Dinamik Arama Ağı Reklamları Nedir? Ne İşe Yarar?

Dinamik Arama Ağı Reklamları, geleneksel metin kampanyalarına benzer ancak bu kampanyalarla arasında büyük farklılıklar vardır. Anahtar kelimelerden önce ve bunun yerine gerçek web sitenizi veya işletmeniz için bir ürün feed’ini kullanarak bunu yapar. Google, kullanıcıların sorgularını sitenizdeki veya feed’inizdeki ürün türüyle eşleştirir ve dinamik olarak oluşturulmuş, uyarlanmış bir reklam gösterir. Bu tür reklamlar, ilgili arama kullanıcılarına dinamik içerik göstermenin harika bir yoludur.   
 
Dinamik Arama Ağı reklamları olası tüm eşlemeler için anahtar kelimeler ve reklamlar oluşturmak zorunda kalmadan web sitelerinin tamamını veya bir kısmını hedeflemeyi mümkün kılmaktadır. Bunun yerine, alakalı bir kullanıcı araması gerçekleştiğinde sistem, sorguya dayalı bir başlık ve en alakalı açılış sayfanıza dayalı bir metinle dinamik olarak bir reklam oluşturur. Reklam açık artırmaya girer ve normal bir şekilde rekabet eder. Böylece, mevcut anahtar kelime kampanyalarınızda herhangi bir değişiklik yapmadan, stokta bulunan daha fazla envanter için daha geniş bir gösterimle daha iyi sonuçlar elde edersiniz. 
 

 Dinamik Arama Ağı Reklamlarının Diğer Reklam Türlerinden Farkı Nedir? 

Dinamik Reklam Metni Başlıkları  
 Anahtar kelimeler, bir DSA kampanyası ile normal bir metin reklam kampanyası arasındaki tek fark değildir. Arama motoru sonuç sayfasında bir DSA göründüğünde gösterilen reklam başlığı, Google’dan dinamik olarak oluşturulmaktadır. Bir DSA başlığını dolduran bilgiler, doğrudan siteden veya özet akışından alınır. Reklamverenlerin yine de reklam için bir açıklama satırı yazması gerekmektedir. Aranan gerçek ürünle ilgili özel bir başlığa sahip olmak, en iyi arama uygulamasıdır.
 

Teklif Verme 
 Tıpkı bir metin kampanyası gibi, DSA kampanyaları da tıklama başına maliyet (CPC) temelinde fiyatlandırılır. Maliyet, reklamınızın tıklanma sayısı ile ödemek istediğiniz maksimum CPC’nin çarpımıyla belirlenmektedir. Normal metin kampanyalarından farklı olarak, DSA anahtar kelimeleri kullanmadığından tek tek anahtar kelimelere teklif uygulamazsınız. Bunun yerine, otomatik hedef düzeyine teklifler uygulamanız gerekecektir. Otomatik hedefler, esasen sitenizde hedefleyebileceğiniz farklı sayfaların listesidir. Her bir otomatik hedef için teklifleri belirlemeniz yeterlidir, ardından sonuçlarda reklam sıralamanıza göre gösterilirsiniz. 

Dinamik Arama Ağı Reklamları

Dinamik Arama Ağı Reklamı Avantajları Nelerdir?
 

DSA’ların kullanımının çokça avantajı vardır. Bunlardan en önemli üçünü sıralamak gerekirse: 

Anahtar Kelime Kapsamındaki Boşluğun Kapatılması

DSA’lar, reklamverenlerin anahtar kelime kapsamı ve ürün envanterindeki boşluğu hızla kapatmasına olanak tanımaktadır. Araç, web sitenizi veya tüm ürünleri listeleyen bir sayfa beslemesini tarayabilir. Böylelikle, kapsamdaki boşluğu kapatmanıza yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda, Google Ads’de genellikle gösterilemeyen “Düşük Arama Hacmi” olarak işaretlenen anahtar kelimelerde de gösterilebilmektedir. Anahtar kelimelerle ilgili yazımızı okuyarak, anahtar kelimelerinizi hemen oluşturabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Anahtar Kelimeler ve Anahtar Kelime Bulma Araçları
 
 Reklam Oluşturmak Çok Daha Kolaydır

Bunun nedeni, sistemdeki sorguyla eşleşen gerçek ürüne dayalı olarak başlıkların dinamik olarak oluşturulmasıdır. Yapmanız gereken tek şey reklam açıklaması yazmaktır. Kullanıcıların dikkatini ve sitenize daha fazla tıklama çekeceği için dinamik başlık en önemlisidir. 

Kurulumu Oldukça Kolay

Dinamik Arama Ağı Reklamları, anahtar kelime ve kampanya oluşturma açısından da oldukça avantajlıdır. DSA’ları kurması kolaydır ve minimum çalışma ile 1 gün içinde çok çeşitli kategorilerde çalışabilirsiniz. 

