok reklam Need for Speed oyunu içinde bulunmaktadır.

pazarlama-yaris oyunlari

Hep iyi olacak hali yok ya!

İnsanlar doğal olarak oynamaktan keyif aldıkları oyunları tercih ederler. Böylece oyun esnasında karşısına çıkan reklamlar da onlarda pozitif etki bırakır. Bazı durumlarda ise işler bu kadar yolunda gitmemiştir.

  • Mesela yerli yersiz reklamlar bunun başını çekmektedir. Bu durum oyuncular tarafından kötü karşılanabilir ve bundan dolayı markaya karşı ön yargı kaçınılmaz olur.
  • Oyunun içerisini adeta reklam tarlasına dönüştürmek de pek mantıklı olmasa gerek. Her yerinde reklam yerleştirmesi olan bir oyun doğallığını kaybedecektir. Bundan dolayı, marka bilinirliği oluşturmak istenirken marka ismi zedelenmiş olur.
  • Kötü oyun deneyimi kötü reklam performansı yaratabilir.  Penn State Üniversitesi Reklamcılık ve Halkla ilişkiler bölümünde doçentlik yapan Frank Dardis, zor olan oyunların ya da kötü deneyim yaşayan oyuncuların markalara karşı olumsuz tavır takındıklarını belirtti. Söz konusu cümleyi örnekleyen en iyi oyun türü ise yarış oyunlarının olduğunu şahsen söyleyebilirim. Yarış oyunlarında sürekli kaza yapan, yol tutuşunu, şeklini ve hızını beğenmediği arabalara markasına karşı olumsuz bir tutum içerisine girdiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
  • Bazı oyunlarda siyasetçiler kendi reklamlarını oyun temelli pazarlama stratejisiyle sunmuşlardır. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçiminde Barach Obama’nın başkanlık kampanyasını yürüten şirketin bu pazarlama stratejisini kullandığı açıkça görülmüştür. The Crew ve NBA oyunlarında bunun örneklerine rastlayabiliriz.
pazarlama oyun

     Yukarıda verilen örnekler oyun sektörünün geneline hitap eden örneklerdir. Örnekleri çoğaltmak mümkündür. Oyun temelli pazarlamanın pastadan pay almaya yönelik hareketleri ilerleyen zamanlarda oyun sektöründe net bir şekilde kendini hissettirecektir. Beklemede kalın…

2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!

Kaynakça:

Real Business

Pc Gamer

cbsnews.com

reddit.com

fivebyfiveglobal.com

dailyupcormer.com