İçerik Pazarlama 101

Dijital dünyada başarılı olabilmenin en önemli anahtarlarından biri, elinizdeki içeriği doğru pazarlayabilmektir. Pazarlarken ise içerik pazarlama taktiklerini bilmenizde fayda var. İçerik pazarlama; markalar için farkındalık oluşturma, yeni kullanıcıları çekme gibi birçok işe yarar. Bu yüzden hedef kullanıcı kitlesine doğru saatte, doğru mesajla ulaşabilmek sizin öncelikli hedefiniz olmalıdır.

İçerik pazarlama hedeflerinize ulaşabilmeniz için dikkat etmeniz gerekilenleri 5 başlıkta toplayabiliriz.

İçerik Pazarlama İçin 5 Taktik

1. Hedef kitleyi doğru belirleyin

Elinizdeki içerikle ilgilenebilecek kitleyi doğru tanımalısınız.

  • Yaş grubu
  • Coğrafi konum
  • Eğitim seviyesi
  • Cinsiyet
  • Gelir düzeyi
  • Medeni durumu

Yukarıdaki temel faktörlerin yanı sıra; içeriğe, ürüne, markaya ilgi duyacak kitleyi stratejilerinize göre özelleştirebilirsiniz.

2. Rakiplerinizi araştırın

İçerik pazarlamasında başarılı olabilmek için, başarılı olmuş ve olamamış örneklere hakim olmak ve bu örneklere göre bir yol belirlemek önemlidir. Kıyaslama yapmak aynı sektörde yer alan şirketlerin çokça kullandığı bir araçtır. Ayrıca rekabet gücünüzü ve performansınızı artırmak içerik pazarlamasında başarıya ulaşmanızı sağlayacaktır.

Rakiplerinizin kullandığı dili, sosyal medya platformlarını, verdikleri reklamları ve birçok aracı incelemek fikir edinmenize yardımcı olacaktır. 

3. Kaliteli içerik üretin

İçerik pazarlarken çok büyük kitlelere ulaşsanız dahi bu başarıyı sürekli hale getirmelisiniz. Bu noktada sürekliliği sağlayabilmek için en büyük yollardan biri içeriğinizin beklentiyi karşılaması ve özenle hazırlanmış olmasıdır. Mesela noktalama işaretlerine uyulmamış, yazım hatalı, devrik cümleli ve sokak diliyle yazılmış içeriklerin hedef kitleniz tarafından antipatiyle karşılanacağını söyleyebilirim. Mail listenizden ayrılabilir ya da üyeliklerini sonlandırabilirler.

İçeriğiniz de başlıca dikkat etmeniz gereken unsurlar:

  • Yeterli uzunlukta olmalı. Çok uzun ve kelime kalabalığı bulunan içeriklerin; çok kısa ve yeterli bilgi içermeyen içeriklerin okunma oranları zamanla azalabilir.
  • Google aramalarında en üst sıralara çıkmanın yolu SEO’dan geçtiği için yazılarınız SEO uyumlu olmalı. SEO hakkında ayrıntılı bilgi için SEO’nun Dijital Dünyadaki Gücü konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Kaliteli görsel kullanmaya ve görsel boyutuna dikkat etmelisiniz. Her platformun görsel boyutu değişkenlik gösterebiliyor. Görsel içeriklerde bu boyutlara dikkat edin.
  • İçeriğinizde kullandığınız görselleri de konunuza göre isimlendirmelisiniz.

4. Doğru araçları kullanın

İnternette içerik üretmek için kullanabileceğiniz hali hazırda birçok kaynak var. Örneğin blog yazılarınız için Medium’u tercih edebilir, WordPress’ten ücretsiz olarak kendisi sitenizi kurabilir, Canva’dan ücretsiz olarak içeriğinizi tamamlayıcı tasarımlar yapabilirsiniz.

  • Google Analytics ile içeriğinizi analizini yapabilirsiniz. Yani içerik trafiğinizi kontrol edebilirisiniz.
  • Google Alerts ile içerik pazarlarken en çok kullandığınız anahtar kelimeleri için günlük, haftalık ya da aylık alarm oluşturun; böylece kelimelerin geçtiği ve öne çıkan içerikleri takip edebilirsiniz.

5. İçeriklerinizi raporlayın

Uzun vadede içerik pazarlamasında başarılı olabilmek için elinizdeki verileri doğru kullanmalı ve bu verileri yorumlamalısınız. Daha sonra ise analizlere göre aksiyon almanız gerekecektir.

İçeriklerinizi pazarlamaya başladıktan sonra belirli aralıklarla (haftalık, aylık) raporlar hazırlayabilirsiniz. Görüntülenme sayısı, tıklanma oranı, etkileşim oranı gibi, içerik pazarlamasında başarılı olup olmadığınızı anlayabilmek için analiz etmeniz gereken faktörleri bir tabloda veya grafikte incelemek sizin için verimli olacaktır.

Diğer bir nokta ise en yüksek etkileşim aldığınız günleri, saatleri takip etmek ileride pazarlayacağınız içeriler için belirleyici olacaktır.

2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!

Kaynakça