Dijital pazarlama için verilerin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuzdur. Veriler; pazar, müşterileriniz, rakipleriniz ve kendi şirketiniz hakkında değerli bilgiler getirdiği için daha verimli stratejiler oluşturmanıza olanak tanır. Bu noktada büyük verinin bize sağladığı bir zorluk var: internetin sağladığı sonsuz veri. Bu kadar veriyle çalışmak tek başına imkânsıza yakın. Bu sorunla başa çıkmanın yollarından biri, kendinizi görsel olarak düzenleyen ve hedeflerinize ulaşmak için kullanılabilir hale getiren veri görselleştirme alanına adamaktır. Bunu da Google Data Studio ile mümkün kılabiliriz.
Google Data Studio; analiz etmek, pazarlama sonuçlarını sunmak ve daha iyi kararlar vermek için kullanabileceğiniz raporlar ve gösterge tabloları oluşturmaya yönelik güçlü bir araçtır. Bu da, güvenilir verilere dayanarak daha bilinçli seçimler yapmanızı mümkün kılar.
Google Data Studio Nedir?
Google Data Studio, özelleştirilebilir, interaktif ve duyarlı gösterge panelleri oluşturmak için kullanılan ücretsiz bir araçtır. Bu araç sayesinde şablonlardan paneller oluşturmak, en çeşitli grafikleri, haritaları ve tabloları kullanmak, marka kimliğinizi uygulamak ve diğer kaynaklardan faydalanmak mümkündür. Kullanıcı dostu arayüzü ile herkes aracı kullanabilmektedir.
Google Data Studio, ham verileri şirketler için stratejik bilgilere dönüştüren bir İş Zekası (BI) aracıdır. Bu araç, veri görselleştirme aracılığıyla, şirketlerin daha az risk alması ve hedeflerine ulaşması için karar verme ve strateji oluşturmayı destekleyen metrikler ve göstergeler toplar.
Google’ın bu aracı, küçük ve büyük şirketlerin pazarlamasına yardımcı olmak için birkaç başka kaynak sunan Google Marketing Platform araç setinin bir parçasıdır.
Google Studio Ne İçin Kullanılır?
Google Data Studio, bir şirketin çeşitli alanlarında kullanılabilmektedir. Ne de olsa iş zekası tüm alanlara nüfuz etmeli ve ekiplerin günlük yaşamlarında yer almalı. Ancak genel anlamıyla Google Data Studio; pazarı anlamak, daha iyi stratejiler planlamak ve kampanyaları optimize etmek için her zaman verilerle çalışması gereken pazarlama üzerine kullanılan bir araç.
Ancak satış, finans, insan kaynakları ve işletme departmanları da stratejilerini yönlendirmek için performans ölçütlerini göz önünde bulundurmaları gerektiğinden bu araçtan yararlanır.
Google Data Studio’nun ana kullanımlarının neler olduğuna bir göz atalım.
Veri Analizi
Google Data Studio’da raporların ve gösterge tablolarının oluşturulması temelde veri analizi içindir. Pazarlama analitiğinde, daha derin analize izin vermek için farklı kaynaklardan gelen verileri birleştiren bir araca sahip olmak önemlidir.
Bu araçla, diğer unsurların yanı sıra web sitenizden, e-ticaret satışlarından, ücretli medyadaki performanstan, sosyal medyaya katılımdan ve rakiplerinizin büyümesinden gelen verileri değerlendirebilirsiniz.
Performans Metriklerinin Gösterimi
Google Data Studio, stratejileriniz için performans metriklerini izlemenize de olanak tanır. Bir kampanya akışı boyunca tüm ekip, daha iyi sonuçlara ulaşmak için pazarlama performansını izleyerek, görünümlerini optimize edebilmektedir.
Bunu, her saniye güncellenen verilerle gerçek zamanlı olarak gerçekleştirerek, kampanyalarınızı ayarlamak için hızlı adımlar atabilirsiniz.
Sonuçları Göstermek
Google Data Studio’nun raporları oldukça görsel, interaktif ve anlaşılması kolaydır. Bu nedenle bunları, kampanya ve strateji sonuçlarını sunmak için de kullanabilirsiniz.
Google Data Studio gösterge tablolarını ekip, yöneticiler ve müşterilerle paylaşabilirsiniz. Diğer eylemlerin yanı sıra grafiklerle etkileşime girerek, tarih aralıklarını değiştirebilirsiniz. Bununla birlikte, görüntülemek, indirmek istedikleri verileri filtreleyebilirsiniz.
Google Data Studio’yu Neden Kullanmalıyız?
Google Data Studio, kullanabileceğiniz İş Analitiği araçları arasındadır. Farklı kaynaklardan gelen verileri gruplamak ve içgörüler oluşturmak ve kararları desteklemek için bunları tek bir platformda merkezileştirmek çok önemlidir.
BI araçları, bir bütün olarak dijital pazarlamanın performansı hakkında geniş bir görüşe sahip olmanızı sağlar. Genel olarak, ekip üyeleri raporları iş birliği içinde düzenleyerek, raporlarla etkileşim kurabilmektedir. Bunun yanında, görünümü çeşitli özelliklerle özelleştirilebilmektedir. Kullanıcılar ayrıca verilerle etkileşime girerek, onları filtreleyebilmektedir. Aynı zamanda kullanıcılar, bu verileri indirerek, diğer işlemleri gerçekleştirebilmektedir. Böylelikle kaybolabilecek, güncelliğini yitirebilecek ve iletişim kirliliğine neden olabilecek statik ve şişirilmiş raporları e-posta yoluyla göndermek gerekmez.