Dinamik Arama Ağı Reklamları

Dinamik Arama Ağı Reklamları Nasıl Kurulur? 

Çoğu Google Ads kampanyasında olduğu gibi, DSA kampanyalarını optimize etmenin birkaç yolu vardır. DSA kampanyalarını optimize etmeye başlamadan önce, yapmanız gereken bir yapı oluşturmaktır.

Mevcut metin kampanyalarınızı ve bunların işletmenizle nasıl örtüştüğünü değerlendirirken kendinize “Nerede kapsama alanım eksik?” diye sormalısınız. “Deneyimi nerede geliştirmem gerekiyor?” gibi sorular da size yardımcı olacaktır. 

Dinamik Arama Ağı Reklamlarına Metin Kampanyalarının Tipik Yapısı Gibi Bakmalısınız

Sahip olduğunuz ürün kategorilerini ve bunların ne kadar ayrıntılı olduğunu düşünün. Kaç farklı ürün kategoriniz olduğunu ve bunların ne kadar karmaşık olduğunu belirlediğinizde, DSA kampanyalarının nasıl yapılandırılması gerektiğini aşağı yukarı çözmüş olacaksınız.  

DSA kampanyaları, otomatik hedefler kullanmaktadır. Otomatik hedefler reklam gruplarında yayınlandığından dolayı otomatik hedeflerinizi mümkün olan en spesifik reklam gruplarında yaşayacak şekilde yapılandırdığınızdan emin olun. Her reklam grubu bir ürünü veya daha büyük bir kategori için ürün grubunu temsil ediyorsa, daha iyi bir kontrol ve yönetime sahip olabilirsiniz. 

Örneğin, bir çevrimiçi market şirketi farklı içecekler için bir DSA kampanyası oluşturursa, otomatik hedefler için ayrı reklam gruplarına sahip olmak ister. Bu benzersiz reklam gruplarının her biriyle, özel bir açıklama satırı oluşturabilirsiniz. Ardından Google’ın dinamik olarak oluşturulmuş benzersiz bir başlık sağlamasına izin vermeniz gerekmektedir.  

Negatif Anahtar Kelimeler Ekleyin

Özel reklamlar ve tıklama sonrası açılış sayfaları ile önem vermeniz gereken diğer şey sorgularınızın eşlenmesidir. Belirli kullanıcı sorgularının kampanyalar ve reklam grupları açısından eşlendiği yerleri iyileştirmek için farklı DSA reklam gruplarına ve kampanyalarına negatif anahtar kelimeler eklemek  de önemlidir. Bu ayrıca, DSA’larınızın en alakalı sorguya göre en alâkalı reklamla gösterilmesini sağlamaya yardımcı olacaktır. 

Kampanya yapınızı oluşturmayı bitirdikten sonra, henüz yapmadıysanız son bir DSA kampanyası oluşturmalısınız. “Tümünü yakala” şeklinde bir DSA kampanyası, kategori kampanyalarınızda görünmeyen diğer tüm sorguları yakalamak için tasarlanmıştır. 

 Bütün bunların yanı sıra, sitenizin tamamının kapsandığından emin olmak için sitenizdeki “Tüm Web Sayfalarını” hedefleyecek bir “tümünü yakala” kampanyası tasarlanmalıdır. 

Kaliteli Reklam Açıklamaları Yazın

DSA’lar dinamik olarak başlıklar oluşturduğundan, işletmeniz için daha fazla tanıtım ve önemli noktayı sergilemeye odaklanabilirsiniz. Ücretsiz kargo, hızlı teslimat gibi değerlerinizi metinlerinizde belirtebilirsiniz.

Açıklama satırınızda bunları vurguladığınızdan emin olun ve sistemin sizin için özel başlıkları oluşturmasına izin verin. Bu, ürünü ve dönüştürmelerine yardımcı olmak için sahip olduğunuz tüm teklifleri görebileceklerinden, kullanıcı için daha iyi bir deneyim yaratılmasına yardımcı olacaktır. Sonrasında Smart Bidding kullanarak Google’ın yapay zekâsının nelerde size yardımcı olabileceğini görebilirsiniz.  Google reklamları hakkında daha fazla bilgi için SEM konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: SEM Nedir? SEM’in Süreçleri ve Avantajları Nelerdir?

E-Ticaret 101 Akademi olarak bu yazımızda dinamik arama ağı reklamları konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Siz de yazımızdan ilham alarak, işletmeniz için DSA reklamlarını kullanabilirsiniz. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret ederek, bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

E-Ticaret ve Dijital Pazarlama hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, E-ticaret Bootcamp, sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.