2022 senesinde arama yapanların %70’i yaptıkları bir Google aramasında çıkan sonuçlardan ilk 5 site haricinde başka bir siteye tıklamamıştır. Bu sebeple siteler üst sıralarda bulunabilmek için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Çünkü üst sıralarda yer alanlar daha çok ziyaretçi alıyor ve dolayısıyla daha fazla reklam geliri elde etme imkanları oluyor. Arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için kullanılabilecek 2 yöntem var. Bu yöntemler ücretli ve organik trafik olarak anılıyor. Bugün organik bir şekilde üst sıralarda yer almayı sağlayan bir metrikten bahsedeceğiz; Google EAT’den. Ücretli yöntemler ve SEM konusuna ilgili blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Google EAT, Google’ın Arama Motoru Değerlerdiricileri Kılavuzu’nda adı geçen bir konudur. E-A-T sayesinde site sahipleri uzmanlık, otorite ve güven ölçümlerinin nelere göre yapıldığını öğrendiler. Google EAT, SEO uzmanlarının algoritmayı anlamlandırmak için kullandığı metriklerin bir kısaltmasıdır. E-Ticaret 101 Akademi olarak bu yazımızda Google EAT metriklerinin ne olduğundan ve E-A-T ile SEO ilişkisinden bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dileriz.
Google SEO 2022 İçin Neler Değişti?
Google belirli aralıklarla algoritmasının daha iyi çalışabilmesi için güncellemeler yayınlıyor. Yayınladığı güncellemeler sonrasında pek çok sayfanın performansı etkilenmektedir. Bu sebeple bu değişiklikleri takip etmek site sahipleri ve SEO uzmanları için oldukça önemlidir.
Google en son güncellemesini Mayıs 2022’de yayınladı. Google’ın pek çok güncellemesi ufak çaplı algoritma değişikliklerini içeriyor. Bir de bunun yanında “core update” denilen ve çok kapsamlı SEO değişiklikleri içeren güncellemeler var. Google EAT metriklerini -Medic Update- güncellemesi ile yürürlüğe koydu. Genellikle sağlık sayfalarının sıralamalarını etkilediği için bu güncellemeye bu isim verilmektedir.
2015 yılında Arama Kalitesi Değerlendiricileri Kılavuzu’nda Google, E-A-T hakkında bilinmesi gerekenleri paylaştı. E-A-T İngilizce’de Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness kelimelerinin kısaltılmış halidir. Türkçe’de Uzmanlık, Yetkinlik ve Güvenilirlik kelimelerine karşılık gelir.
Web Sitelerin Temel Amacı Nedir
Google websitelerinin en temel amacının ise insanlara yardım etmek olduğunu belirtiyor. Bununla beraber her bir sayfanın kalitesi onun varoluş amacı içerisinde değerlendiriliyor. Örneğin, eğer bir sayfa mizah sayfası ise bu sayfaya atfedilen PQ değeri bu amacı ne kadar yerine getirdiğiyle ilgilidir. PQ değeri ne kadar yüksekse sayfa daha çok ziyaretçi çekiyor. Bu değerin en önemli belirleyicileri sayfanın bilinirliği ve bu kriterlere ne kadar uyduğudur.
E-A-T metrikleri özellikle bir grup sayfa için kullanılıyor. Bu sayfalar YMYL (Your Money Your Life) olarak adlandırılmaktadır. Bunlar ziyaretçilerin önemli kararlar almasına katkıda bulunan sayfalardır.
YMYL içeriklerinden örnek verecek olursak bunlar;
- Haber ve son dakika sayfaları
- Hukuksal bilgiler içeren sayfalar
- Grupları ilgilendiren sayfalar
- Finans ve ekonomi
- Alışveriş
- Sağlık ve güvenlik
Bunların herhangi birisinde yer alan yanlış bir bilginin ziyaretçilerin hayatlarını olumsuz etkileyebilme ihtimali vardır. Bu sebeple Google bu sayfalara karşı çok daha titiz bir çalışma sürdürür.
Tam olarak bu noktada Google EAT’den bahsetmemiz gerekiyor.
Google E-A-T Nedir?
Google Arama Merkezi’nde U-Y-G olarak türkçeleştirilen metrik, arama sıralamasını geliştirmek için baz alınması gereken noktaları gösteriyor. Bu metriğin detayları Arama Kalitesi Değerlendiricileri Kılavuzu’nda yer almakta. Öncelikle gelin kılavuzda yazan bilgiler ışığında E-A-T’nin ana çerçevesini çizelim.
Uzmanlık, Yetkinlik, Güvenilirlilik (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) kelimelerinin kısaltılmış hali olan U-Y-G metrikleri siteler için bazı kıstaslar ortaya koyuyor.
E-A-T sahibi olmayan YMYL içeriklerinin sıralamalarının düşük olacağı Arama Kalitesi Değerlendiricileri Kılavuzunda yer alıyor.
Uzmanlık sahibi olmak için dikkat edilmesi gereken ilk husus içerik yazarının yazdığı konu hakkında uzman olması. Nasıl hastalığınızın teşhisini koyması için en uzman doktora görünmek istiyorsak Google’dan hastalığımız hakkında bilgi almak için arama yaptığımızda karşımıza en yetkin sitelerin çıkmasını isteriz. Google algoritması bunu bildiği için uzman olmayan yazarlar tarafından yazılan YMYL içeriklerini otomatik geri plana atıyor. Bu kriter genellikle içerik seviyesinde kalıyor.