Google Data Studio bazı yönleriyle öne çıkıyor: En büyük avantajı, ücretli araçlar tarafından sunulan çok sayıda özelliğe sahip ücretsiz bir araç olması. Raporlamada size zaman kazandıracak kullanımı oldukça kolay bir araç. Ayrıca; verimli raporlar oluşturmak için BI, teknoloji veya tasarım konusunda özel verilere ihtiyacınız yok. Daha uzun öğrenme eğrisi gerektiren diğer platformlardan oldukça farklı.
Google Data Studio ayrıca diğer birçok platformla entegrasyon sunar. Google Analytics veya Google Ads gibi Google’ın kendi araçlarıyla bu entegrasyon daha da basit ve verimli. Bu nedenle, Google Data Studio’nun işletmenize sağlayabileceği faydaları denemeye ve görmeye değer! Google yakın zamanda Google Analytics Universal’ın kapatılacağını ve Google Analytics 4’e geçileceğini açıklamıştı. Siz de sitemizdeki bu iki aracı karşılaştıran yazımızı okuyarak konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Google Analytics 4 vs Google Analytics Universal
Google Data Studio Nasıl Çalışır?
Genel olarak şu şekilde çalışır: Platform, grafikler, tablolar ve diğer görsel temsilleri oluşturabilmeniz için farklı platformlardan veri toplar. Buradan, hedeflerinize göre gösterge tabloları oluşturmak için metrikler ve boyutlarla çalışabilirsiniz. Sonrasında bunları diğer kullanıcılarla paylaşmak mümkün.
Google Data Studio, dört büyük özellik bloğu halinde düzenlenmiştir: entegrasyon, dönüşüm, görselleştirme ve veri paylaşımı. Bu özellikleri aşağıda inceleyelim.
Veri Entegrasyonu
Google Data Studio, diğer platformlardan bilgi toplamak ve her şeyi birleştirmek için veri bağlayıcıları kullanır. Google’ın kendi araçları ve ortakları da dahil olmak üzere en popüler pazarlama platformlarından birkaçı:
- Google Analytics
- Google Ads
- Google Search Console
- Google My Business
- Google Sheets
- YouTube Analytics
- Bing Reklamları
- Facebook Reklamları
- MailChimp
- HubSpot
- Ahrefs
- SEMrush
- Shopify
Veri Dönüşümü
Google Data Studio’nun ikinci adımı, ham verileri daha eksiksiz ve anlamlı bilgilere dönüştürmektir. Google Data Studio, karmaşık verileri grafikler ve tablolar için bilgi üreten temel öğelere dönüştürmeye çalışır.
Araç, bunu yapmanıza yardımcı olmak için bir Gezgin (Explorer) sunar. Bu özellik, verilerle çalışmanıza, boyutlar eklemenize, matematiksel işlevler, aritmetik ve özel formüller uygulayarak bunları yararlı verilere dönüştürmenize olanak tanır. Explorer ile daha fazla veri analizi için ücretsiz deneyler yapabilirsiniz. İşbirliğine dayalı raporların aksine, özel olarak çalışmak için bir not defteri gibi çalışır. Tabii ki uygun raporları oluşturmadan önce platforma aşina olmak da sizin faydanıza olacaktır.
Veri Görselleştirme
Veri görselleştirme, raporların ve gösterge tablolarının oluşturulmasıyla oluşur. Burada bilgiler grafiklere, tablolara, haritalara ve diğer görsel yardımcılara dönüştürülür. Böylece bilgilerin daha iyi ve anlaşılır bir şekilde görüntülenmesi mümkündür.
Panelleri oluştururken onları, hedeflerinize ve markanıza göre dilediğinizce özelleştirebilirsiniz. Verilere kimliğinizi vermek için logolar, simgeler, şekiller ve resimler ekleyerek, renkleri değiştirebilirsiniz. Aynı zamanda diğer metin yazı tiplerini seçerek, özellikleri düzenleyebilirsiniz. Tüm bunlar temalardan ve şablonlardan yapılabilmektedir.
Google Data Studio, raporlar için zaman serisi, çubuk grafikler, pasta grafikler, haritalar, alanlar, dağılım grafikleri ve tabloları gibi en çeşitli grafikleri sunar.
Ayrıca raporu görüntüleyen kişiler için boyut filtreleri (coğrafi alan veya kaynak), onay kutuları ve dönem gibi veri kontrolleri eklemek de mümkündür. Bu şekilde, birden fazla rapor oluşturmanız gerekmez. Böylelikle raporlar kullanıcılar için daha etkileşimli ve ilgi çekici hale gelir.
Veri Paylaşımı
Son olarak Google Data Studio, verileri ve raporları paylaşmanıza olanak tanır. Tanımladığınız erişim düzeyine göre diğer kullanıcıları gösterge tablolarını görüntülemeye veya düzenlemeye davet edebilirsiniz
İşbirliği içinde, diğer ekip üyeleri aynı raporlar üzerinde çalışabilmektedir. Değişiklikler, örneğin Google Drive’ın çalıştığı gibi otomatik olarak kaydedilmektedir. Bu, gerçek zamanlı işbirliğine izin verir.
Bir stratejinin sonuçlarını sunmak amacıyla müşterilere veya yöneticilere raporlar göndermek için paylaşımı da kullanabilirsiniz. Müşteri ve yöneticiler de bağlantıya erişmek ve her zaman güncel olan verileri görüntülemek için e-posta ile bildirim alırlar.
E-Ticaret 101 Akademi olarak bu yazımızda Google Data Studio konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Siz de Google’ın bu aracını kullanarak, işinizi geliştirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret ederek, bizimle iletişime geçebilirsiniz.
E-Ticaret ve Dijital Pazarlama hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, E-Ticaret Bootcamp sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.