Teknoloji ve internet tabanlı girişimlerde ve makaleler/yazılarda sıkça rastladığımız bir terim MVP konsepti. Dijital ve sektörel bilgim olmadığı zamanlar MVP benim için tek bir anlama geliyordu, Most Valuable Player(En Değerli Oyuncu.) Sonrasında hayatıma NBA dışında dijital ve teknolojik terimler girmeye başlayınca MVP = Dirk Nowitzki ( Her zaman sadık bir Dallas Mavericks fanatiğiyim ve öyle kalacağım) olmaktan çıkıp Minimum Viable Product(Minimum Geçerli Ürün) anlamına gelmeye başladı.
Girizgahdan sonra sıra MVP konsepti nedir sorusunun cevabını vermeye geldi. MVP, Lean Startup (Yalın Girişim) anlayışıyla hayatımıza girmiş ve öğrenmenin etkisini vurgulayan, kullanıcılardan en hızlı şekilde geri-bildirim almaya odaklanan bir konsept.Diğer bir yandan MVP konseptinin popülaritesinin artmasında büyük katkısı olan Eric Ries’in konsepti açıklaması şu şekilde;
Yeni bir ürünün en az eforla,en fazla kullanıcı geri-bildirimi alınmasına olanak sağlayan bir sürümü.
Diğer bir noktada MVP yeni ürün geliştirme sürecinde ekiplere çok büyük faydalar sağlamaktadır.
MVP Konsepti’nin Yararları Nelerdir ?
1-Karar verme süreçlerinde destekleyici ve kolaylaştırıcı etkisi bulunmaktadır.
Özellikle kullanıcılardan alınan geri-bildirim ürün geliştirme aşamasında işe yarar verilerin karar mekanizmasında kullanılmasında yarar sağlayacaktır.
2- Hipotez ve A/B test süreçlerine katkı sağlar.
Bu testler ürün geliştirme süreci için çok büyük bir önem arz etmektedir. Bu yüzden Hipotezleri test etmek sürecin doğru işlemesi için atlanılmaması gereken bir nokta.
3- Geri-bildirimler doğrultusunda alınan kararlar ile ürün geliştirme sürecindeki maliyetin minimize edilmesine katkı sağlar.
Yanlış noktalara odaklanıp, eldeki parayı yanlış yönetmek kesinlikle hiçbir şirketin ve girişimcilerin istemeyeceği bir durumdur.
Bu noktada Yalın girişim(Lean Startup) metodolojisi/konseptinin kurucusu olan ve girişim dünyasında önemli bir isim olan Steve Blank, MVP’yi aşağıdaki cümlelerle açıklamakta;
MVP’yi kısaca özetledik, peki gerçek hayattaki MVP örnekleri neler? Hangi girişimler/şirketler var?
AirBNB
MVP tabiiki de bu kadar kısa açıklanabilecek bir konsept değil.Sizleri sıkmadan, anahtar noktaları aktarmaya çalıştım.
Sonraki yazılarda “MVP Fonksiyonlarının Belirlenmesi” , “MVP konseptiyle ürün geliştirme teknikleri” ve kullanıcılardan geri-bildirim almamıza yardımcı olan “Kullanıcı Deneyim Araştırmaları” konularına değineceğim.
2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!