Veri Bilimi ‘ne Başlamaya Ne Dersiniz ?

Veri Bilimi

Son günlerde eminim her yerde veri bilimi, veri analizi, büyük veri kavramlarına rastlıyorsunuzdur. Bunun yanı sıra Makine Öğrenmesi, Yapay Zeka kavramları artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Konferanslar, etkinlikler, eğitimler ve sosyal medya platformlarında paylaşılan gönderiler sayesinde neredeyse her dakika bu kavramlara rastlıyoruz. Peki, bu kavramları nasıl kullanacağımızı biliyor muyuz?

Belki sizlerde bu kavramlara takılıp hepsinin hakkında uzun uzun yazılar okudunuz, büyük veri denildi mi üzerine 3–4 saat konuşacak bilgiye de sahip olabilirsiniz. Buna rağmen üzerine konuştuğunuz işlemleri, algoritmaları, kodlamaları nasıl yapacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Aşağıda paylaşacağım kaynaklar Amerika’yı keşfetme gibi bir durum değil, belki hepsini biliyorsunuz ve kullandığınız kaynaklar. Bilmeyenler ise bir başlangıç noktası olabilir.

Veri Bilimi İçin Kaynaklar

Datacamp

Image for post
Datacamp

Bu platform veri bilimine sıfırdan başlayacak kişiler için yararlı platformların başına geliyor. İçinde online kodlama alanı olması ile birlikte bilgisayarınıza herhangi bir program yüklemeden Python, R, SQL dillerini kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu sayede veri bilimi maceranıza başlangıç yapabilirsiniz. Ayrıca içinde yer alan projelerle birlikte öğrendiklerinizi deneme fırsatınız bulunuyor.

Image for post
Datacamp Screen

Datacamp’in fiyatlandırması Euro ve Dolar üzerinden olduğu için tutar yüksek gelebilir. Fakat “Introduction to R” gibi bazı programlama eğitimlerinin tamamı bedava olarak kullanıcılara sunuluyor. Bunun yanında tüm kursların ise 1.bölümü tüm kullanıcılara bedava.

Buraya tıklayarak Datacamp sitesine ulaşabilir ve veri bilimi yolculuğunuza başlayabilirsiniz.

Udemy

Udemy platformunu zaten çoğunuz biliyorsunuz ve aktif olarak kullanıyorsunuz. O yüzden platformun çalışma prensibini ve öğrenme sürecini sizlere aktarmayacağım. Direkt olarak veri bilimi odaklı ve bana göre başlangıç adına en uygun eğitimleri aşağıda paylaşıyorum. Özellikle şuanda tüm kurslarda indirimler varken bence bir göz atın!

(50+ Saat) Python A-Z™: Veri Bilimi ve Machine Learning — Veri Bilimi Okulu

Her Seviyeye Uygun Uçtan Uca Veri Bilimi, Knime ile

Data Science ve Python: Sıfırdan Uzmanlığa Veri Bilimi (2)

Yukarıdaki eğitimler benimde severek aldığım eğitimlerden. 3 eğitmende alanında yetkin ve süreçleri özellikle başlangıç seviyesindekiler için detaylı ve açıklayıcı olarak anlatıyorlar. Puanları ve yorumları okuyabilir, bu eğitimlere yolculuğunuza başlayabilirsiniz !

Coursera

Coursera’da Udemy gibi bir online eğitim platformu. Coursera’nın Udemy’den farkı ise ücretlendirilmesinin biraz yüksek olması ve neredeyse tüm eğitimlerin üniversiteler tarafından verilmesi. MIT, Stanford, Harvard, Johns Hopkins Universitesi gibi üniversitelerden eğitim alabilirsiniz. Ayrıca pandemi döneminde çoğu üniversite Coursera ile anlaşma gerçekleştirdi. Eğer üniversitede eğitim görüyorsanız kendi üniversitenize bu durumdan bahsedip, işbirliği yapmalarını başlatabilirsiniz.

Kimi belediyelerde Coursera ile işbirliği yapmaktalar. Beylikdüzü Belediyesi’nin sponsorluğunda 1000’lerce eğitime erişebilirsiniz. Bunun için Beylikdüzü Belediyesi’nin web sitesini incelemenizi tavsiye ederim.