Bunun dışında Google kılavuzda “günlük uzmanlık” teriminden bahsediyor. Bu, bazı YMYL konularında yazan yazarlar için oluşturulmuş bir terimdir. Bu yazarların yazdıkları konular genellikle uzmanlık gerektirmiyor. Bu sebeple de bu konularda uzmanlık kriteri site sıralamasında çok etkili değil.
Bir diğer husus Yetkinlik, bu kriter sitenin ve yazarın konu hakkındaki otoritesini baz alır. Sitenin konusuyla içeriğin konusunun bağlantılı olması, sektörde itibar sahibi olması gibi konuları içerir. Bu kritere göre size verilen backlinler, forumlarda ve yorumlarda hakkınızdaki geri dönüşler, hakkınızda yapılan haberler ve uzman tavsiyeleri yetkinliğinizi belirliyor.
Bu metrik belirlenirken genellikle site dışı bilgiler kullanılıyor. Diğerlerinin sizin hakkındaki fikirleri bu kriter için öncelikli.
Güvenilir bir sitenin içerisinde yer alan bilgilerin doğru, şeffaf ve güncel olması gerekiyor. Ziyaretçilerinizin size yeterince güvenebilmesi için sizinle rahatlıkla iletişim kurabiliyor olmaları gerekir. Bunun için iletişim sayfanızda adres ve mail bilgilerinizin yanında telefon numaranızın da olmasını gereklidir. Özellikle alışveriş siteleri için rahat iletişim, müşteri ve satıcı arasındaki en önemli güven kaynağıdır.
Bu metrikte önemli olan bir diğer özellik, içeriklerin kaynaklarının gösterilmesidir. Referans ve kaynakça kısmı özellikle sağlık sayfaları için gereklidir.
E-A-T ve SEO İlişkisi Nedir?
SEO ve E-A-T aslında aynı amaca hizmet eden iki kavram. Her ikisi de sitelerin daha üst sıralarda çıkması için belli kurallar içeriyor. Tabi SEO çok daha geniş bir alanı kapsadığı için E-A-T’yi kapsıyor diyebiliriz. Site içi SEO hakkında detaylı bilgi edinmek için buradan ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Google doğal olarak, üst sıralarda çıkan içeriklerin uzmanlar tarafında kaleme alınarak, alanında yetkin ve güvenilir sayfalar olmasını istiyor. Çünkü bu sayfaların kolay erişilebilir olması Google’ı daha güvenilir bir kaynak haline getirecek. İnsanlar Google üzerinde arama yaparken tereddüt hissetmeyecek.
Google, E-A-T’nin direk bir sıralama faktörü olmadığını ancak içeriklerinizde E-A-T olup olmadığını sorgulayabilecek faktörlerin var olduğunu belirtmiştir. Yani E-A-T kriterlerin direkt ismi değil, konseptin genel adı. Ancak yine de ölçülebilen bir konsept.
İçerik konusunda daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Sitenizin E-A-T Sahibi Olabilmesi için Atılacak 5 Adım
1) Hakkımızda sayfasının optimize edilmesi: Bu sayfada yer alan bilgiler ne kadar detaylı ve özenli tutulursa Google’ın sitenizi o kadar uzman ve güvenilir görme ihtimali vardır. Bu alanda uzmanlıklarınızdan bahsetmek, geçmiş bilgilerinizi derlemek, varsa sektördeki başarılarınızı belirtmek için kullanabilirsiniz. Bunun yanında içeriklerinizi yazan bir ekibiniz varsa bu kişilerin bilgilerinin yer aldığı bir sayfanızın olması uzmanlık kriteri için önemlidir.
2) Olumlu yorumlara sahip olmak: Google için önemli olan faktörlerden biri ziyaretçilerin girdikleri siteden mutlu ayrılıp ayrılmadıkları. Google ziyaretçilerin daha az kaldığı, olumsuz yorum bıraktıkları web sitelerini alt sıralara atıyor. Olumlu yorumlar, mutlu ve tatmin olmuş ziyaretçiler demektir. Bu da sizi arama sayfasının üst sıralarına taşıyacak en önemli faktörlerden biridir.
3) Web sitenize köklü siteler tarafından verilecek backlinkler: Alanınızdaki itibarınızı ve otoritenizi göstermek için kullanılabilecek en önemli metriklerden birisidir. Sitenizin belli konularda başvurulacak kaynak olarak görülmesi onun alanında otorite sahibi olduğunu gösterir.
4) Forumlarda hakkınızda bahsedilmesi: Sektörde otorite sahibi olduğunuzu gösteren site dışı bir etkendir. Birçok farklı forumda yer almak, insanların siteniz hakkında konuşması, içeriklerinize yaptıkları geri dönüşler sayesinde çevrimiçi bir kimlik oluşturursunuz. Özellikle Wikipedia gibi internet ansiklopedilerinde yer almak tanınabilirliliğinizi arttırır. Ziyaretçileriniz üzerinde daha fazla güven oluşturursunuz.
5) İçeriklerinizin doğruluğunun kontrolü: İçeriklerinizin güncel olması, doğruluğunun birkaç farklı kaynaktan teyit edilmiş olması güvenilir gözükmeyi sağlar. İçeriklerin kalitesi zaten SEO için oldukça önemlidir. Bunun yanında özellikle YMYL sayfaları için ziyaretçilerin sitenizden mutlu ayrılmasına yardımcı olur.
E-Ticaret 101 Akademi olarak bu yazımızda Google EAT konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Daha fazla bilgi için sitemizi ziyaret ederek, bize ulaşabilirsiniz.
E-Ticaret ve Dijital Pazarlama hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, E-Ticaret Bootcamp sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.