Instagram SEO Nedir? Instagram’da Anahtar Kelime Dönemi

Herkesin bildiği üzere instagram algoritması sürekli güncelleniyor ve yenileniyor. Şimdi de Instagram arama sekmesini zenginleştirmek için çok önemli bir gelişme daha kaydetti ve SEO odaklı stratejisini geliştirmeye başladı. Bundan sonra Instagram’ da yazılan içeriklerde doğru anahtar kelimelerin bulundurulması çok daha önemli bir hale geliyor!

Instagram SEO Nedir?

Instagram SEO, e-ticaret şirketleri ve blogger sayfaları gibi hesapların kitlelerine hitap edebilmesi ve ilgililerine kolaylıkla ulaşabilmesi için kullanıcılara uygun hesabın optimize edilmesidir. Basit bir şekilde söylemek gerekirse, instagram hesabının görünürlüğünü arttırmak için yapılan tüm çalışmalara Instagram SEO çalışması denilmektedir. 

Bu amaçla yola çıkan Instagram’ ın CEO’ su Adam Mosseri, web sitelerinde adını sık sık duyduğumuz arama motoru optimizasyon (SEO) metotlarını Instagram için de uygulayacağını açıkladı. Bu sayede Instagram kullanıcıları istedikleri doğru sayfaya daha kolay ulaşabilecek ve Instagram’ daki markalar da görünürlüklerini doğru stratejilerle arttırabilecekler. Elbette bununla birlikte, instagram takipçi satın alma siteleri de önemini kaybedecek. 

Instagram Anahtar Kelime Arama Nasıl Çalışıyor?

Sistem tıpkı Google arama motoru mantığında çalışacak. Burada kullanıcıların aradıkları içeriklere hızla ulaşabilmesini sağlamak üzerine kurulu bir mantık var. Instagram’ a yeni gelen “Başlıca” sekmesi sayesinde kullanıcılar istedikleri anahtar kelimeyi aratabilecekler. Sistem ise gönderi veya hesapları, kullanıcıların arattığı anahtar kelimelere en uygun şekilde sıralandıracak. Yani, bundan sonra alakasız hashtagler önemini kaybedecek. Artık yapılan paylaşım ile açıklamanız ilgili olmak zorunda olacak. Ayrıca sayfanız ile yaptığınız paylaşımlardaki açıklamalar da bağlantılı olmalı.

Özetle; Instagram SEO sayesinde, markalar da organik kullanıcılarına ulaşabilecekler. Tabii ki bununla birlikte sosyal medya uzmanlığı da daha fazla önem kazanacak. Unutmayın; planlanmış bir strateji ve iyi kurgulanmış içerikler ile “Başlıca” sekmesinde ön plana çıkabilirsiniz. Yeni yüzyılın bize getirdiği sosyal medyayı doğru kullanarak çok büyük fark yaratabilirsiniz!

Instagram SEO - Metropol Digital

Instagram SEO Nasıl Yapılır?

Insagram SEO güncellemesinden bu kadar bahsetmişken bunu nasıl uygulayacağınız konusunda da kısa bir bilgi verelim. Google arama motoruna benzer SEO kurallarının instagram için de geçerli olduğunu söylemiştik. Tabii, bu SEO kuralları sürekli kendini yenileyen ve güncelleyen bir yapıya sahip. Bunu sürekli takip etmek ve kendimizi yenilememiz gerekmektedir. Şimdilik, Instagram SEO için sayfanızda birkaç iyileştirme yapmanız faydalı olabilir. Ayrıca bunu yenilikleri takip ederek güncellemek de oldukça önemlidir. Bu iyileştirmeleri kısaca iki kısa başlıkta toplayabiliriz.

1- Profilinizi Düzenleyin

Profiliniz; içeriklerinizle uyumlu olmalıdır. O sebeple açıklamanızda içeriklerinizi yansıtan anahtar kelimeler bulunmalıdır. Biyografinizde içerikleriniz ile ilgili anahtar kelime kullanmalısınız. Örneğin “E-ticaret” hakkında bir sayfaysanız profilinizde bu anahtar kelime kesinlikle bulunmalıdır. Özellikle biyografiniz anlaşılır ve ikna edici olmalıdır. Biyografiniz sayesinde karşı taraf güven vermelisiniz. Ayrıca seçmiş olduğunuz kullanıcı adının da sektörle ilgili olmasına özen gösterin. Bu işlemlerin sonucunda instagram arama motorunda yapılan sonuçlarda daha ön sıralarda çıkmanız mümkün olacaktır. Web site adresinize, mail veya telefon adresinizi eklerseniz sayfanızı olumlu etkileyecektir. Ayrıca hesabınızın herkese açık olması da önemlidir. Hesabınızı kapatmak kullanıcı etkileşiminizi azaltacağı için, doğal olarak instagram sıralamanızı da olumsuz yönde etkileyecektir. 

2- İçeriklerinizi Düzenleyin

İçeriklerinizde profiliniz ile ilgili anahtar kelimeleri kullanmalısınız. Bunu da aşırıya kaçmadan yapmanızda fayda vardır. Aksi instagram arama motoru sizi spam olarak görebilir. İçerikleriniz ile ilgili hashtagler kullanmak sizi ön plana çıkaracaktır. Ortalama 8-12 hashtag kullanmak ideal olandır. Bu sebeple alakasız hashtaglerden uzak durun. Unutmayın, instagram arama motorunu (SEO) kandıramazsınız. İçerikleriniz kullanıcıları harekete geçirebilecek tarzda açık ve net olmalıdır. İçerik görsellerinizin kaliteli olmasına özen gösterin. İçerikleriniz de yana kaydırma özelliği kullanmak faydanıza olacaktır. Kısa, net ve harekete geçirici cümleleri tercih edin. Ayrıca elbette, özgün içerikler üretin. Tüm bunlardan sonra; başlıyor muyuz?

Instagram SEO’ nun nasıl yapılacağı konusu ayrı ve detaylı bir konudur. Çünkü Instagram sürekli kendini güncelleyen bir yapıya sahip. Bu yazımızda 2022 Instagram Algoritmasındaki gelişmelerden bahsettik. Son kısımda ise bunu nasıl uygulayacağınız konusunda önerilerde bulunduk. Ancak bu konuda meraklıysanız ve uygulamak istiyorsanız yorumlarda belirtebilir, bizim de bu konuda daha ayrıntılı bir içerik üretmemizi sağlayabilirsiniz. Yazımı sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür etmeden de bırakmayacağım tabii ki. Bilgiyle ve yenilikle kalın!

SEO Hakkında: Site İçi SEO Nedir? ve Site Dışı SEO Nedir?

Instagram Algoritması Hakkında: Instagram Algoritması Nasıl Çalışır?

Kaynakça:

Instagram SEO

5 Instagram SEO Tips