Markanız için TikTok Pazarlama Stratejileri 2022 Rehberi 

TikTok gün geçtikçe daha çok kullanıcıya ulaşıyor. Bu durum TikTok’un markalar için kaçınılamaz bir pazar haline getirdi. TikTok kullanmaya çekinen birçok kullanıcı ve işletme var. Buna rağmen TikTok en hızlı büyüyen sosyal medya platformu oldu. Özellikle gençler tarafından kullanılan bu araç genç hedef kitlesi olan markalar için kaçınılamaz bir pazar yeridir. Bu yüzden birçok marka bir TikTok hesabı açarak bu platforma dahil oldu. Fakat bu yeni sosyal pazarda TikTok kullanan markalar nasıl bir pazarlama stratejisi izleyeceğinden tam olarak emin değiller. Birçok marka tarafından kullanılan TikTok pazarlamasını siz de işletmeniz için düşünebilirsiniz. E-Ticaret 101 Akademi olarak bu yazımızda markanız için gerekli olan TikTok pazarlama stratejileri tüm detaylarıyla ele alacağız. Keyifli okumalar dileriz. 

TikTok Pazarlaması Nedir? 

TikTok, kullanıcıların 15-60 saniyelik kısa videolar halinde kişisel içeriklerini üretmesini sağlayan bir platformdur. Arka fona müzikal bildirimler ve özel efektler tasarlayarak yaratıcı viral videolar oluşturulmasını sağlar. TikTok, aylık 1 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahiptir. Ayrıca 2022 sonunda bu rakamın 1,5 milyara çıkacağı beklenmektedir. Kısaca bu araç hızlı bir şekilde büyümeye ve potansiyel bir pazar haline gelmeye devam etmektedir.  

TikTok’da reklam yayınlamayı düşünmüyorsanız dahi bir hesap açarak hedef kitlenizle yakınlaşabilirsiniz. Hedef müşterilerin ilgisini çekmek ve onlarla bağ kurmak için siz de TikTok paylaşımları yayınlayabilirsiniz. Böylece hedef kullanıcılarla beğeni, görüş, yorum ve paylaşım şeklinde etkileşim kurarak marka sadakatinizi artırabilirsiniz. Günümüzde TikTok kullanan markalar giderek artmaya devam etmektedir. Siz de rakiplerinizden bir adım öne geçerek bu aracın pazarlama stratejilerinden yararlanabilrsiniz. TikTok kullanan markalar için 3 pazarlama seçeneği vardır. Bunlar şu şekildedir: 

  • Markanız ile alakalı videolar yüklemek. 
  • İçeriklerinizi daha çok kişiye ulaştırmak için etkileyiciler ve tutukulu müşterilerden yararlanmak. 
  • Ücretli reklam kampanyaları oluşturmak. 

TikTok Platformunu Kimler Kullanıyor? 

TikTok platformunu %60 kadın kullanıcıya sahipken %40 erkek kullanıcıya sahiptir. Bu platformu özellikle genç kesim kullanmaktadır. Fakat bünyesinde sadece Gen Z ve Y jenerasyonu yoktur. Bunların yanı sıra diğer yaş gruplarında da bu aracı aktif kullanmaktadır. Ortalama olarak yaş grubu 10-49 yaş arasında değişmektedir. TikTok’ta 10-19 yaşları arasındaki kullancılar tüm kullanıcıların dörtte biridir. En çok 20-49 yaş arası bu aracı tercih etmektedir. Bununla birlikte 50 yaş üstü de %11 oranında kullanım göstermektedir.  

Tabloda da görüldüğü gibi 2022 yılında kullanıcıların yaş kırılımları şu şekildedir; 

  • 10-19 yaş arası: %25 
  • 20-29 yaş arası: %22,4 
  • 30-39 yaş arası: %21,7 
  • 40-49 yaş arası: %20,3 
  • 50+ yaş arası: %11 

TikTok for Business Nasıl Kurulur? Ne İşe Yarar? 

TikTok for Business 2020 yılında kullanıma sunulmuştur ve kullanımı basittir. TikTok for Business hesabı açmak için TikTok’da işletme hesabına geç bölümüne gidin. Sonrasında işletme türünüzü en iyi tanımlayacak kategoriyi seçin. Üstelik Istagram ve YouTube hesaplarınızı bu hesaba bağlayabilirsiniz. Peki TikTok for Business ne işe yarar?  

TikTok for Business hesabı sayesinde profilinize daha fazla bilgi ekleyebilirsiniz. Ayrıca eş zamanlı ölçümler ve kitle içgörülerine erişebilirsiniz. Bu analiz sonuçlarına göre potansiyel müşteri pazarı oluşturabilirsiniz. Ayrıca müşterileri elde etmek, elde tutmak ve satışları artırmak için pazarlama stratejileri belirleyebilirsiniz. 