Veri bilimi konularında ise Coursera’da Johns Hopkins University tarafından verilen “Data Science Specialization” isimli 9 kurstan oluşan uzmanlık eğitimini almanızı kesinlikle öneririm. R programlama dilini öğreneceğiniz eğitimde, kurs ve dökümanların yanı sıra hand-on egzersizler, ödevler, quizler ve projelerle birlikte tam bir eğitim alabilirsiniz.

Our World in Data

Veri bilimi yapmak ve önünüze gelen veriden anlamlı bir şey çıkarmak kulağa çok hoş geliyor. Hele bir de o veri ile bir makine öğrenmesi uygulaması gerçekleştirip, başarı oranınızı ve hata oranınızı istediğiniz gibi çıkarırsanız değmeyin keyfinize. Fakat önünüze veri geldiğinde yüksek ihtimalle tıkanacaksınız. Şimdi bu veriyle ne yapmalıyım? Ne bulmalıyım? Amacım ne? Gibi soruları kendinize sorup duracaksınız. Soru sormak ve o soru üzerine işlem gerçekleştirmek önemlidir.Bu yüzden soruyu bulmak içinde çevreyi ve çalıştığınız ortamı/verinin yaratıldığı çevreyi iyi gözlemlemeniz ve anlamanız gerekiyor.

Image for post

Our World in Data web sitesine göz atın derim. Dünyada neler oluyor, neler dönüyor? Hangi veriler çıkıyor ? Verilerden anlamlı hangi bilgiler çıkarılıyor ? Sorularının cevaplarını almış olursunuz. Ayrıca veri bilimi hayatınızda karşınıza çıkan verileri daha iyi yorumlama ve sorgulama yetkinliğine başlangıç yapmış olursunuz 🙂

BTK Akademi

Image for post

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan 1 Milyon İstihdam projesi kapsamında başlatılan BTK Akademi projesinde, Python, R ile veri bilimi ve makine öğrenmesi konularını öğrenebileceğiniz ücretsiz eğitimler yer alıyor.

Buraya tıklayarak BTK Akademi web sitesine gidebilir ve kaydınızı yaptırarak eğitimlere hızlıca başlayabilirsiniz !

Kaggle

Çoğu veri bilimcinin sosyal medyası olan Kaggle’da eğitimlerde öğrendiklerinizi kullanabileceğiniz veri setleri, eğitimler ve yarışmalar bulabilirsiniz. Özellikle Kaggle yarışmaları yüksek tutarlarda ödülleriyle veri bilimcilerin uğrak noktası diyebilirim.

Buraya tıklayarak Kaggle’a erişebilir ve “Courses” bölümünden eğitimlerinizi almaya başlayarak, sınırsız veri seti dünyasına dalıp yeteneklerinizi konuşturabilirsiniz ! 🙂

Towards Data Science — Medium

Medium platformunda takip etmekten keyif aldığım yayınlardan birisi de “Towards Data Science”. Veri bilimi hakkında Türkçe/İngilizce ve farklı dillerde dilemediğiniz kadar farklı yazıya ulaşabileceğiniz yayında, yayıncıların step-by-step anlattığı analizler, genel konseptler ve çözümler bulunuyor. Bu da veri bilimi yolculuğumuza başlarken aklımıza takılan sorulara yanıt bulabileceğimiz bir sayfa haline getiriyor Towards Data Science’ı.

Takip edilmesi gereken hesaplardan. Buraya tıklayarak sayfaya ulaşabilirsiniz.

Yazının burada sonuna geldik. Stackoverflow, GitHub, R Documentation gibi daha yüzlerce kaynak var fakat hepsini sıralamak mümkün değil tabiiki de 🙂
Nereden başlamalıyım sorusuna yukarıdaki yanıtların yeterli olduğunu düşünüyorum. Eğitimlere başlayıp, programlama ve veri biliminin genel mantığı kafalara oturduktan sonrasında zaten her an araştırma içinde olup yepyeni siteler, kaynaklar buluyor olacaksınız.

Data may disappoint, but it never lies.

2021 Mayıs ayı ücretsiz eğitimlerine göz atın!