Pazarlamada doğru ürünü ya da hizmeti doğru müşteriye ulaştırmak büyük önem taşıyor. Bir pazarlamacının bunu yapabilmesi için müşterisini tanıması ve onun neye ihtiyaç duyduğunu doğru anlayabilmesi gerekir. Her tüketici benzersiz isteklerle gelir. Tüm kullanıcılara aynı stratejiyle yaklaşmak kampanyalarda istenilen başarıyı getiremez. Bu noktada segmentasyon devreye giriyor. Pazarlama segmentasyonu ile müşterilerin ihtiyaçlarını analiz edebilir, müşterilerle olan iletişiminizi genişletebilirsiniz.
Pazarlamada Hedeflemeyi Anlamak
Pazarlamada hedefleme, bir kitle içerisinden belirli müşteri grubuna konsantre olmak için büyük bir pazarı daha küçük bölümlere ayıran bir stratejidir. Siz özelliklerine göre bir müşteri segmenti tanımlayabilirsiniz ve onlara hizmet etmeye odaklanabilirsiniz.
Markalar, tüm pazara ulaşmak yerine o pazardaki belirli bir grupla bağlantı kurmak için hedef pazarlamayı kullanırlar.
Hedef pazarlamanın avantajı pazarlama çabalarınızı belirli tüketici gruplarına hedeflemenin, ürünlerinizin veya hizmetlerinizin tanıtımını, fiyatlandırmasını ve dağıtımını daha kolay ve uygun maliyetli hale getirmesiyle tüm pazarlama faaliyetlerinize odaklanmanızı sağlamasıdır.
Pazar Segmentasyonu
Pazar bölümlendirme bir hedef pazarın daha küçük ve tanımlanmış kategorilere bölünmesi süreci olduğunu söyleyebiliriz. Müşterileri ve kitleleri demografi, ilgi alanları, ihtiyaçları veya konumları gibi benzer özellikleri paylaşan gruplara ayırır.
Pazar segmentasyonu, pazarlama çabalarının ve kaynaklarının doğru müşteriye ulaşmasını bunlarla beraber hedeflere daha kolay odaklanmayı sağlar. Pazar segmentasyonu, müşterilerinizi tanımanıza, pazar segmentinizde neye ihtiyaç olduğunu belirlemenize ve bu ihtiyaçları ürün veya hizmetlerinizle en iyi nasıl karşılayabileceğinizi belirlemenize olanak tanır.
Segmentasyonun Faydaları
- Güçlü pazarlama mesajları
Hedef kitleniz net olduğunda onların nelere ihtiyacı olduğuna ve neleri duyarak etkileneceklerine odaklanmak daha kolaydır. Geniş bir kitleye hitap etmek için genel ve belirsiz bir dilden kaçınmanızı sağlar. Kampanyalarınızı yürütürken daha net bir tavır sergileyebilirsiniz.
- En etkili pazarlama taktikleri
Mevcut pazarlama taktikleri arasından hangisinin en iyi olduğunu bilmek çok zor olacaktır. Bu sebeple farklı segmentleri kullanmak, sizi en iyi sonuç verecek stratejiye yönlendirir. Yani hedef kitlenizi tanıdığınızda onlara ulaşmak için en iyi çözümleri ve yöntemleri belirleyebilirsiniz.
- Potansiyel müşteri
Pazarlama mesajı açık, doğrudan ve net olduğunda doğru kişiyi çeker. Potansiyel müşterilerin alıcıya dönüşme oranı çok daha yüksektir.
- Rakiplerden Farklılaşmak
Değer önerilerinde ve mesajlarda daha spesifik olmak rakipleriniz arasından sıyrılmanızı sağlar. Diğer markalarla kaynaşmak yerine belirli müşteri ihtiyaçlarına odaklanarak markanızı farklılaştırabilirsiniz.
- Müşteri yakınlığı
Müşterilerinizi yakından tanıdığınızda onların neye ihtiyacı olduğunu bilirsiniz. Onlara bu doğrultuda ürün, hizmet ve teklif verdiğinizde aranızdaki bağ güçlenecektir. Hatta belki de kalıcı hale gelecektir.
- Odaklanmak
Belirli bir odak grubunuz olduğunda dikkat dağıtıcı unsurlardan etkilenmemiz daha kolay olacaktır. Böylece hedef pazarınızdan uzaklaşmanızı engelleyecektir. Yeni pazarlama taktikleri belirlemenizi ve fırsatları fark etmenizi de kolaylaştıracaktır.