TikTok for Business hesabınız olduğunda TikTok’da reklam verme yetkisine sahip olursunuz. Bunun için reklam yöneticisi hesabına girerek reklam kampanyalarınızı şekillendirebilirsiniz. Örneğin, reklamı kim görmeli, ödeme ne kadar olmalı, işletmenin ulaşmasını istediği erişim, satış hedefi, bilinirlik ve web sitesi trafiği. Reklamı yayınladıktan sonra reklamlarınızın analizini yapabilirsiniz. 

TikTok Pazarlama Stratejileri için 10 İpucu 

TikTok pazarlama stratejileri için 10 ipucu şu şekildedir: 

1. Uygun Hashtag’leri Kullanın: Videolarınıza en alakalı hashtag’leri ekleyin. Bunu yaparken en popüler hashtag’lere odaklanmak yerine daha az popüler kategorilerde öne çıkaran stratejileri izleyin. Bir markanın TikTok hashtag’lerini kullanmasındaki avantajlardan bazıları şunlardır: 

  • İçeriğin erişimini artırmak 
  • Rakipleri tanımlamak 
  • Daha fazla takipçiye erişmek. 

2. Mevcut TikTok Trendlerini Takip Edin: Trend olan hashtag’leri düzenli bir şekilde izleyin ve içeriğinize uydurun. Trendleri kendinize uyarlarken içeriğinizin özgün ve kaliteli olmasına dikkat edin.  

3. Kampanyanıza TikTok Etkileyenleri Dahil Edin: Potansiyel müşterilerinizi etiketleyebilecek verimli etkileyiciler ile çalışın. TikTok etkileyici pazarlama taktiği kullanırken şunlara dikkat edilmelidir: 

  • Ürününüzü influencerlara göndererek kutu açma veya ürün videosu çekme işlemi yapın.  
  • Bir video üzerinde işbirliği yaparak markanızı özel olarak ön planda olmasını sağlayacak içerikler yapın. 
  • Yeni bir ürün hattında bir mega etkileyici veya ünlü ile ortak olun. Onların bu işten pay alacakları ve izleyicileri ile etkileşime girecekleri bir proje olmalıdır. 

4. Düzenli Olarak Yorum Yapın ve Gönderilerinize Yorum Yapılmasını Teşvik Edin: TikTok yüksek oranda etkileşimli bir kullanıcı tabanına sahip bir platformdur. Bundan yararlanarak müşterileriniz ile güçlü etkileşimler kurun. 

5. Sık Sık Gönderin: TikTok’ta sık sık gönderiler paylaşırsanız ödüllendirilirsiniz. Bu sayede hesabınızın görünürlüğü ve takipçi oranınız artar. 

6. Gönderilerinizde TikTok Efektlerini Kullanın: TikTok’un çeşitli efektleri kullanarak yaratıcı videolar oluşturun. Bu efektler, Efektler Sekmesi’de olan Trendler, Yeni, Etkileşimli, Düzenleme, Güzellik, Komik, Dünya ve Hayvan kategorilerindedir. 

7. Net Açıklamalarla İlginç Videolar Yapın: Videolarınızı samimi bir şekilde net bir açıklama ile yapın. İzleyiciler neler sunduğunuzu rahat bir şekilde anlayabilsin ve onlarda yorum yapma isteği uyandırsın. Bunun için SEO kurallarına uyarak anahtar kelimenizi ön plana çıkarın. 

8. TikTok Reklamlarını Kullanın: TikTok’un resmi reklam sitesine göre 3 tür reklam vardır. Bunlar şu şekildedir: 

  • Yayın içi yerel reklamlar: Geleneksel reklam türüne yakındır. Bu reklamda web sitesi bağlantıları ve Şimdi Sipariş Et butonu vardır. Bu reklamlar atlanabilir ve birden çok şekilde kullanılabilir. 
  • Hashtag meydan okuma reklamları: Banner reklam türü olan bu reklamda hedef kitleye meydan okuma yaptırılır.  
  • Marka devralma reklamları: Resim, GIF ve video klip karşımı sayesinde bir açılış sayfasında ve hashtag meydan okumalarında bağlantı verilebilir. 

9. Bir Hashtag Mücadelesi Belirleyin: Hashtag’lere sponsor olarak marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz. 

10. Markalı İçeriği Karıştırın: İçeriklerinizi tutarlı bir şekilde oluşturduğunuzda TikTok algoritması sizi daha fazla kişiye gösterir. Bu yüzden içerikleriniz özgün, eğlenceli, konu ile ilgili ve bilgilendirici olmalıdır. 

