55 Milyar Kadının Kadınlar Günü Kutlu Olsun !

Kadınlar Günü

8 Mart Dünya kadınlar Günü dolayısı ile dünya üzerinde yaşamış bütün kadınların kadınlar gününü kutlamak istedik. Bu güne kadar dünya üzerinde 110 milyar insan yaşadığı düşünülüyor. Cinsiyet dağılımının ise  %50 oranında olduğu düşünülmekte. Bu yüzden dünya üzerinde yaklaşık 55 Milyar kadın yaşamış diyebiliriz. Kadınların mücadelesini ve uğradıkları şiddetin istatistiklerini öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Kadın ve Mücadeleci Ruhu

Mücadeleci Kadınlar

Kadın ve mücadele. Bu iki kelimenin derinliğine inildiğinde aslında ne kadar benzer ve ne kadar birbirleri için muadil kelimeler olduğunu fark ediyoruz. Çünkü her kadın mücadele eder; şiddetle, hor görülmekle, eşitsizlikle, aşağılanma duygusuyla, toplum yargısıyla ve hatta özgür olmakla bile…

Geçmişten günümüze, tüm dünyada kadınlar birçok kez aşağılandı, özgürlüğü kısıtlandı, örselendi, erkekler ile eşit şartlara sahip olamadı. Ama vazgeçmediler, içinde bulundukları şartlar altında ezilmediler. Kadınlar yıllardır; birbirlerine ilham verdiler, destek oldular, yardım ettiler ve hep daha da yüceldiler. Kadınların yan yana gelerek üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey yoktur.

Kadınlar gücünü, zekasını ve engellenemez mücadeleci ruhunu birçok kez tüm dünyaya gösterdi; ülkelerini dağılmaktan kurtardılar, savaş uçağı uçurdular, çelikten daha sağlam olan “kevlar”ı buldular, Küba’dan Florida’ya 160 km yüzdüler. En çok Oscar ödülüne sahip olan bir kadın, ilk bilgisayar programcısı bir kadın… Tarih güçlü ve başarılı kadınlarla doludur, bunlar sadece birkaç örnek. Sanat, siyaset, spor, bilim ve daha birçok konuda başarılı ve güçlü kadınlarımız var, var olmaya da devam edecekler. Kadın olmaktan, gurur duymaktan ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyecekler.

Kadın ve Şiddet

Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusu dünya üzerinde yüzyıllardır devam eden küresel bir sorun. Bu yönde her yıl uluslararası kuruluşlar tarafından hazırlanan raporlar, problemi istatistiksel boyutuyla da çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi tarafından 2019-2020 ‘Değişen Dünyada Aile’ başlıklı Dünya Kadın İlerleme Raporu’na göre dünya genelinde her gün 137 kadın aile fertlerinden biri tarafından öldürülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 79 ülkeden topladığı verilere göre dünyada fiziksel ve cinsel şiddet gören kadın sayısı %30’un üzerindedir(2013).

BM Kadın komisyonu raporuna göre dünya genelinde 15-49 yaş arası 243 milyon kadın ve kız çocuğunun son 12 ay içinde hem cinsel hem de fiziksel şiddete maruz kaldığı bilgisinin yer alıyor. Raporda  güvenlik, sağlık ve ekonomik alanındaki kaygılar ve endişeler nedeniyle şiddetin daha da körüklendiği ifade ediliyor.

Kadına Şiddette Türkiye

Türkiye, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusunda OECD(Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkeleri arasında ilk sırada geliyor. OECD’nin 2019 Tek Bakışta Toplum 2019 araştırmasına göre, örgütün 36 üyesi arasında ömürlerinde en az bir kez eşinden fiziksel veya duygusal şiddet gören kadın oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 38 ile Türkiye. Türkiye’nin hemen ardından yüzde 36 ile ABD geliyor. Yeni Zelanda yüzde 35 ile üçüncü sırada. OECD ortalaması ise yüzde 21,6.

Bu sorunların bir an önce kalıcı bir şekilde ortadan kalkmasını diliyoruz. Çünkü biz kadınlar öldürülmeyi, şiddet görmeyi, saygısızca davranılmayı hak etmiyoruz ve  #susmuyoruz .

2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!

Kaynak:

https://www.evrensel.net/haber/402382/bm-kadin-komisyonundan-rapor-dunya-genelinde-kadina-yonelik-siddet-artti

https://www.haberturk.com/kadina-yonelik-siddet-kuresel-bir-sorun-rakamlar-urkutucu-boyutlarda-2742842