Segmentasyon Türleri
Pazar segmentasyonu dört ana grupta toplanmıştır:
- Demografik segmentasyon
- Psikografiksegmentasyon
- Davranışsal segmentasyon
- Coğrafi segmentasyon
Demografik Segmentasyon
En basit ve genel segmentasyon türüdür. Yaş, cinsiyet, din, konum, meslek gruplarına göre insan grupları oluşturur. Örneğin kırışıklık giderici krem, 16 yaş grubundan ziyade 30 yaş üzeri gruptakiler için daha uygundur.
Psikografik Segmentasyon
Benzer düşünen insanların alışveriş alışkanlıkları da birbirine benzer. Tüketiciler tutumları, yaşam tarzları, ilgi alanları veya değerlerine göre sınıflara ayrılırlar. Örneğin bir tüketici hız tutkunuysa Bugatti araç tercih listesinde yer alacaktır.
Davranışsal Segmentasyon
Davranışsal segmentasyon, müşterilerin eylemlerinden elde edilen iç görüleri kullanarak müşterileri yaptıklarına böler. Müşterilerin bir şirketle etkileşime girerken veya satın alma kararı verirken sergilediği davranış kalıplarına dayanır.
Coğrafi Segmentasyon
İnsanlar coğrafi sınırlara göre sınıflandırıldığında pazarlamacılar belirli bir alandaki müşterilere daha iyi hizmet vereceği aşikardır. Tüketicileri segmentlere ayırmak için coğrafi birimlerin yanı sıra iklim, kültürel tercihler, kırsal-kentsel ayırımı gibi faktörler de kullanılmaktadır.
Pazarlama Segmentasyon Stratejisi Nasıl Geliştirilir ?
1-Mevcut müşterilerinizi analiz edin.
Pazarlamacıların müşterilerin gösterdiği davranışları anlamasına yardımcı olacaktır. Müşterilerle etkileşim kurmak için yapılabilecekler:
Geri bildirim alın: Müşterilerinize ürününüzle ilgili deneyimlerini sorun ve buna göre optimize edin. Satış ekibinizle beyin fırtınası yapabilirsiniz. Müşteriyle en çok iletişimi satış ekibi kurar ve müşterileri en çok bu ekip tanır. Bu ekibin tecrübeleri kritik bir kaynaktır.
Web sitenizi analiz edin: Web sitenizde ne kadar süre geçiriliyor, hangi sayfada en fazla zaman harcanıyor, hemen çıkma oranı nedir gibi metrikler kullanılarak müşterilerinizi ve etkileşim seviyelerini anlayabilirsiniz.
Kitlenin ilgisini analiz edin: Bir tüketici belirli ürün kategorisini keşfetmek için web sitenizi ziyaret ediyorsa, onları psikografik segmente koyabilirsiniz.
2- Ürününüz için bir tüketici segmenti grubu oluşturun:
Tüketicinizi anladıktan sonra hedef grubunuzun tam resmini çekebilirsiniz. Böylece tüketicinizi 360derece anlayarak onlar için doğru pazarlama stratejisi oluşturabileceksiniz.
3- Ürününüz için marka konumlandırması oluşturun:
Pazarlamacı potansiyel müşterisinin kim olduğunu bildiğinde ürünü kullanıcının sorunlarına hitap edecek şekilde konumlandıracağını söyleyebiliriz.
4- Markanıza uygun doğru pazar segmenti bulun:
Burası ürününüzün konumlandırmasını tüketicinizin gereksinimleriyle ilişkilendirdiğiniz yerdir. Ürününüz hangi sorunu çözüyor? Şu anda böyle bir çözümle hizmet verilmeyen bir müşteri segmenti var mı? Bu soruları bağlayarak size uygun müşteri segmentini bulabilirsiniz.
5- Kampanyanızı başlatın:
Artık kampanyanızı başlatmaya hazırsınız…
Kişiselleştirme Pazarlama hakkında yazımız ilginizi çekecektir. İşletmelerde Kişiselleştirilmiş Pazarlama Stratejilerinin Önemi bu linkten ulaşıp okuyabilirsiniz.
Haziran kampımıza başvurdunuz mu ? Acele edin ve yeriniz ayırın ! E-Ticaret 101 Akademi Haziran Kampı Başvurularını Açtık !
Kaynak