İlginizi Çekebilir: En İyi 10 Sosyal Medya Yönetim Aracı-2022 Rehberi-   

TikTok Pazarlama Stratejilerini Markanız için Neden Kullanmalısınız? 

TikTok pazarlama stratejilerini globalde ve yerelde birçok marka kullanmaktadır. Bu sosyal medya platformunu kullanan markalar arasında Eti, Coca Cola ve Starbucks gibi büyük markalar vardır. Peki siz neden TikTok kullanan markalar arasına dahil olmalısınız? 

Reklam kültürünün sosyal ortama kayması yeni neslin geleneksel reklamcılık ile bağlanıtısını oldukça azalttı. Radyo dinlemeyen ve haberleri gazeteden okumayan genç nesil büyük oranda televizyon da izlemiyor. Bu yüzden geleneksel reklamlar genç neslin ilgisini çekmiyor. Vaktinin çoğunu sosyal medya araçlarında geçiren genç nesil, çevrimiçi reklamları da olduğunca engellemeye çalışıyor. Bu durumun farkında olan markalar daha çok görüntülenmek için sık sık sosyal medya reklamları yapıyor. Bu da gün içerisinde oldukça reklama maruz kalan kullanıcıların reklamlara izlememsine veya reklamları engellemesine neden oluyor. Böylece özellikle genç hedef kitlesi olan markalar oldukça zor duruma düşüyor.  

Genç nesle ayak uydurmak ve onların dilinden konuşmak isteyen markalar çeşitli pazarlama stratejileri bulmaya çalışmaktadır. Tam da bu konuda TikTok pazarlama stratejileri devreye giriyor. Yeni bir sosyal pazar haline gelen TikTok dikkatli kullanılırsa markalar için avantajlı hale gelebilir. TikTok kullanan markalar doğru analiz ve stratejiler ile marka bilinirliğini ve saygınlığını artırabilir. Üstelik marka rakiplerinden bir adım öteye giderek hedef kitlelesi için marka sadakati bile oluşturabilmektedir. Bu yüzden en sevilen ve güvenilen TikTok etkileyicilerinde sizinle en uyumlu kullanıcılar ile çalışabilirsiniz. TikTok influencerları bir şey önerdiğinde takipçileri o markaya büyük oranda ilgili davranır ve markayı dener. Bu durum markanızın kullanımını artırarak marka değerinizi arttırmanızda yardımcı olur. 

TikTok Pazarlama Stratejilerinin Avantajları 

TikTok pazarlaması verimli kullanımda markalara birçok avantaj sunar. Üstelik işletmenizin boyutu ne ölçüde olursa olsun faydalanabilirsiniz. Örneğin; küçük işletme, büyük işletme, ajans veya içerik üreticisi. TikTok pazarlama ile sorunlarınıza çözüm bularak faydalanabilirsiniz. Bu faydalardan birkaçı şu şekildedir: 

  • Marka bilinirliğini artırmak 
  • Marka sadakati oluşturmak 
  • İlgili topluluklar oluşturmak 
  • Kitlenizle etkileşime geçmek  
  • Kitleniz için ulaşılabilir olmak 
  • Markanın farklı yönlerini göstermek 
  • Marka ile alakalı özgün ve eğlenceli içerik videoları oluşturmak 
  • Müşterilerden ve izleyicilerden geri dönüşler almak 
  • Hedef kitlelere ürün ve hizmetlerin reklamını yapmak 
  • Ürün ve hizmet satmak 

Fakat unutulmamalıdır ki her sosyal medyada olduğu gibi TikTok pazarlama stratejileri de markanız için anında sonuç vermez. Yine de işletmenizin kârınıza faydası olmasa dahi görüldüğü gibi bu platformda olmanın birçok avantajı vardır. Üstelik TikTok platformu sosyal ticaret taleplerini karşılamak için gelişmeye devam etmektedir. TikTok pazarlaması, yükselen e-ticaret trendi ile markalar için potansiyel bir pazarlama kanalı olmayı amaçlamaktadır. Bu yüzden TikTok kullanan markalar giderek artmaktadır. 

İlginizi Çekebilir: LinkedIn Sales Navigator Nedir? Neden Kullanmalısınız? 

E-Ticaret 101 Akademi olarak bu yazımızda bir dizi TikTok pazarlama stratejisi için ipucu verdik. Siz de iş dünyasında kitlenizle olan bağınızı güçlendirmek ve yenilemek için TikTok pazarlama stratejilerinden yararlanabilirsiniz. Markanıza uygun doğru stratejilerle mevcut ve potansiyel müşterilerinize ulaşarak marka imajınızı ve sadakatinizi artırabilirsiniz. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret ederek, bizimle iletişime geçebilirsiniz.      

E-Ticaret ve Dijital Pazarlama hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, E-ticaret Bootcamp, sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.