Persona Nedir, Nasıl Oluşturulur ?

Persona, mevcut (veya ideal) müşterinize dayanan yarı kurgusal bir karakterdir. Kişiler, ürün pazarlamanızı geliştirmek için kullanıcılarla konuşarak ve çeşitli demografik ve psikoğrafik verilerle bölümlere ayırarak oluşturulur.

Persona, en yaygın hedef kitlenizin basit bir temsilidir. Bu hedefler doğrultusunda ihtiyaçları standartlaştırmanıza ve daha hızlı çözümler almanıza yardımcı olur. Benzer kullanıcılarınızla bir tema olarak düşünebilirsiniz. Bu tema içinde klasörün adı, fotoğrafı ve kısa açıklaması vardır.

Neden Personaya İhtiyacımız  Var ?

Persona bir işi büyütmek ve geliştirmek için son derece faydalıdır. Diğer bir deyişle insanların ürünleri aramayı, satın almayı ve kullanmayı ve farklı yollarını keşfetmeye yardımcı olurlar. Böylece çalışmalarınızı gerçek insanlar ve kullanım durumları için deneyimi iyileştirmeye odaklayabilirsiniz.

Çoğu durumda, kişileri dört kişiyle sınırlamanızı tavsiye ederiz. Her bir ekstra persona, en önemli hedeflere odaklanma yeteneğinizi azaltabilir. Araştırmanın temel amacının sorunlara ve çözümlere öncelik vermek olduğunu unutmayın.

Persona Nasıl Oluşturulur ?

1-Verilerinize Daha Yakından Bakın

İlk adım, başta persona olmak üzere keşif aşamasında toplanan verilerinize daha yakından bakmaktır. Öncelikle problemler olmak üzere en önemli içgörülerinizi etiketleyin. Eğer bir müşteriyle çalışıyorsanız, paydaş bakış açınızı da hesaba katmalısınız. Bir persona, iş hedeflerini de yansıtmalıdır. Hem kullanıcıların hem de işletmenin ihtiyaçları, dengeli ve başarılı bir persona yaratmak için çok önemlidir.

Ya gerçek kullanıcıyı araştırmak için zamanım yoksa?

Bazı durumlarda, hedef kullanıcılarla röportaj yapmak için zamanınız veya paranız olmaz. Ancak paydaş içgörünüze ve rakip analizinize dayalı olarak persona oluşturmak hala mümkündür. Sosyal medyanın rekabetçi ürünlerine daha yakından bakabilir ve ne tür insanların onunla etkileşime girdiğini görebilirsiniz.

Bu aşamada kurgusal profilden kaçınmanız gerektiğini unutmayın. Daha sonraki işlemleriniz için herhangi bir değer getirmez ve bazı durumlarda zarar verebilir.

2- Kalıpları Tanımlayın

Analiz etmek için biraz veri topladığınızda, trendleri belirlemenin zamanı geldi. Çakışmanın doğal olarak ortaya çıkıp çıkmadığını görmek için etiketlenmiş verilere daha yakından bakmanın zamanı geldi. Bu noktada, farklı insan gruplarının konuya yeni bir yaklaşımı olduğunu anlamalısınız.

3- Bir Kişilik Oluşturun

Persona 5 ana unsurdan oluşur. Şöyle ;

  • Fotoğraf
  • İsim
  • Açıklama
  • Kullanıcılar
  • Sorunlar

Her birine daha yakından bakalım.

Fotoğraf

Kişilerinizi adlandırmayı ve onları temsil eden bir resim yüklemeyi unutmayın. Sanal kimliklerini oluşturmanıza yardımcı olacak ve ekibiniz tarafından kolayca tanınabilecektir. 

İsim

Her Persona’nın benzersiz bir adı olmalıdır. 

 Açıklama

Açıklama alanı kişilerinizi özetleyebileceğiniz bir yerdir. Bu bölüm kurgusal karakterinizin arka planını ve mevcut arzularını içermelidir. Hizmetinizi veya aracınızı kullanmak için birincil motivasyonları nedir? Birkaç hedeften ve kullanıcı eylemlerinin istenen sonucundan oluşmalıdır.

Sorunlar

Her Persona farklı sorunları temsil eder.

4- Paylaşın

Kuruluşunuz içinde iyi bir şekilde dağıtılmamışsa, Persona’nın hiçbir değeri yoktur. Tüm ekip üyeniz, birincil kişilerinize aşina olmalıdır.  Hedef kullanıcılarınız için temel sorunlar ve bunların farklı gruplar içinde nasıl farklılık gösterdiği konusunda güncel olmanıza yardımcı olacaktır. 

Örneğin, yeni bir özellik hakkında konuştuğunuzda, birincil Persona’nız olan Tim’in bu konuda ne düşüneceğini ve onun motivasyonlarıyla nasıl uyumlu olduğunu düşünün.

Röportajlardan birkaç geniş kişilik oluşturduktan sonra, senaryolar aracılığıyla ayrıntı eklemek için istediğiniz kadar zaman harcayabilirsiniz. Onlarla yeterince konuşursanız, kullanıcılarınızı tanırsınız. Ne istediklerini bileceksin çünkü size söyleyecekler. Ancak, ihtiyaç duyduklarını çıkarmak büyük beceri gerektirir. Kişileri çeşitli senaryolara sokmak, sizi farklı perspektiflerde düşünmeye teşvik edecektir. Bu nedenle ürününüz yavaş yavaş kullanıcı merkezli ve kullanıcı odaklı hale gelecektir.

Kişiler oluştururken hatırlamanız gereken en önemli tavsiye, kullanıcınızı asla kutulamamaktır.  Onlara kutsal davranın.

Persona Örnekleri

Bir önceki yazımıza şu adresten ulaşabilirsiniz https://101akademi.com/blockchain-hakkinda-kisaca-her-sey/

Bizden haber almak isterseniz bültenimize abone olabilirsiniz ! En son yayınlanan yazılardan anında haberdar olur…

Kaynak

uxplanet.org

www.hotjar.com